Månedsmagasinet på Costa del Sol
Møt forfatter Marit Figenschou – Tok en omstart i Marbella

Møt forfatter Marit Figenschou - Tok en omstart i Marbella

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Marit Figenschou var lenge karrierekvinnen som jaget ytre bekreftelse. Hun var JA-mennesket som alltid var opptatt av å prestere og tok på seg stadig mer ansvar. Det fungerte en stund. Men hun ble aldri god nok, eller flink nok. Så en dag sa det pang!
Marit slår ut med armene og gir meg en god, varm klem i det jeg går inn døren til fasteklinikken Buchinger Wilhelmi i Marbella. «Haha, tenk at jeg betaler i dyre dommer for å ikke spise!», smiler hun. «Det er jo egentlig helt sykt!»
HeltSykt er også navnet på websiden og helsebloggen hennes, men det kommer vi tilbake til litt senere.
Vi rusler sammen rundt på kurstedet, og hun viser meg alle fasilitetene. Her hersker det en helt egen ro, og intuitivt blir det til at vi nærmest hvisker for å ikke forstyrre de andre gjestene som omgir oss, flere iført hvite badekåper og tøfler. Jeg får se enkle og delikate soverom, treningsrom, rom for ulike medisinske konsultasjoner, svømmebasseng og badstuer. Det ser og føles som et deilig spahotell.
 
 

 

Så hva gjør du her, Marit?

«Jeg er her for å gi meg selv en real omstart. Både fysisk og psykisk. Dette er tredje gangen jeg er her, for dette gjør meg virkelig godt. Jeg tok først beslutningen om å dra da jeg hadde kjøpt meg ny leilighet og den måtte pusses opp før jeg kunne flytte inn. Det var da tanken slo meg – dersom jeg skulle bruke penger på nytt kjøkken og bad, ville det være naturlig å foreta en liten renovering når det gjaldt min egen kropp og psyke også. Det var da Buchinger kom opp som et alternativ. Jeg hadde hørt og lest mye om stedet, og kjente en som hadde vært her tidligere. Dette er et godt valg».

En skikkelig smell

Marit var vant til at livet gikk i turbofart. Ved siden av lederstilling med mye ansvar var kalenderen til enhver tid fullbooket med vennetreff, trening og turer. Hun var konstant redd for å gå glipp av noe, og følte hun måtte prestere like høyt både når det gjaldt jobb og fritid.
 
En kreftdiagnose satte alt på hodet. Så fulgte de revmatiske diagnosene på løpende bånd: Leddgikt, osteoporose, artrose, fibromyalgi og Sjøgren syndrom. Da hun måtte tre ut av arbeidslivet og havnet i NAV-statistikken måtte noe gjøres. Motoren sloknet på et vis og en omstart måtte til. Livet måtte redefineres og nye startkabler tennes.
 
Prestasjonsorientering og den overtrente ansvarsfølelsen måtte vike for nytt innhold.
«Jeg har kjent på så mye sinne, frustrasjon og regelrett skam. Tenk at jeg skulle bli uføretrygdet?! Det hadde jeg aldri trodd. Jeg følte meg identitetsløs da jobben røk. Jeg måtte rett og slett bygge meg opp helt på nytt da jeg følte at grunnmuren i livet mitt raste under meg».
 
«Jeg hadde lenge unngått å lytte da kroppen min prøvde å fortelle, jeg kjørte videre til den sa stopp»

Har du gjort deg noen tanker om hvorfor du ble syk?

«Ja, det har jeg tenkt mye på. Og jeg har gått til en dyktig psykoterapeut i mange år som har utfordret meg med gode spørsmål, og hjulpet meg til å se sammenhenger. Svarene har vi jo som regel i oss selv, men de fleste trenger en liten dytt for å bli mer oppmerksomme og bevisst egne handlinger. For min del tror jeg stress og en iboende usikkerhet i stor grad bidro til å utløse sykdom. Jeg hadde lenge unngått å lytte når kroppen min forsøkte å fortelle meg at nok var nok, men jeg kjørte på til det sa stopp».

Stress er gift

«Stress er viktig. Vi trenger å stresse. Stress kan gjøre oss kreative og effektive. Men det er det kortvarige stresset. Langvarig stress derimot gjør oss syke, og nærmere 1 av 3 mener de ikke mestrer hverdagen. Hvor kommer stresset fra, og hvorfor blir vi syke av det? Det har jeg jobbet mye med å forstå.
Har du bitt deg merke i hvor forskjellig vi mennesker reagerer på ting? Noen stresser vilt, mens andre forholder seg rolig? Ingen er født stresset. Det kommer fra et sted.
 
Det skjer noe underveis. Vi lærer nemlig tidlig å forholde oss til verden rundt oss. Vi gjentar handlinger fordi vi ser at det fungerer – noen blir fornøyde med oss. Jeg var ikke trygg nok i meg selv, og måtte alltid få ytre bekreftelse på at jeg var bra nok. Kanskje har det sammenheng med at jeg mistet et søsken når jeg var liten. I min familie snakket vi ikke om dette, og jeg ville være flink og ikke til bry. Det fulgte meg langt inn i voksenlivet».

Ingen Quick-fix -løsning

«Jeg fikk mange velmenende råd når jeg ble syk; Bare tenk positivt, bare følg disse tre tipsene så blir alt bra. Akkurat når det står på som verst er det IKKE bare å ta seg sammen eller tenke positivt! Man må tillate seg å kjenne på de ulike følelsene. Veldig mange går gjennom de samme sorgfasene når man blir alvorlig syk eller får en livskrise. Sjokkfasen, reaksjonsfasen, reparasjonsfasen og nyorienteringsfasen. Legene kunne hjelpe meg med behandling og medisiner, men de kunne ikke hjelpe meg med psyken min, som var vel så viktig som fysikken».

Omstart i Spania

«Selv kjente jeg havde et sterkt behov for å komme meg vekk fra vante omgivelser og hente påfyll. Kombinasjonen ro, varme, trening og behandling – men også faste. Jeg bruker mange medisiner for å holde sykdommene i sjakk, og jeg vet at faste er bra for å rense kroppen for giftstoffer. Buchinger var derfor et kinderegg – alt godt i ett. Så ikke bare renoverte jeg leiligheten, jeg tok eget skrog og emballasje i samme slengen.
 
 Q7A8472
Det jeg liker godt med å være på dette kurstedet er at det er så rolig her. Jeg kjenner ingen, og jeg behøver ikke å bli kjent med noen om jeg ikke vil. Det kommer folk fra de fleste andre land i Europa, men også fra USA og stedet er kjent for å være et av de beste klinikkene i Europa. Jeg har kunnet konsentrere meg om meg selv, tanker og refleksjon. Jeg har brukt mye tid på Buchinger til å arbeide med min egen bok som kom i september 2018 – OMSTART – forsoning og frigjøring».

Stress detox

«Jeg har valgt å dra til Spania når temperaturen ikke er på sitt varmeste, men det er passe varmt. Jeg er født og oppvokst i Lyngen i Troms og trives best med moderat varme.
Buchinger er et sted med mye omsorg og omtanke. Det er et vakkert og delikat sted. Fasilitetene er flotte med basseng, treningsrom og sauna. Betjeningen er strålende og viser at de bryr seg om deg. Det er også svært høy kvalitet på helsepersonell, leger, sykepleiere, ernæringsfysiolog, massører etc. Man føler seg trygg, og blir nøye fulgt opp. Dagen starter med en sjekk hos sykepleier før en halvtimes morgentur på stranden. Det er så vakkert å se soloppgangen og vandre på den nydelige strandpromenaden. Så fortsetter dagen ut fra en plan du har satt opp sammen med legen. Her kan man velge yoga, pilates, trening i sal, massasje, badstue og mye, mye mer. Klinikken har også frisør og hudpleier. Jeg plukker ut det som passer meg best, det som gjør meg godt og det jeg har behov for. Dette bør vi jo alle ta oss tid til i hverdagen, men det er ikke alltid like lett.
Det er ikke bare den kroppslige detoxen som er viktig. Et slikt opphold får ned turtallet og reduserer stress. Jeg blir minnet på hva som betyr mest, og får god tid til ettertanke. Vi vet at stress er farlig, spesielt det giftige stresset – det som ikke bufres, men blir holdt skjult og hemmelig. Det langsiktige stresset. I Spania har jeg brukt tid til å forberede foredrag om akkurat det temaet. For når man faster, er det liksom ikke så mye annet man har fokus på enn nye tanker.

Holder foredrag for å hjelpe andre

I dag benytter Marit så mye tid hun kan på å hjelpe andre. I overenstemmelse med NAV holder hun foredrag for helsearbeidere, pasientgrupper, privat næringsliv, organisasjoner, helseforetak og departementer om egenrehabilitering, og hvordan man kan finne mening i det meningsløse når grunnmuren i livet faller ut.
Marit har jobbet mye med hvilke mekanismer som utløses når noe alvorlig skjer i livet. Hvordan kommer man seg videre når livet stopper opp? For livet er et risikoprosjekt.
«Jeg har selv opplevd bunnløs kjærlighetssorg, mistet jobben min, blitt en del av NAV-statistikken, blitt alvorlig syk og mistet nære venner og familiemedlemmer. Derfor er jeg opptatt av reaksjonene vi får som følge av store hendelser. Det er lite å gjøre med det som har skjedd, men man kan gjøre noe med hvordan man forholder seg til hva som har skjedd. Vi kan mye om fysisk aktivitet og trening, men psykisk helse er også muskler som må trenes og vedlikeholdes».

HeltSykt bloggen

Ettersom Marit vil dele sine egne erfaringer for at andre skal få det enklere, samt at hun er svært opptatt av sammenhengen mellom fysisk- og psykisk helse blogger hun jevnlig på www.heltsykt.no Her deler hun forskningsinformasjon, egne meninger, stiller spørsmål og byr på glimt fra egen hverdag. Du kan også følge henne på Instagram, Facebook, Twitter og LinkedIn under navnet @heltsykt og Marit Figenschou. Marit har også skrevet en rekke kronikker og innlegg om aktuelle helsepolitiske problemstillinger i norsk presse, blant annet i Dagsavisen, Dagens Medisin og NRK Ytring, samt med sitt eget program i NRK-serien Sommer i P2.

Varme gjør godt

«Jeg har aldri kjent meg bedre og hatt det bedre som etter et opphold Buchinger. Kroppen er som smør, huden er myk og sjelen er fri. Leddene smiler og den indre roen gir bedre utsikt. Jeg har hentet så mye inspirasjon og motivasjon til bok, kronikker og foredrag i Spania.
Det spanske klimaet med den milde luften og fravær av mine materielle ting gjør at jeg nesten glemmer pinkoden på bankkortet – så avslappet blir jeg. Dagene har gått med til både indre og ytre spaserturer.
Jeg er nok litt for glad i snø og fjell til å flytte til Spania på fulltid (Marit har besteget 5 av de høyeste fjellene i verden og gått til sydpolen), men jeg kommer tilbake – igjen og igjen.»
Du kan lese blogginnlegg, få vite mer om bøkene og komme i kontakt med Marit her: www.heltsykt.no

Om Marit Figenschou

Forfatter, skribent, foredragsholder og helseblogger.
Har skrevet bøkene: «OMSTART. Forsoning og frigjøring» og «Til sydpolen. Ingen bragd».
www.heltsykt.no | marit@heltsykt.no |@heltsykt
 
StressLess foredrag
Hvor kommer stresset fra, hvilke mekanismer er det som gjør at det blir trafikkaos i hjernen og vi brenner ut? Stress er farlig og vi kan bli syke av det. Temaet i foredraget er hvordan man kan få start på motoren når batteriene er tomme.
Marit forteller hvorfor hun navigerte livet inn i stress og travelhet. Om presset for å mestre, om å se bra ut og om å levere – alltid! Hun deler sine erfaringer om å komme løs og frigjøre seg fra ytre forventningspress, urealistiske forventninger og stress. Det er ingen quick fix!
 
Gjennom foredraget får du hjelp til å:
• Bli bevissthet egne tankemønstre – bryte negative mønstre
• Holde bedre balanse mellom travelhet og stress
• Få bedre forståelse av egen kropp og ressursene som ligger tilgjengelig der
• Se sammenhengen mellom barndom, hendelser og voksenliv
• Sortere tankene
• Lære å si nei
Marit tilbyr også én-til-én eller gruppesamtaler for de som ønsker det.
 
OMSTART – forsoning og frigjøring er en historie om det virkelige livet, om kamper og gleder. Ærlig og direkte skrevet om presset rundt å skulle se bra ut, om å skulle mestre og levere til enhver tid.
– Omstart handler om å forsone seg med fortida, være tilfreds med det som er, og ikke la seg styre av det som burde vært annerledes.
Til Sydpolen. Ingen bragd er en fortelling om hvordan tur, helse og erkjennelse kan integreres i hverandre. Det å leve med kroniske lidelser er en utfordring for mange, og det får store konsekvenser for hvordan livet kan leves.
Etter at Marit Figenschou fikk kreft i 1998, endret livet seg. Ikke bare diagnosene sto i kø: leddgikt, osteoporose og artrose. Etter at dørene på sykehuset var lukket, ventet uførheten. Sorg, skam, depresjon, tap og mindreverd preget henne og selve grunnmuren i livet holdt på å rase ut. Da startet arbeidet med å bygge nytt fundament, et nytt ståsted. Hun måtte ta ansvar for sine egne reaksjoner på det å være syk – finne mening i det meningsløse.
 
Marits Costa del Sol favoritter
• Buchinger Wilhelmi – Klinikk for terapeutisk fasting og inspirasjon
• Gamlebyen i Marbella – sjarmerende atmosfære
• La Concha – for flotte gåturer i fjellet
• Golden Mile Marbella – for soling, gåturer og god stemning
 
Buchinger Wilhelmi, Marbella
Klinikk for terapeutisk faste, integrerende medisin og inspirasjon.
Buchinger Wilhelmi-programmet er bygget rundt fastemetoden utviklet av klinikkens grunnlegger Dr. Otto Buchinger (1878 – 1966), som merket hvordan en 19 dagers faste hadde svært positiv virkning på hans revmatisme.
Klinikken samarbeider med forskningssentre ved flere universiteter. Programmet er designet for å bevare, fremme og gjenopprette helsen.
Man følger en helhetlig tilnærming som ser på kropp, sinn og sjel som en i helbredelses- og vekstprosessen. Fokuset er på terapeutisk faste, personlig medisinsk behandling og tilpasset fysisk aktivitet.
 
Av Ingvild Mørkved

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet