Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Demonstrasjoner mot sjeik Al-Thani fra fans, rapportering av ham til Qatars ambassade og borgermester de la Torre som tar sterkt avstand fra klubbeierens behandling av Málaga CF og sportsdirektør Caminero – det er en dramatisk oppstart på fotball-sesongen.

Mon tro om noen klubb i verden har opplevd noe lignende som Málaga Club de Fútbol?
Jeg tror ikke det.
Alle – både store og små – ønsker den 50-årige presidenten og klubbens eier, sjeik Abdullah Al-Thani fra Doha i Qatar, dit hvor pepperen gror. Eller kun at han kaster klubb-håndkledet i ringen og blir i sitt hjemland. Dette bare ti år etter at han kjøpte det på daværende tidspunkt konkurs-truede Málaga CF for 36 millioner euro.
Siden satte han klubben i gjeld, og nå før denne sesongen i 2. divisjon har han totalt lammet klubben og sportsdirektør Caminero, 53-årig eks-toppspiller fra Madrid, som før forrige sesong inngikk en tre-års kontrakt med Málaga.
De spillerhandlene som startet 17. august og som skulle bringe Málaga CFs sportslige budsjett i balanse, unnlot Al-Thani å godkjenne. Caminero rev seg i håret, men uttalte seg lojalt i dette kaoset, hvor han måtte avlyse fire-fem spillerhandler, og hvor det japanske stjernekjøpet Shinji Okazaki fra Leicester City overraskende ikke hadde spillerlisens. Det profesjonelle spanske fotballforbundet advarte alle agenter og deres spillere om at lisens ikke kunne utstedes i Málaga CF før klubben hadde skapt inntekter ved hjelp av spillersalg.
Sjeik Al-Thani eier 97 % av aksjene i Málaga CF. Hotellkjeden BluBay har ved å gå rettens vei sikret seg 49 % av aksjene, men en eventuell ankesak er enda ikke avklart.
 
Til Al-Thani:
Selg dine aksjer!
 
Mindretallsaksjonærene samlet i ”Association of Small Shareholders” ledet av Antonio Aguilera gikk så langt som å rapportere Al-Thani til Qatars ambassadør i Madrid, Mohammed Jaham Al Kuwari. I et brev beskrev de den situasjonen som Al-Thani hadde brakt Málaga CF i, med dype bekymringer og skuffelse over det uheldige imaget som Málaga CF har fått under sjeikens ledelse.
Brevet fremhever to aspekter som provoserer.
Det første er at sjeiken som medlem av ”Qatar Royal House”, ikke kan vise seriøsitet i sine handlinger. Han møter ikke opp til møter i det profesjonelle spanske fotballforbundet, og han misligholder sine forpliktelser overfor de personene han har ansatt i Málaga CF, overfor sine spillere og andre klubber, og overfor spillerrepresentanter.
Med henvisning til det forsømte transfermarkedet.
Aksjonær-representantene beklagde seg videre over de rettssakene som BlueBay har vært nødt til å anlegge mot Al-Thani. De ba ambassadøren om å sende deres brev videre til ”Qatar Royal Family” for å informere dem om den dramatiske virkeligheten i Málaga CF, skapt av en av deres egne!
De oppfordret Al-Thani til å selge sine aksjer og ikke vise seg i klubben mer!

Sjeiken lånte av klubbkassen

I en tidligere offentliggjort erklæring gjorde mindretalls-aksjonærene oppmerksom på at Al-Thani hadde lånt 4 millioner av klubbkassen – og at samme kasse var blitt brukt til kjøp av stor villa og biler til barna, som utgjør styret i Málaga CF.
Videre sa de om Al-Thani:
”Vi skylder deg ikke noe. Vi er ikke medarbeidere som du kan true eller skremme. Vi har ikke noen jobb som vi kan miste. Vår prioritet er vårt lag og klubben som bærer navnet til den byen vi elsker. Vi betaler våre sesongkort og nyter ingen fordeler som gratis reiser eller billetter. Vi er med for å hjelpe Málaga CF. Derfor har vi investert i aksjer i klubben – et symbol på stolthet og uendelig kjærlighet til vårt Málaga CF.
Og aksjene våre er ikke til salgs. Vi kjemper videre”.

Demonstrasjoner – og borgermester-bekymring

Om kvelden fredag 9. august deltok flere tusen mennesker, ledet av forbundet for supporterklubber og de to største av supporterklubbene, Malaka og Front Bolerón, i en demonstrasjon mot Al-Thani foran Estadio La Rosaleda i det nord-østlige Málaga. I form av sanger krevde de hans avgang;
”Al-Thani – gå nå. Al-Thani – gå nå.”
”Málaga er oss. Málaga er oss.”
Tidligere hadde en demonstrasjon funnet sted inne i Málaga by.
Først i august mottok Málagas borgermester, Francisco de La Torre, vanen tro sitt sesongkort sammen med en delegasjon på La Rosaleda. Her kommenterte også han Al-Thanis passivitet og svikt av Málaga CF.
”Nødvendige beslutninger skal treffes hurtig og i tråd med hva sportsdirektør Caminero ønsker. Han er den klare eksperten, som vi kan stole på. Jeg håper at Al-Thani lever opp til sitt ansvar som klubbeier.
Byrådet elsker klubben, og har vært behjelpelig ved mange anledninger.
Men jeg er som alle andre fans bekymret”.
Sjeikens svar:
”Gud er med oss!”
Fra sitt skjul i Qatar lød det på Twitter lakonisk fra Al-Thani:
”Jeg vet at det er en vanskelig tid, men alt løses snart. Vær vennlig ikke å bekymre dere.
Gud er med oss.”
Formannen for det profesjonelle forbundet, Javier Tebas, holder med skarpt blikk øye med økonomien i Málaga CF og de øvrige klubbene i Spania. Loven om økonomisk fair play skal overholdes – den som Al-Thani og Málaga CF brøt i suksess-sesongen i Champions League 2012 – 13.
På et møte i Málaga sa han:
”Málaga CF er nødt til å selge spillere for å få lønnsbudsjettet til å henge sammen.”
Når det gjelder klubbens eksistens beroliger det ham at Málaga CF ikke lenger har gjeld til statskassen, forsikringsselskaper eller spillerne.
Det kan handles til 2. september
I alt dette kaoset gikk piloten for prosjektet i Málaga CF, sportsdirektør Caminero, rundt – ofte med en telefon ved øret.
Han ville handle for å få spillerbudsjettet på plass, men fikk ikke lov av sjeiken.
Slik var situasjonen ved redaksjonens deadline, hvor ledende folk fra BlueBay, Gonzalo Hervas og Jamal Satli Iglesias tilbød seg å overta den daglige ledelsen av klubben…!
Transfervinduet slutter natt til 2. september.
”Og innen da har jeg solgt spillere for 20 millioner euro,” annonserte Al-Thani plutselig!

Sendte revisorer til Málaga CF

Sommeren bød på to overraskende uanmeldte revisjonsbesøk i Málaga CF. Begge iscenesatt av sjeik Al-Thani, klubbens eier og president.
I slutten av juni sendte sjeiken en utsending fra sitt hjemland, Qatar, for å studere status for regnskapene, samle informasjon og sende dem til Al-Thani. Han tilbragte flere dager på kontoret i kontakt med medarbeidere og dro avsted med sine konklusjoner.
En lignende operasjon ble foretatt i august. En uavhengig revisor fra London ankom for å utarbeide en ny rapport til Al-Thani om klubbens økonomiske status.
Uten at det førte til at Al-Thani satt i gang med nødvendige økonomiske handlinger på spillermarkedet.
 

”Sjeik Al-Thanis dårskap har ingen grenser. Han virker helt uvitende om realiteten. Situasjonen i Málaga CF begynner å bli alvorlig. Hans blokkering av ledelsen kveler planlegging, og skaper panikk i institusjonen og blant fans.” Journalist, Antonio Gongora, Dagbladet Sur

Ny stjerne-spiller et markedsførings-kupp

Nå selges det lagdrakter fra Málaga CF i den tredje største byen i Japan, Osaka.
Herfra er stjernespilleren Shinji Okazaki, som Málaga på mirakuløst vis har sikret seg i den ellers så kompliserte transfer-situasjonen. Den 33-årige Okazaki ville til spansk fotball etter suksessfulle sesonger i VfB Stuttgart og FSV Mains 05 i den tyske Bundesliga, samt på laget med den danske landslagskeeperen Kasper Schmeichel i engelske Leicester City – blant annet i den sesongen som Leicester sensasjonelt vant det engelske mesterskapet.
Her dannet Okazaki en minneverdig forward-duo med Jaime Vardy. De skapte frykt i ethvert forsvar.
Okazaki med sin hurtighet og Vardy med sin utsøkte målteft.
Japaneren har i 119 landskamper for Japan scoret 50 mål siden hans debut i 2008. Han representerte landet sitt ved de siste tre VM-sluttrundene i Sør-Afrika (2010), Brasil (2014) og Russland i 2018.
Et scoop for Málaga CF – så vel på banen som i merchandise-avdelingen.

