Månedsmagasinet på Costa del Sol
God livskvalitet i Málaga

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Málaga havner på en niende plass blant byene i Europa som kan tilby høyest livskvalitet.

I en stor EU-studie har 40 000 deltakere blitt stilt spørsmål om blant annet arbeidsforhold, integrering, infrastruktur, miljø og trygghet, grøntområder og renhold. Madrid havnet på en 24.plass, mens listen toppes av Aalborg i Danmark, etterfulgt av Vilnius i Litauen og Belfast i Nord-Irland.
 

Spania fjerde beste land for utlendinger

På landsbasis viser en undersøkelse fra HSBC Expat Explorer med over 18 000 deltakere i 2019 at Spania er et svært godt land å bo i for utlendinger. Her kommer Spania på 4.plass totalt for alle kriterier, men stikker av med 2.plassen når det gjelder livskvalitet.
 
Studien tar for seg økonomi, opplevelser, familieliv, politisk stabilitet, karriereprogresjon, venner og arbeid, livskvalitet og helse i hele 163 land. Sveits gikk helt til topps i undersøkelsen. Spania lå på 14. plass i samme undersøkelse i 2018.
 

8 av 10 utlendinger oppgir at de mener livskvaliteten deres er bedre i Spania enn i sine respektive hjemland. Klimaet oppgis som en sentral faktor, etterfulgt av kultur, opplevelser, helse og sikkerhet.

Hvorfor er Spania så bra?

Hva er det som gjør Spania til et så flott land for utlendinger å bo i? Når man spør deltakerne i undersøkelsen oppgir de at Spania er et av de beste stedene i verden for utvandrere å få venner, samt at de opplever høy livskvalitet. Utlendinger i Spania føler at deres mentale velvære har blitt bedre. De føler seg lykkeligere, sunnere og mer komfortable.

– Gode smil varmer uansett språk, sa en deltaker.

Undersøkelsen rangerte videre Spania på en 3. plass når det gjaldt et kulturelt, åpent og imøtekommende samfunn. – Spanjoler er varme, vennlige og veldig hjelpsomme, sa en annen deltaker.
 
Levekostnadene i Spania er forholdsvis lave sammenlignet med flere andre europeiske byer. Spania er kjent for sine sunne, friske grønnsaker, fersk fisk og olivenolje. Takket være lavere pris på sunn mat og tilgangen på ferske råvarer har Spania også en av de høyeste forventede levealderne i verden. Dette bidrar til at Spania scorer høyt blant utlendinger når det kommer til helse.

Spania ser derimot ikke ut til å være stedet for karriereutvikling ifølge denne undersøkelsen. Mange utlendinger driver egne virksomheter i Spania, fremfor stillinger i spanske bedrifter. Ifølge undersøkelsen føler mange at det er enkelt å bosette seg og etablere egen virksomhet, og at de blir ønsket velkommen av spanjolene. Flere deltakere rapporterte også om en forbedring av balansen mellom jobb og fritid. En deltaker sa: – Du får mer tid til familien i Spania.
 
Det er ikke overraskende at utdanningskvaliteten i et land som tilbyr høy livskvalitet også er høy. Utdanning og helsetjenester er lett tilgjengelige for utlendinger og tilbyr tjenester av gjennomgående høy kvalitet i Spania. Når det gjelder den yngre garde stiller de fleste seg positive til skolegangen og mulighetene til å få venner i Spania.
 
Vi som bor i Spania vet at mange aspekter ved livet her er bra. Basert på denne undersøkelsen rangeres altså Spania som det fjerde beste landet i verden for utlendinger. – Jeg lever et godt og variert liv i et land med lite lokal kriminalitet og vennlige spanjoler, med et flott helsevesen og generelt fantastisk vær, sa en av deltakerne.
 

Definisjon livskvalitet:

Livskvalitet er i vanlig språkbruk ofte en betegnelse på velferd eller det å ha et godt liv.
En annen måte å bruke begrepet livskvalitet på er som en samlebetegnelse på velferdens ikke-økonomiske komponenter, blant annet helse, utdanning, sosiale relasjoner, personlig trygghet og tilfredshet med livet.
– Kilde: Store norske leksikon 

 

Hvorfor velge Spania?

I Spania finner du utmerket gastronomi, natur, monumenter, museum og et godt klima med over 300 solskinnsdager i året. Middelshavskost, rik kultur og historie, samt tusenvis av strender er noen av grunnene til at mange velger Spania som sitt nye hjemland for kortere eller lengre perioder.
– Kilde: HSBC Expat Explorer 2019

 

Europeiske byer som tilbyr best livskvalitet

1. Aalborg, Danmark
2. Vilnius, Litauen
3. Belfast, Nord-Irland
9. Málaga, Spania
 
 

Beste land å bo i for utlendinger

1. Sveits
2. Singapore
3. Canada
4. Spania
 
Av Ingvild Mørkved

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet