Månedsmagasinet på Costa del Sol
I økende grad hører jeg om mange mennesker som lider av det som kalles autoimmun sykdom. Det er etter hvert flere og flere som lider av opptil flere autoimmune lidelser samtidig.
Med en autoimmun lidelse menes at immunsystemet feilaktig angriper sine egne celler og vev.
Da jeg var en ung sykepleierske hørte betegnelsen autoimmun sykdom til sjeldenhetene, og det var en tilstand man så på med stor respekt. Nå forekommer det at ordet nærmest brukes som en massebetegnelse på mange forskjellige lidelser.
Ved å kikke på listen av det som betegnes som autoimmune sykdommer ser det for meg ut som om vi like gjerne kunne kalle dem ”våre aktuelle sivilisasjonssykdommer.”
Jeg tror, og min tro deles med mange forskere, at en stor del av de autoimmune sykdommene skyldes en slimhinne i tarmen som lekker. Rent logisk virker det blant flere forskere som om at så lenge bakteriesammensetningen i tarmen er i balanse, fordi vi lever og spiser rimelig sunt, beskyttes vi mot mange lidelser. Og motsatt hvis vi spiser usunt og lider av infeksjoner og bruker antibiotika eller annen medisin, så blir vi mer sårbare overfor sykdommer.
De genene som vi har med oss fra våre forfedre kan være medvirkende faktorer. Alle aldre kan rammes av autoimmune lidelser, men noen lidelser er mer vanlig når vi blir eldre.
Det antas at ca. 4 – 500.000 nordmenn lider av en autoimmun sykdom. Tre av fire som rammes er kvinner. Forskere har inntil nå oppdaget mer enn 100 forskjellige autoimmune sykdommer.
Mange autoimmune sykdommer utvikler seg i et snikende mønster over mange år. De starter f.eks. med hårtap, trøtthet, søvnproblemer, muskelsmerter og lignende.
Noen av de hyppigste sykdommene blant de autoimmune sykdommene er Sjøgrens sykdom, type 1 diabetes, lupus, psoriasis, leddgikt, Hashimotos sykdom, cøliaki, og et utall av forskjellige former for allergier og astma.
Det ser ut til at mennesker som har hatt visse sykdommer som f.eks. kyssesyke (mononukleose), helvetesild, forskjellige former for Herpes-virus og tannkjøttsbetennelse har en økt risiko for å få autoimmune sykdommer. Jeg har lest at hvis du har hatt kyssesyke, så øker risikoen for å få en autoimmun sykdom med 30 %.
Andre store faktorer kan være medvirkende, f.eks. kvaliteten og renheten av vår mat og drikkevarer, og hvor ren er luften vi puster inn? Har vi overhodet noen steder med ren luft?
Tungmetallforgiftning, for mye sol og varme og det motsatte; kulde, samt røyking spiller også en rolle.
En interessant oppdagelse er at barn ikke så ofte rammes av allergi hvis de bor sammen med hunder og katter eller andre typer pelsdyr.
Andre forskere mener at de mange vaksinene og andre former for medisin er medvirkende til å fremme autoimmun sykdom.

Kostholdet

Det kommer selvfølgelig an på hvilken autoimmun sykdom det er snakk om. Allikevel kan det gis noen generelle retningslinjer. Det finnes ikke et kosthold som er bra for alle autoimmune lidelser, men det er alltid viktig med en sunn og variert kost. Har du bruk for individuell veiledning nettopp for din lidelse kan det være en god ide å kontakte en dyktig kostveileder eller diettist, som kan gi mer konkrete henvisninger om hva du i ditt tilfelle har godt av å spise.
Spis så naturlig og ubearbeidet mat som mulig. Jeg tror at det er særdeles viktig for sarte mennesker å velge å spise økologisk.
Unngå for mye kjøtt av dårlig kvalitet, vær især forsiktig med mørkt kjøtt, for mye dårlig fett, sukker, salt, fastfood, sterkt krydret og bearbeidet mat samt alle former for alkohol. Det har vært gjort forsøk som viste at det å spise vegetarisk kan nedsette aktiviteten av forskjellige autoimmune sykdommer.
Unngå kaffe og cola samt andre koffeinholdige drikker. Er du en stor kaffedrikker er du ekstra utsatt for å få leddgikt. Prøv deg frem med grønn te og andre urte-teer samt gode safter av forskjellig frukt og grønnsaker.
Sørg for å få rikelig med gode, helst økologiske grønnsaker, frukt, fullkornsprodukter, fet fisk, forskjellige nøtter og olivenolje av god kvalitet. Spis også gjerne litt økologisk smør, som inneholder sunne fettsyrer.
Noen mennesker har problemer med melkeprodukter, akkurat som det kan være en ide å unngå glutenholdige matvarer. Gluten finnes særlig i hvete, rug og bygg, og litt i havre. Det er forskere som mener at glutenholdige matvarer kan virke som en døråpner til autoimmune sykdommer, da det menes at gluten kan medvirke til å gjøre tarmslimhinnen utett. Således kan ufordøyde matrester, giftstoffer samt virus og bakterier gå direkte ut i blodbanen og dermed medvirke til å fremprovosere autoimmune sykdommer.
Flere forskere er også overbevist om at gluten kan være problematisk for mennesker som ikke bevisst lider av noen autoimmun lidelse.
Jeg selv har aldri fått noen plager diagnosert som en autoimmun lidelse, men har oppdaget at jeg føler mig uvel og får besvær med mitt tarmsystem, akkurat som mitt ømfintlige hjerte galopperer ekstra avsted noen timer etter inntak av gluten.
I noen tilfeller må også mat fra nattskyggefamilien, f.eks. tomater og poteter unngås.

Kosttilskudd

• Ta som base et multivitamin/mineralprodukt av god kvalitet.
• Sørg for å få de viktige omega-3 oljene og kombiner det gjerne med en god hørfrøolje.
• En helt fantastisk antioksidant er alfa-liponsyre. Det er en antioksidant som kan hjelpe vesentlig ved de fleste autoimmune lidelser. Starter du med å ta alfa-liponsyre kan du i de fleste tilfeller merke en forbedring rimelig hurtig. Foruten å hjelpe på autoimmune sykdommer er det også en hjelp til å skjerpe hukommelsen.
• For de fleste av oss kan det være viktig med tilskudd av D-vitamin. Flere amerikanske forskere mener at mange autoimmune sykdommer kan ha sammenheng med at vi mangler D-vitamin. Det er flere studier som f.eks. viser at D-vitaminer kan hjelpe folk med mb chron. D-vitamin finnes bl.a. i fet fisk. Er du ikke fiskespiser må du være ekstra oppmerksom på å ta D-vitamin. D-vitamin har en viktig innflytelse på immunsystemet så det fungerer best mulig. Dosen kan være ca. 100 mcg. daglig. Jo eldre du er, jo større er sjansen for en autoimmun sykdom. Tarmens opptagelse av D-vitamin nedsettes med alderen. Derfor er det særdeles viktig med et ekstra daglig tilskudd av dette vitaminet.
• Det kan være en god ide med ekstra tilskudd av sink. Hvis du f.eks. mangler sink kan det ha innflytelse på mer enn 100 forskjellige enzymprosesser. Dosen kan være mellom 20–40 mg daglig. Tas helst om kvelden.
• Suppler med mangan og dertil selen i organisk form, gjerne 200mcg daglig.
• Cats claw er god til å rense hele tarmsystemet og hjelpe ved en rekke autoimmune sykdommer. Den kan hjelpe ved en rekke skadelige bakterier, virus samt parasitter. Hele immunsystemet blir som regel også generelt forbedret.
• Curcumin som utvinnes av Turmeric motvirker mange overreaksjoner i immunsystemet ved flere autoimmune lidelser. Curcumin har en antioksiderende effekt og er den aktive nøkkelingrediensen i Turmeric, på norsk Gurkemeie.
• Sørg for ekstra doser av C-vitamin av god kvalitet, gjerne sammensatt med bioflavonoider.
• Det er viktig med en god tarmflora. Flytende Vita Biosa er en samling av sunne bakterier og sopp, som er riktig god til å gjenetablere en sunn tarmflora. Det finnes et hav av forskjellige melkesyreprodukter. Det er viktig å velge en god kvalitet og skifte produkt av og til.

Tips

• Har du sølvplomberinger i munnen kan du evt. overveie å få en tannlege med kunnskap om fjerning av amalgam til å fjerne dine fyllinger. Kvikksølv antas av mange eksperter å kunne forårsake forskjellige autoimmune sykdommer.
• Er du røyker, så prøv å slutte. Røyking kan øke risikoen for en rekke autoimmune sykdommer. Er det for vanskelig å slutte helt, hører jeg til i den mildere ende av terapeutenes spekter, som mener at om du kan redusere ditt sigarettforbruk til 5 eller evt. enda bedre til to, så har du også gjort en stor innsats, som gjør det realistisk for mange å leve et godt liv.
• For og imot vaksinasjoner er et stort diskusjonstema for øyeblikket. Står du evt. foran en vaksinasjon, eller har du et barn som skal vaksineres, synes jeg det er anstrengelsen verdt å sette seg inn i både fordeler og ulemper, om hva som sies og skrives om vaksinasjoner, og deretter ut i fra det å ta ditt eget valg.
• Stress svekker vårt immunsystem, og menes å kunne være en utløsende faktor ved autoimmune sykdommer.
• Det samme skjer hvis vi får for lite søvn. En god nattesøvn er viktig for oss og vår helse.
• Derfor er det så avgjørende å legge våre bekymringer bak oss når vi legger oss til å sove. Hold forstyrrende elementer borte fra soverommet. Sørg for et velutluftet kjølig rom og en god seng. Hold mobiltelefoner, TV og computere borte fra soverommet.
• Les evt. litt i en enkel bok og lytt til litt beroligende musikk.
• Bruk kroppen din godt hver dag og sørg for å få mosjon som passer til din type, uten at den er elite eller konkurransebetinget, så den ikke blir en stressfaktor. Det kan f.eks. bare være en daglig gåtur i et fint område uten forurensing. Du skal være klar over at overdriver du sporten, kan det være immun-undertrykkende.
 
Viktig: Nyt livet og lykken

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.