Treningskampresultater

Algeciras (3. divisjon) – Málaga CF 0-0
Málaga CF – Córdoba (3. divisjon) 1-1
Målscorer: Hugo
Málaga CF – Mallorca (La Liga) 0-2
Melilla (3. divisjon) – Málaga CF 0 – 1
Målscorer Hicham
Cadiz (2. divisjon) – Málaga CF 1 – 0
Box-hist
Den første seriekampen
Racing Santander – Málaga CF 0-1

Disse kom tilbake til Málaga CF etter å ha vært utleid:

Juanpi, venezuelansk midtbanespiller, 25 år, fra Huesca.
Santos, uruguayansk forward, 26 år, fra Leganes.
Keko, spansk angriper, 27 år, fra Valladolid.
Rolon, argentinsk midtbanespiller, 24 år, fra Genova i Italia.
Muñoz, spansk forsvarer, 22 år, fra Lugo og Cordoba.
Villanueva, venezuelansk senterforsvarer, 26 år, fra Cadiz, Reus og Gimnastic.
Tighadouini, marokkansk forward, 26 år, fra Breda i Holland og Esbjerg i Danmark.

Disse har dratt fra Málaga CF etter sesongen 2018-19

Ricca, uruguayansk back, 23 år, solgt til FC Brügge i Belgia for 2 millioner euro.
Harper, skotsk angriper, 23 år, til Getafe, solgt for 1.5 millioner. euro. Videre-utleid til Alcorcón i 2. divisjon.
Rosales, venezuelansk back, 29 år, solgt til Leganes for 1 millioner euro.
(I forrige sesong leid ut til Espanyol).
Jony, spansk angriper, 25 år, solgt til Lazio i Italia for 1 millioner euro.
(I forrige sesong leid ut til Alaves).
Cecchini, argentinsk forward, 23 år, leid ut til den amerikanske klubben Seattle Sounders for 160.000 euro for 18 mnd. Deretter kjøpsopsjon på 1.7 millioner euro. Málaga CF kjøpte ham for 4 millioner euro fra Banfield i Argentina på en 4-årig kontrakt for to sesonger siden. Var i forrige sesong utlånt til Banfield.
Kieszik, polsk keeper, 35 år, til Rio Ave i Portugal, på fri transfer.
Werner, argentinsk keeper, 23 år, utleid til Atlético San Luis i Mexico – eies av Atlético Madrid.
Brezanic, serbisk forsvarer, 30 år, til Partizan Beograd i Serbia, på fri transfer.
Pau, spansk senterforsvarer, 22 år, tilbake til Villarreal, hvor han var innleid for en sesong.
Torres, spansk senterforsvarer, 33 år, har lagt opp.
Morãn, spansk midtbanespiller, 28 år, tilbake til AEK Athen i Hellas, hvor han var innleid.
Lacen, algerisk midtbanespiller, 35 år, fristilt.
Seleznov, ukrainsk forward, 34 år, fristilt.
Blanco, argentinsk forward, 28 år, tilbake til Shaktar Donetsk i Ukraina, hvor han var innleid fra.
Alejo, spansk angriper, 24 år, tilbake til Getafe, hvor han var innleid fra.
Kone, ivoriansk angriper, 28 år, til Deportivo La Coruna for en sesong – han eies av Leganes

Málaga-spiller involvert i kamp-fiksing

Den 28-årige kantspilleren Sergio Gontan Keko med kontrakt i Málaga CF til 2020 – men utleid til La Liga-klubben Valladolid i forrige sesong – er avhørt av politiet i den såkalte Operasjon Oikos. En kampfiksing-sak med et halvt dusin personer involvert. To har vært fengslet, men ble løslatt mot en kausjon på 100.000 euro.
En av disse er den tidligere Málaga-spilleren Carlos Aranda med bookmaker-firma flere steder i Spania – bl.a. i Málaga.
Kampene som skulle være fikset er Valladolid – Valencia, hvor en 2-0 seier ga Valencia adgang til Champions League, samt 2. divisjonsoppgjøret mellom Huesca og Gimnastic i forrige sesongs avsluttende runde. Huesca hadde sikret seg opprykk til La Liga og Gimnastic unngikk nedrykk ved å vinne.
Videre har presidenten og den administrerende direktøren for Huesca, Agustin Lasaosa, samt folk fra klubbens stab av leger vært anholdt.
Lasaosa har nå trukket seg fra sine poster i klubben.
De impliserte hovedpersonene er også involvert i hvitvasking.
En U 20-landskamp mellom Norge og Honduras undersøkes også. En mistanke styrket av det helt usedvanlige resultatet 12-0 til Norge.
De store bakmennene i disse sakene er ofte spille-syndikater på Balkan og i Fjerne Østen.

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte på Costa del Sol så vel som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til topp-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser midt på den ene langsiden – beskyttet for eventuelt regn.
I forkant lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien og buss tur-retur til stadion.
Medlemsrabatter til alle kamper.
Sesongen 2019 – 2020 startet midt i august.
Kontaktpersoner:
Formann Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Sekretær Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den støtter krefthospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben opptar fortsatt nye medlemmer.
Kamper på Estadio La Rosaleda i september:
07. kl. 18.00: Málaga CF – UD Almería
18./19. Málaga CF – Rayo Vallecano
28./29. Málaga CF – Sporting Gijón
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet