Månedsmagasinet på Costa del Sol
Museo Ruso – Samlinger fra Det Russiske Museum

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Det er ikke mye røyk over den gamle tobakksfabrikken, som blant annet huser det russiske museum. Helt nøyaktig heter det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er litt av en skjult juvel blant Málagas museer.
Da Det Norske Magasinets utsendte besøker museet er det ikke den typiske museumsstemningen som hersker. Det hamret og bores, noen av veggene er halvnakne og et par kvinner diskuterer ivrig på russisk, mens de utsteder ordrer til en flokk med arbeidsfolk. Det er kuratorer, som har fulgt med fra det Det Russiske Statsmuseet i Sankt Petersburg, som eier de verkene som nå skal utstilles på Museo Ruso i Málaga, forteller Ignacio Jáuregui, som er promotor for museets kulturelle aktiviteter, mens vi passerer et par gigantiske trisser, som har inneholdt det maleriet som nå henger på veggen og måler ca. 5 x 6 meter.
Hvis det er noe som kjennetegner dette museet, som holder til i den gamle tobakksfabrikken ’la Tabacalera’, er det plass. Her brer malerier og enkelte skulpturer seg på enorme kvadratmeter – 2.300 totalt. Men stemningen er meget forskjellig fra sal til sal.
For eksempel står det i flere av salene små radioer i retrostil. ”De er koblet til en MP3-spiller, som spiller noen av Lenins taler og slikt. Det er viktig for oss å skape en stemning på museet, som ikke bare handler om å se på bildene,” forteller Ignacio Jáuregui mens vi går rundt i salene som endrer karakter beroende på hvilken utstilling som har hengt der eller som skal til å henge der.

Russisk kunst og lokale artister

Museet har en årlig og to halvårlige utstillinger, som både settes i gang og avsluttes med en del arrangementer. ”Vi blir av og til skjelt ut for at museet ikke inkluderer spanske kunstnere eller kunstnere av andre nasjonaliteter. Det er sant at malerienes kunstnere nødvendigvis må være russiske, men vi sørger for å holde masse arrangement, hvor lokale kunstnere kan være med. For eksempel har vi mange konserter hvor verkene er russiske, men kunstnerne ikke er. Og det er ikke kun klassisk musikk, det spilles like gjerne elektronisk eller moderne musikk. Det er arrangement som er med på å bygge bro mellom kulturer som ellers ikke ville møte hverandre,” forteller Ignacio Jáuregui stolt.

Fakta om det russiske museum

Museet representerer både russisk og sovjetisk kunst innen alle stilarter. Her i slutten av februar åpnet den nye årlige utstillingen, som handler om kvinnen i den russiske kunst og som både har verk som forestiller russiske kvinner samt verk som er fremstilt av kvinnelige russiske kunstnere.
Det er den eneste europeiske filialen av Det Russiske Statsmuseum i Sankt Petersburg som har en av verdens største samlinger av russisk kunst. Filialen i Málaga åpnet første gang dørene i 2015. Årsutstillingen feb. 18 – feb. 19 ble besøkt av over 100.000 personer.

Utstillinger i 2019 – kvinnen i fokus

I mars kan man feire Kvinnedagen 8. mars med et besøk på det russiske museum i Málaga, som har kvinnen i sentrum, som kunstner og objekt, i samtlige av deres tre utstillinger.
Kvinnelige helgener, dronninger og arbeidere. Kvinnen som objekt i russisk kunst
26/02/19 – 27/02/20
Frie og selvbestemmende. Kvinnelige russiske kunstnere, mellom tradisjon og nyskapelse
26/02/19 – 08/09/19
Verk av russiske kunstnere i samlingen Krystyna Gmurzynska
26/02/19 – 08/09/19

Praktiske opplysninger

Museets åpningstider er tirsdag til søndag fra 9:30 til 20:00. Man kan lett bruke en times tid her.
Inngangen stenges 30 minutter før lukketid.
Billetter koster 8 € og gir adgang til museets permanente samt midlertidige utstilling. Gratis inngang på søndager fra kl. 16.
Museet utmerker seg med å være trespråklig – all informasjon er tilgjengelig på spansk, russisk og engelsk.
Avenida Sor Teresa Prat, nº 15 · Edificio de Tabacalera · 29003 Málaga
www.coleccionmuseoruso.es
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet