Månedsmagasinet på Costa del Sol
Anne har falt om og ligger livløs på bakken rett utenfor Norsk Forening i Fuengirola. En av sty-remedlemmene, Vigdis Holmeide, får øye på Anne idet hun skal ut å sjekke om maskoten deres Marco – en gatehund de tok til seg for 4-5 år siden – har lyst på litt vann. Vigdis er rask til å reagere, løper bort til Anne, rister henne litt i skulderen og spør: “Hei! Er du våken?” Det er ikke kontakt å få med Anne, her er det ingen tid å miste: “Solveig! Ring etter hjelp og hent hjertestarte-ren!”
Heldigvis er det denne gangen kun snakk om en simulering. Flere av medlemmene ved Norsk Fore-ning Costa del Sol i Fuengirola benytter søndagen til å lœre om basal hjerte- og lungeredning, samt hvordan de skal håndtere den nye hjertestarteren de har gått til anskaffelse av. “Vi er mange pensjo-nister i foreningen og det er flere som har snakket om at hva som helst kan skje. En dag skjedde fak-tisk det fatale og en person fikk hjertestans rett utenfor våre lokaler” forteller den spreke 80-åringen Solveig Tanberg. “Etter en lengre tids vurdering blant medlemmene har vi nå endelig fått en hjertes-tarter på plass i våre lokaler og benytter nå søndagen til opplœring blant alle de som vanligvis er til stede her enhver tid. Når vi først gjør denne investeringen vil vi også ha en grundig opplœring for å vite hva vi skal gjøre i en nødsituasjon. Vi vil ikke bare ha en hjertestarter som henger på veggen uten at noen vet hvordan denne skal håndteres og hva man skal gjøre ved et illebefinnende.”
Det lukter nystekte vafler og varm kaffe når ansvarlig for opplœringen, Finn Johansen, blir ønsket velkommen inn for å rigge utstyret til kurset de nå skal gjennom. Han jobber til daglig på Legeambu-lansen i Oslo og ved Luftambulansetjenesten Lørenskog. “Jeg går med tanker om å pensjonere meg, men vil gjerne fortsette å jobbe med det jeg brenner for, nemlig å redde liv samt dele mine kunns-kaper slik at “personen i gata” også kan gjøre en innsats. Datteren min Siw Johansen bor her nede i Spania og vi er nå i startfasen med å videreføre mitt selskap Helseforum her nede. Hovedfokus er salg av hjertestartere og enda viktigere: spre kunnskap om basal hjerte- lungeredning.”
Det norske helsevesen har gjennom det siste tiår kjørt kampanjer blant befolkningen til å foreta enkle tiltak som man ser øker overlevelse. Grunnet disse tiltakene ligge Norge langt fremme på verdensbasis når det gjelder kunnskap blant de såkalte førsteresponderne. “Kjeden som redder liv” er livsviktig for overlevelse. Det vil si at det profesjonelle helsevesen er helt avhengige av at de som kommer først til åstedet har basale kunnskaper om å etablere livsviktige funksjoner for å oppnå maksimal overlevelse.
 
“Det man ofte ser er at pasienten dør av andre ting enn det som oppstår i skadeøyeblikket. Eksem-pelvis kan en liten misforståelse i hjertet føre til at pasienten i en periode blir livløs og dø av ufrie luftveier i løpet av denne perioden. Det å frigjøre luftveiene og eventuelt puste for pasienten er for eksempel essensielt og noe alle kan gjøre for å redde liv.” forteller Finn entusiastisk.
Dette er hovedårsaken til at medlemmene i Norsk Forening Costa del Sol vil vœre forberedt og ha muligheten til å hjelpe dersom noe skulle skje blant egne medlemmer eller personer i nœrområdet. Flere av de som er med på kurset har tidligere erfaring som hjelpe- og sykepleiere, mens andre ikke har noen form for helsebakgrunn.
“Det er viktig at opplœringen er så praktisk og enkel som mulig, hovedbudskapet er at man skal bruke sunn fornuft i denne type situasjoner og at hvem som helst kan redde liv med grunnleggende tiltak og prinsipper ute å ha en inngående helseutdannelse” presiserer de kursansvarlige Finn og Siw Johansen.
 
Ti personer ved foreningen har nå gjennomført kurs i basal hjerte- lungeredning og har blitt sertifisert i bruk av hjertestarter i henhold til Europeisk Resuscitasjonsråd (ERC) sine retningslinjer.
Vigdis rister i skulderen til Anne og spør om hun er våken. Samtidig roper hun til sin ven-ninne som står inne på kjøkkenet: ”Solveig, ring 112 og hent hjertestarteren”. Solveig an-kommer etter et minutt og kobler til hjertestarteren, mens Vigdis bedriver kontinuerlig hjer-te-lungeredning på treningsdukken. Fra det lille apparatet høres en monoton stemme: ”Ana-lyserer hjerterytme – ikke rør pasienten.” Etter de sekundene det tar å analysere pasienten fortsetter hjertestarteren å gi instrukser:”Sjokk anbefalt – trykk på den røde knappen”. Solveig trykker på knappen og den monotone stemmen fortsetter: ”Sjokk avgitt – fortsett hjerte og lungeredning.” Nå har flere av medlemmene kommet til. De bytter på å gjennomføre hjerte- lungeredningen for å sikre god kvalitet da man fort kan bli sliten av å bedrive hjertekom-presjon. Lars tar over luftveiene og Laila fortsetter å komprimere hjertet. Plutselig viser pa-sienten tegn til liv og begynner å puste igjen selv. Bjørg foreslår: Vi legger pasienten i stabilt sideleie og overvåker til ambulansen kommer.
Dette scenarioet er hentet fra slutten av kurset og treningsdukken Anne har nå blitt reddet flere titalls ganger både i denne og mange andre forskjellige imaginœre situasjoner i løpet av dagen.
 
“Vi er veldig fornøyde etter gjennomført kurs, far og datter som underviste oss var veldig hyggelige og de kan virkelig sine saker. De har også lovet å komme tilbake for å sjekke at vi holder ved like det vi har lœrt i dag. Vi er en stolt gjeng som har fått fine diplomer for å bevise våre nyanskaffede kunns-kaper.” sier Solveig for å runde av en litt annerledes søndag ved Norsk Forening Costa del Sol.
 
Ved interesse og for mer informasjon angående opplœring i basal hjerte og lungeredning, samt kjøp av og sertifisering i bruk av hjertestarter, vennligst ta kontakt:
Finn Johansen: johfinn@gmail.com
Siw Viktoria Johansen: siw.viktoria@gmail.com
Av Siw Viktoria Johansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.