Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Etter min vel overståtte sykdom med hjertebesvær, vann i lungene og forhøyet blodtrykk har jeg bestemt meg for bevisst å søke etter gleden, da jeg vet fra å lese forskjellig litteratur at kroppen og immunsystemet jobber best hos dem som har lett for å le og er glad. Latter og glede er viktige redskap for å gjenvinne kreftene. Som en terapi har jeg derfor invitert latteren tilbake i mitt liv. Latter utløser lykkehormoner.
Jeg har alltid stilt store krav til meg selv om å være på topp, hatt så mange ønsker, strebet etter så mangt.
Nå er jeg er blitt mer bevisst om å la være med å gjøre mitt hjertes innerste ønsker til en hjertesykdom. Det jobber jeg alvorlig med å nedprioritere, og i stedet la være med å ta alt og alle, inkludert meg selv, alt for alvorlig, og i stedet fokusere på alle de deilige lyse sidene som er i min hverdag. Det er viktig for meg å ha et lykkelig hjerte, som også er fryktløst. Jeg vil gjøre det til en vane å være i likevekt og balanse.
I boken ”Jeg lo meg frisk” skriver Norman Cousin om sin kamp mot sykdommen Morbus Bechterew, som er en sykdom som medfører at ryggsøylens knokler vokser sammen. Han nektet å gi opp. Kort fortalt ble han frisk ved hjelp av daglig latter i stor stil og masse humor, kombinert med C-vitamin og en endret, mindre hektisk livsstil.
En endring til en glad livsstil skjer ikke av seg selv. Hvis du bestemmer deg for mer glede i ditt liv krever det at du tar en beslutning med trening og gjør en innsats, akkurat som folk som dyrker sport mister formen sin dersom de slutter å trene.
Jeg mener ikke at vi skal være positive glade dørmatter. Det er etter min mening alt for overfladisk. Vi skal ha våre meninger og gi uttrykk for dem, samtidig som vi er vennlige overfor andre. Du kan ikke være glad hele tiden. I livet oppstår det både kritikk, skuffelser, sorg og negativitet. Det skal gjennomleves, og så er det opp på hesten igjen og finne gleden.
Når du bestemmer deg for å være glad, så start litt langsomt og la være med å bebreide deg selv når du blir sur eller hissig. Start f.eks. med gleden når du kjører bil, og øv deg på balanse, toleranse og overbærenhet, slik at du kan manøvre deg gjennom mylderet av mange stress-faktorer.
Når du kaster deg ut i prosjekt ”glede” i hverdagen må du være bevisst på din daglige base.
Fire viktige elementer som letter din vei til daglig glede er søvn, mat, kosttilskudd og mosjon.
I tillegg må du bruke din kreativitet og nysgjerrighet. Oppsøk de tingene som får deg til å le. Le gjerne flere ganger daglig, og sørg for å gjøre noe av det som du liker godt, hver dag. Det er godt med nye opplevelser, f.eks. spill, dans, sang og musikk. Det er ting som påvirker vår hjerne. Selvfølgelig gjør du en masse feil i ditt nye læreprosjekt, le litt av det og fortsett så igjen. Øvelse gjør mester.
Et ordspråk sier ”smil til verden og den smiler til deg”. Når jeg smiler til folk, får jeg ofte et smil tilbake. Jeg tenker ofte på den danske pianisten og entertaineren Victor Borges vise bok ”Smil er den korteste avstand.” Det er så vakkert beskrevet.
Det er en østlig meditasjon som jeg har mye glede av, som går ut på at når jeg er alene legges ansiktet i halvt smilende folder. Selve ansiktsuttrykket er tilstrekkelig til at jeg føler meg fredfylt, med mindre stress.
 

Kosten

I alle mine artikler fremhever jeg viktigheten av en kost av høy kvalitet, og også om det å føle glede understreker jeg at en sunn og næringsrik kost er av største betydning. Sammen med et sunt kosthold må du være oppmerksom på å tygge maten grundig og spise i fred og ro. Alt for mange sluker maten, og dermed også livet sitt.
Begynn med å fjerne det hvite melet og det hvite sukkeret i kostholdet ditt. Især er en blanding av fett og sukker farlig. Så når trangen til et stykke wienerbrød fylt med creme og sukker melder seg, så velg heller noe sunt og søtt f.eks. litt dadler, fikener, druer, appelsiner, honning, også gjerne en banan med bl.a. en masse gode B-vitaminer, gjerne kombinert med litt nøtter, mandler og frø. Alle nøtter er sunne, men valnøtter er særdeles rike på omega 3. Cashewnøtter er især rike på sink, som er bra om du har angst. Frukt er medvirkende til velvære, så husk å inkludere bær i din daglige kost.
Nyt også gjerne et stykke mørk sjokolade, som er fylt med antioksidanter og andre humørløftende stoffer.
Kornprodukter kan være brune ris, bygg, havre, bokhvete og quinoa. Lag gjerne din egen porsjon økologiske havregryn. Havregryn er kjent for å virke beroligende og gjøre deg glad.
Vær forsiktig med alkoholforbruket. Det belaster din lever og skaper ubalanse i ditt blodsukker. Vil du drikke alkohol, så drikk kun meget små mengder, og gjør det med mat som er fet og oljeholdig. Det hemmer opptagelsen av alkoholen. Drikk vann til.
Unngå energidrikker, cola og andre kullsyreholdige drikker, også dem som inneholder kunstige søtningsmidler.
La inntaket av kaffe være av god kvalitet og nyt den i begrensede mengder. Pass på ikke å drikke kaffe for sent på dagen. Det skader lett en god nattesøvn. Bruk gjerne litt fløte i kaffen, det hemmer en alt for sterk virkning av koffeinen.
Drikk i stedet gjerne grønn te og andre typer urtete.
Som erstatning for kumelk, som ofte ikke tåles så godt, kan en bruke en masse andre former for velsmakende og sunne melkeerstatninger, f.eks. soya, ris eller mandel-melk som evt. er blandet med nøtter eller kokos.
Sørg for massevis av grønne grønnsaker, gjerne som grønnsaksjuicer. Tenk gjerne på spinat, som inneholder en masse gode stoffer for å øke ditt humør, bl.a. med sitt innhold av magnesium.
Husk også belgfruktene. Pannekaker av kikerter er rent drivstoff til en glad hjerne.
Økologiske egg med omega 3 inneholder i rå eller lett kokt tilstand lecitin, som også hjelper hjernen din.
La fisk og fugl inngå i ditt kosthold. Kjøp villaks hvis det er mulig og la fugl være økologisk.
Lam og biff liker jeg selv godt, men jeg er meget påpasselig med at det er kjøtt fra frittgående dyr. Jeg unngår røkte og saltede produkter, da jeg ikke kan smake de gode råvarene.
Jeg leste i en artikkel av forfatter og blogger Karin Lyager at det er forskjellige undersøkelser som viser at vegetarer og veganere hyppigere blir rammet av depresjon enn kjøttspisere. Jeg er full av beundring for disse menneskene som velger dette kostholdet, men jeg er også klar over at jeg ikke selv klarer det. Til gjengjeld er jeg meget påpasselig med å spise kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv.
Velg gode oljer til maten. Personlig er jeg mest glad i olivenoljen, men nyter hørfrøolje til mine grønnsaker og salater. Kokosolje og smør er også fint.

Kosttilskudd

For en glad hverdag kan det spille en stor rolle med de rette kosttilskuddene. Husk å ta dem regelmessig.
• Sørg for et høyt dosert multi-vitamin/mineralprodukt.
• Ta likeledes et godt omega-3 produkt.
• C-vitaminer er for meg et av de viktigste vitaminene, bl.a. for binyrebarkhormonene og binyrenes steroidhormoner, samt immunsystemet. Bioflavonoidene hører til C-vitaminkomplekset. Derfor er det viktig å ta et C- vitamin tilskudd som inneholder
Bioflavonoider, for at opptagelsen kan skje optimalt.
• Tilskudd av E-vitaminer med blandede tokoferoler nedsetter aldringsprosessen, og gir næring til hele kroppen.
• Vitamin B-komplekset støtter vårt immunforsvar m.m. og har innflytelse på vår serotonin (lykkehormon).
• Lecitin er et fettstoff som finnes i alle celler. Lecitin gir økt mentalt velbefinnende og virker beroligende.
• Q10 inngår i mitokondrienes membraner. Mitokondriene er cellenes kraftverk og medvirker til å gi deg energi.
• PQQ beskrives som den perfekte partner til Q10. Jeg ser PQQ som et stort nytt gjennombrudd til hjelp for en god helse. Som Q10 hjelper mitokondrienes funksjon og PQQ kan lage nye mitokondrier. PQQs korrekte navn er pyrroloquinoline quinone. Den finnes bl.a. i forskjellige matvarer og i brystmelk.
I en dobbel blindtest over 12 uker viste tilskudd av PQQ bl.a. å redusere trøtthet og nervøsitet, senke forhøyet kolesterol, forbedre søvnkvaliteten, samt forbedre den alminnelige vitaliteten.

Tips

• Søvnmangel er den verste fiende til glede. Å få tilstrekkelig med god søvn er en viktig bestanddel av å ha et godt, glad og harmonisk liv. De fleste mennesker har godt av å sove 8 timer i døgnet. Unngå kjemisk sovemedisin. Drikk i stedet litt kamillete, eller innta andre beroligende urter eller urtete, hvis søvnløshet er et problem. Gjør det til en vane å gå til sengs kl. 22.
• Sørg for mosjon i minst en 1/2 time daglig. Gå en tur i naturen hvor du får fullspektret lys. Husk at lek, dans og å elske også er mosjon.
• Husk takknemligheten. Vær takknemlig overfor alle de små tingene som du ofte tar for gitt.
Av Anni Dahms

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet