Månedsmagasinet på Costa del Sol
Endelig er det sommerferie! Mange av Solkystens vinterbeboere har reist til Norge for å tilbringe sommeren der, mens ferierende familier og andre overtar vår vakre kyststripe i de kommende uker og måneder. Både elever og lærere kan se frem til noen måneder med velfortjent fri og ferie!
 
Apropos lærere; hvorfor har ikke lærere mye høyere lønn? Riktig nok har de mye fri og relativt kort arbeidstid, men bruk noen minutter på å tenke gjennom hva lærere egentlig gjør. Utrettelig gir de av seg selv hver dag gjennom uken, de ser våre barn for hva og hvem de er, de trøster, oppmuntrer og deler kunnskap. Lærerne former liv – våre barns liv, og de tilbringer ofte mer tid med våre barn enn hva vi selv gjør som foreldre. Ja, jeg tør påstå at lærerne utfører en av samfunnets aller viktigste oppgaver. De er med på å forme vår neste generasjon.
 
For meg virker det fornuftig å øke lærer-lønnen mange hakk, slik at enda flere dyktige mennesker velger å bli lærer. Det samme kan sies om andre yrker, blant mange andre havner sykepleiere og helsepersonell definitivt i samme kategori. De gir og gir av seg selv, ustanselig viser de omsorg om omtanke for sine medmennesker, men lønnen står ikke i forhold. Hva ville skje om lærere og sykepleiere ikke lenger stilte på jobb? Mange andre kunne ikke dratt på jobb heller, for hvor skulle barna være? Mennesker hadde omkommet, og ja, en hel rekke andre uheldige omstendigheter hadde oppstått med umiddelbar effekt og virkning, fra første dag. Samfunnet hadde stoppet opp.
 
Uten å ville stigmatisere eller bagatellisere andre yrker – for alle yrker har en funksjon – så er det fristende å sammenligne samfunnsverdien av enkelte yrker versus andres lønninger. En aksjemegler tjener gjerne fem-seks ganger så mye som en lærer eller sykepleier. For all del, det er helt sikkert vanskelig og krevende å bli en dyktig aksjemegler. Men stopper samfunnet og verden opp dersom aksjemeglerne ikke lenger stiller på jobb? Neppe. Vi som er foreldre kan fremdeles dra på jobb, våre barn får fremdeles sin utdanning, og ingen omkommer. Aksjehandelen stopper heller ikke opp. Meget hurtig omstiller markedet seg til en ny situasjon, og aksjer vil fortsatt handles, antageligvis kun over internett. Burde ikke lærere og sykepleiere (samt mange andre yrker) tjene like mye, og kanskje også mer enn aksjemeglere, basert på viktigheten og den samfunnsmessige verdien av deres yrke?
 
Det går mot en meget tørr og varm sommer i hele Spania, og på Solkysten som så mange andre steder herjer skogbrannene for tiden. Pass godt på når du er ute i naturen, for det skal svært lite til for å antenne neste skogbrann. Sigaretter er dessverre en gjenganger, en stump ut av bilvinduet kan være nok til å forårsake en brann, så ikke gjør det. Husk også at brannene sprer seg raskt, så om man befinner seg i nærheten av en brann er hurtig evakuering meget viktig. Drikk også nok væske, dvs. vann – ikke alkohol, i løpet av dagen når sommervarmen er over oss på sitt sterkeste. Enkle og selvsagte forhåndsregler, kombinert med sunn fornuft, og så er det bare å nyte sommeren på et av Europas aller beste steder.
 
God sommer på Costa del Sol kjære venner og lesere – på gjensyn!
Tom Halvorsen
 
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.