Månedsmagasinet på Costa del Sol
Veggmaleriene i San Isidro, Orihuela.

Veggmaleriene i San Isidro, Orihuela.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
Våren 1976 var det stor politisk usikkerhet i Spania. General Franco var nettopp død, og mange fryktet at diktaturet ville fortsette…
Under en lokal fiesta i den fattige bydelen San Isidro på nordsiden av Orihuela brøt det ut en spontan aksjon, delvis for å støtte de demokratiske kreftene, delvis for å hedre den avdøde lokale dikteren Miguel Hernández (1910-1942), som døde i spansk fengsel etter å ha sympatisert med republikanerne gjennom sin diktning. Mange av hans kunstnerkolleger begynte plutselig å male tendensiøse slagord og bilder på veggene på de gebrekkelige husene. Guardia Civil rykket ut og forsøkte å stanse dem, men til ingen nytte.
I 2012, 70 år etter Hernández’ død, ble det bestemt å hedre hans minne ved å renovere noen av de gamle veggmaleriene, samt lage nye. Også i de derpåfølgende årene har kulturavdelingen i Orihuela Kommune invitert kreative personer til å delta. I tillegg til kunstnere har funksjonshemmede, skoler og barnehager også vært med å bidra. Det har vært et kollektivt prosjekt, mer enn hundre malere har vært i sving og nærmere 50 fasader er dekorert.
Noen av bildene har en klar politisk brodd, andre inneholder sitater fra Hernandez’ dikt. Atter andre reflekterer dagliglivet for vanlige mennesker.
Resultatet har ikke bare blitt et fantastisk utendørs galleri for kunstinteresserte, San Isidro har også fått et godt økonomisk løft. Den lille bydelen fremstår nå som en pittoresk perle som det er lett å forelske seg i, selv om det ligger en alvorlig undertone bak de kraftfulle bildene.

Beliggenhet og adkomstmuligheter

Turistkontoret i Orihuela arrangerer jevnlig gratis guidede turer i den lille bydelen, men det er ingenting i veien for å gå der alene. Besøket er gratis, og man blir der så lenge man ønsker.
Den enkleste måten å finne den lille bydelen San Isidro på, som ligger i den nordlige delen av Orihuela, er å parkere i sentrum i nærheten av Plaza Santiago. Gå deretter opp Calle Santiago som går nord/øst-over. Etter en stund skifter veien navn til Calle Capuchinos. Ta til høyre ved Plaza Capuchinos, og følg Calle de la Samaritane til endes. Her støter du bokstavlig talt på en reproduksjon av Picasso’s La Guernica på en vegg, dette er det første veggmaleriet i San Isidro. Spaserturen tar 15 – 20 minutter.
Man kan selvfølgelig også kjøre bil til San Isidro, men pga diverse enveiskjørte gater så gjøres dette best ved hjelp GPS.
For de som ønsker å unngå Orihuela sentrum kan man kjøre N-340 som går fra Murcia til Elche på nordsiden av Orihuela, og ta av til høyre ved Rincon de Seca. Etter å ha tatt av N-340, sving til venstre igjen ved første mulighet. Herfra er det enkelt å få øye på San Isidro som ligger i skråningen opp mot N-340.
 
Av Rikke Luell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet