Klubben og supporterne mobiliserte stort til den avgjørende kampen mot Deportivo i play-off for opprykk til La Liga, men supporterne måtte reise skuffet hjem fra La Rosaleda, vel vitende om at de må innfinne seg med nok en sesong i Segunda División. Jobben med å kutte enormt i budsjettene, både på det sportslige og det administrative felt, er godt i gang.
Når spillerne møtes igjen etter ferien i juli, kan så mange som 30 A-lagsspillere befinne seg på treningsanlegget. En rekke spillere har fullført sine låneopphold og returnerer til Málaga, men det er heller tvilsomt om noen av dem fortsatt vil være i klubben når den nye sesongen sparkes i gang.
Hvem skal ut?
Javi Ontiveros har tiltrukket seg mye oppmerksomhet etter en god vår i Málaga, men klubben sier det er uaktuelt å selge vingen for mindre enn utkjøpsklausulen på 7,5 millioner euro. Villarreal er svært interessert i spilleren, og det meste tyder på at Ontiveros selges i sommer. Han kan få selskap ut dørene på La Rosaleda av Rolón, som har gjort det bra under den nye treneren på utlånet i Genoa.
Kutt, kutt
Málaga må klare seg uten fallskjermen på 20 millioner euro som de mottok etter nedrykket fra La Liga i fjor. Forbundet rådet klubben til å dele opp utbetalingen i to, og sånn sett være sikret 10 millioner euro denne sommeren, men Málaga gikk «all in» for å rykke direkte opp igjen. Nå som det er klart at det ikke ble en realitet, hevdes det at klubben må kutte et sted mellom 10-12 millioner euro. Hvorvidt eventuelle spillersalg er tatt med i dette regnskapet, er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at Málaga må kutte kraftig i spillerlønninger og kanskje også administrative utgifter. Dette er Operasjon Budsjettkutt, og det er en tvingende nødvendighet for å møte de økonomiske kravene fra forbundet.
Hva med trener Víctor?
Det hjelper heller ikke for kontinuiteten at det er uvisst om hovedtrener Víctor Sánchez del Amo fortsetter i klubben. Caminero har informert Víctor om de store omstillingene klubben må gjøre i sommer. Det spørs om Víctor vil la seg overbevise om å lede en klubb som vil se ganske annerledes ut ved sesongstart. Klubben ser nå på andre alternativer dersom en ny avtale med Víctor ikke kan inngås. Francisco Rodríguez, Rubén Baraja og Julio Velázquez nevnes alle som aktuelle. Spillere som Jony, Michael Santos, Keko, Roberto Rosales, Juanpi og Cecchini vil sannsynligvis også bli solgt eller lånt ut. De kan ikke beholdes med nåværende kontrakter. Blanco, Morán og Koné er ferdige etter endte låneavtaler. Samtidig er Jack Harper ryktet til Getafe for 1,5 millioner euro. Spillere som Miguel Torres, Luis Muñoz og Tighadouini har ganske sikkert ingen fremtid i klubben. Rajko Brezancic, som ikke fikk noe spilletid etter overgangen fra Heusca, er på vei til Partizan i hjemlandet Serbia. Det hjelper på en del dersom de nevnte spillerne forlater klubben, men et par større salg og betraktelige lønnskutt vil likevel være avgjørende.
Hvordan blir Málaga-laget neste sesong?
To helt sentrale spillere som kanskje også må forlate Málaga i sommer, er Luís Hernández og Fede Ricca. Særlig sistnevnte har hatt en meget god sesong, og vil være et stort tap for klubben. Uten lønnskutt i kontrakten, men med klausul som gjør at han kan forlate Málaga uten opprykk til La Liga, er et salg eller utlån sannsynlig. Det vil bli svært spennende å se hva slags mannskap Málaga mønstrer i august, og ikke minst også hvem som leder laget fra sidelinja. Sommerens mest travle mann blir nok sportsdirektør Caminero!
Arilds Corner
Kvinnefotball i rivende utvikling – også i Málaga
Norge har vært et foregangsland for kvinnefotball og ble også verdensmestre. Men også her har kvinnefotballen levd i skyggen av gutta. Nå har kvinnefotballen blitt butikk og fått prestisje. Mange land har sterke landslag. Stjerner tennes og oppmerksomheten øker og øker. I Europa har mange stor-klubber satset. Verdensmesterskap spilles for seniorene, men nå kommer det flere landskamper, kvalifiseringskamper, turneringer o.l., – på samme måte som for gutta. Landslag for aldersbestemte klasser, eks. 21-, 20-, 19-åringer. Ut fra dette blir det kontinuitet og sterk rekruttering, øket profesjonalisering og satsning. Det viktigste er kanskje at damelagene har fått samme rammer som herrelagene.
Investeringer i alle ledd
Kvinnesatsingen er profesjonell. Organisasjon, administrasjon, trenere, støtteapparat, akademier, talentspeidere hele veien, fra topp til bunn. Kvinnene spiller på samme arenaer som herrelagene. I Spania er det satt tilskuer-rekord for en kvinnematch mellom Barcelona og Atlético Madrid med over 60.000 tilskuere. Storklubber som Barcelona, Lyon(med den norske stjernespissen Ada Hegerberg ) satser stort. En rekke storklubber i England, Tyskland, Italia, Frankrike og Spania satser sterkt på nettopp kvinnefotball. Spillermarkedene tar også av. Prisene øker. Stjerner skapes. Det kjøpes og selges. Lønningene og overgangssummer øker. Prestisjen for klubber og land øker.
Verdens største idrett
Fotball er verdens største idrett. Og alle vil være med. Også jentene/damene hører med. I alle aldre. I alle land. Over hele verden. Vi venter spent på framtiden og ønsker Málaga CFs kvinnelag lykke til!
Kontakt med La Peña Oso Polar
Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer, følgere og alle som vil være med, bedre. Vi benytter Facebook, e-post, munn- til munnmetoden, røyksignaler, etc. etc. Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF, ta kontakt på:
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.