Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Et av stedene i Spania som jeg aldri blir lei av å besøke er Cabo Finisterre, en fantastisk utstikker helt ut mot havet i Spanias nord-vestlige del, ca. 80 km fra byen Santiago de Compostela. Tilfeldighetene har gjort at været har nesten alltid vist seg fra sin beste side de 7-8 gangene jeg har besøkt Cabo Finisterre, og det gir en helt spesiell ro i sjelen å sitte her ute og stirre utover det blå havet og bølgene som slår langt der nede. Er man heldig kan man også se delfiner leke i bølgene, og på rette tiden av året også større arter av hval, noe jeg imidlertid enda ikke har vært heldig å få se.
Cabo Finisterre er en del av pilgrimsferden til Santiago de Compostela, og helt siden svunne tider har pilgrimene oppsøkt stedet, for å nå havet. Slik er det også i dag, og ca. 10 % av dem som vandrer pilgrimsruten fortsetter ut til Cabo Finisterre. Det utgjør årlig omtrent 30.000 mennesker, så sjansen for at man skal få odden for seg selv er minimal. Dog er det god plass, så noen egentlig trengsel føler man ikke at det er, til tross for at også turistbussene kjører helt frem.
 
Symbolsk pleide de tidlige pilgrimene å brenne sine utslitte og stinkende klær her ute, og mange pilgrimer som har vandret i ukesvis og månedsvis gjør det også i dag. Så bli ikke forundret om du ser et ferskt bål med truser, sokker og annet slitt tøy, ikke minst skotøy. For mange er dette den endelige markeringen på over 800 km med vandring. Et stort øyeblikk for alle som har gjort det. Noen gråter, noen trekker seg stille tilbake og sitter ensom og stirrer utover havet, fordypet i egne tanker, andre er helt i ekstase og deler villig nyheten med alle som er interessert; de klarte det!
 
Spania har i en årrekke promotert Cabo Finisterre som sitt vestligste punkt, men la oss slå fast med det samme at den utnevnelsen går til Cabo Touriñán, som ligger et stykke nord for Cabo Finisterre. Det er simpelthen bedre fasiliteter på Cabo Finisterre, restaurant, bar og hotell på toppen av klippen blant annet, og den historiske pilgrimsvandringen ut hit bidrar til å gjøre stedet mer besøksvennlig. Litt det samme som Norge har gjort med Nordkapp vil jeg påstå, men det betyr ikke så mye, da stedet er helt magisk!
 
Dersom man kjører bil fra f.eks. Santiago de Compostela ut til Cabo Finisterre, bør man i alle fall den ene veien velge å kjøre den lengre kystveien, så får man samtidig tatt inn de nydelige strendene i Galicia, kanskje Spanias aller vakreste strender, og en storslagen natur og kystlinje, ispedd små og koselige spanske landsbyer. Riktignok er været nokså usikkert i denne delen av Spania – det er faktisk den regionen med mest nedbør – men for dem som tar sjansen og gambler litt med været kan jeg love noen fantastiske Spania-opplevelser. Noe å tenke på for sommerferien kanskje?
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet