Månedsmagasinet på Costa del Sol
7 tips for å jobbe hjemmefra

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I denne tiden er riktig mange av oss, undertegnede inkludert, nødt til å jobbe hjemmefra. Det kan ha sine utfordringer, og hvis man ikke setter noen retningslinjer for seg selv kan det raskt bli noen uproduktive dager. Les Det Norske Magasinets syv gode råd for å gjøre hjemmearbeidsdagene så effektive som mulig, samtidig som du passer på deg selv.

1. Ta vare på pendlertiden din 

Det kan høres fjollete ut, da mange av oss bare flytter oss noen få meter fra soverommet til hjemmearbeidsplassen, og dermed unngår å stå i kø på motorveien eller kjøre buss og tog for å komme på jobb, men pendlertiden tjener et annet formål enn bare å få oss frem og tilbake.

Mange tenker ikke over dette, men den tiden du bruker om morgenen på å dra på jobb er med på å gjøre deg mentalt forberedt på dagen. Det er her du kjører dagens oppgaver gjennom i hodet, mens bilradioen forteller om værutsiktene. Når du jobber hjemmefra mister du denne lille naturlige pausen, som markerer at nå trær du over fra privatlivet til arbeidslivet. Du kan bevare pendlertiden og dermed markere skiftet ved å bruke litt tid, det kan være 10 minutter, på å lytte til en podcast eller sette på en lydbok mens du tar av morgenbordet. Det samme gjør seg gjeldende når du skulle ha avsluttet arbeidsdagen.

2. Unngå andre ærend

Det kan være fristende å bare sjekke sosiale medier og bestille ting over nettet når du allikevel sitter foran computeren. Der skjer nok ikke noe hvis du bruker et par minutter på å betale en regning, men unngå å foreta deg alt mulig annet som ikke har med jobb å gjøre. Glem det, til din offisielle arbeidsdag er over.

3. Sett telefonen på ’ikke forstyrr’ 

Det kan klø i fingrene når mobilens lille lampe stadig forteller deg at du har fått en melding. Det skjer jo ikke noe ved å bare sjekke denne ene meldingen før man går videre, vel? Det er dessverre riktig mye tid som går med til å sjekke meldinger om at tante Oda har sendt deg enda en kjedebrevmelding eller din søster har lastet opp en ny kattevideo. ’Ikke forstyrr’- funksjonen finnes av nettopp denne årsaken, og alle telefoner har i dag denne enkle funksjonen, som lar deg få arbeidsro og forhindrer deg i å bli oppring fra velmenende kjære, som vet at du jobber hjemmefra og ’har tid til å snakke’. Du kan slå av og på funksjonen manuelt, eller du kan sette den til et bestemt tidsrom. Kanskje mellom kl. 9 og 17?

4. Dress to impress

Ja ok, du skal neppe imponere noen når du jobber hjemmefra, men din påkledning er med på å påvirke din egen selvfølelse. Det kan være fristende å rulle ut av sengen i pyjamas og fortsette stilen ’på jobb’, og selv om du neppe behøver å møte opp med nypussede sko og presset tøy, er vanlige klær (les: ikke pyjamas) altså medvirkende til å bevare en effektiv arbeidsfølelse – og det kunne jo tenkes at du var nødt til å delta i et videomøte senere på dagen.

5. Smør matpakke 

Det lyder kanskje merkelig, men man kan raskt falle for fristelsen av det lageret som man helt naturlig har i kjøleskapet og kjøkkenskapene og enten få en tendens til å ’oversnacke’ eller til å overkomplisere lunsjen. Hvis ikke du smører matpakken på forhånd kan du i det minste planlegge lunsjen i forkant, så du ikke blir fanget i et kulinarisk prosjekt som er litt for komplisert til lunsj, som egentlig kun burde ta en halv time.

6. Etabler en ’arbeidsplass’ 

Det er neppe alle som har et hjemmekontor, men så langt mulig bør du forsøke å ha en dedikert arbeidsplass å jobbe fra hjemme. Gjerne i et separat rom. Det som du i hvert fall ikke må gjøre, er å jobbe i sengen. Med tiden kan hjernen din få problemer med å skille arbeidstid fra sovetid, hvilket går ut over søvnen din. Så flytt spisebordet over i hjørnet av stuen eller ta gjesterommet i bruk – bare du ikke jobber fra sengen.

7. Beveg deg 

Man undervurderer hvor mye man egentlig får gått i løpet av en vanlig arbeidsdag på kontoret, hvor det skal hentes dokumenter i kopimaskinen, leveres beskjeder til kollegaer eller bare hente en kopp kaffe. Ofte er man mye mer stasjonær når man jobber hjemmefra, og sammen med en karantene som forhindrer deg i å komme deg ut at gå en tur eller utføre de vanlige gjøremålene skal det gjøres en innsats for at det ikke skal kunne merkes på helsen din. Bruk eventuelt lunsjpausen eller ’pendlertiden’ når du har fri fra jobb til å koble av med en halv times mosjon. Det finnes massevis av tilgjengelige ressurser online, som viser deg øvelser som du kan gjøre hjemme.

Av Louise Mercedes Frank

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet