Månedsmagasinet på Costa del Sol
Costa del Sol – det beste stedet å bo i Europa!

Costa del Sol – det beste stedet å bo i Europa!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
At Costa del Sol er det beste stedet å bo i Europa er en drøy påstand vil nok mange påstå, men for de tusenvis av nordmenn som allerede bor her hele året eller deler av året vil nok de fleste være enig. I denne artikkelen ser vi litt nærmere på hva som over tid har gjort Costa del Sol til et slikt attraktivt sted å bo eller eie feriebolig, slik at nye lesere som vurderer å ta spranget og komme til solkysten blir bevisst om hva som gjør nettopp Costa del Sol til en destinasjon helt i verdenstoppen.

Klimaet har førsteprioritet

Det er ingen tvil om at et behagelig klima er det som først og fremst får nordmenn til å kjøpe bolig på Costa del Sol. Vinteren i Norge er lang, kald og mørk, og muligheten for å reise til varmere strøk i den kalde årstiden har alltid hatt høy prioritet hos nordmenn. Costa del Sol har et av de beste klimaene på fastlandet i Europa, med over 320 soldager i året! Selv midt på vinteren kan gradestokken vise over 20 grader på dagtid – omtrent som en norsk sommerdag. Det må allikevel innrømmes at Costa del Sol er ikke det eneste stedet i Europa med et slikt fantastisk klima. Flere av de andre spanske Costa’ene har tilsvarende gode utsikter til bra vær, og det er flere andre Middelhavsland som også har en behagelig temperatur hele året, selv om de kanskje ikke havner helt i samme særklasse som Costa del Sol, som er viden kjent for å ha det aller beste været og klimaet på fastlandet i Europa.
 

Tilgjengelighet er avgjørende

Gode og rimelige flyforbindelser er alfa og omega for at en destinasjon skal bli populær. Flyplassen i Málaga setter stadig nye rekorder i passasjerantall, og alle de såkalte «budget airlines» fra hele Europa har jevnlige flyvninger hit, samt også de tradisjonelle flyselskapene. Dette setter standarden for en priskonkurranse som kommer alle passasjerer til gode i form av svært rimelige priser, tidvis kan man faktisk være heldig å fly tur-retur fra Norge til Málaga for skarve 6-700 kroner, som ofte er mindre enn hva det koster å ta taxi til flyplassen i Norge! At man kan nå sin utvalgte destinasjon til en rimelig pris, enkelt i form av daglige fly, og en kort reisetid på rundt 4 timer, må ikke undervurderes. Det er ingen hemmelighet at flere andre steder i Europa kan lokke med lavere boligpriser enn Costa del Sol, men hva hjelper det om det koster 22.000 kroner for en familie på fire å reise dit hver gang? Det blir i alle fall ikke mange langhelger i ferieboligen.
Det er for mange også en stor fordel at Costa del Sol ligger på fastlandet, da dette øker tilgjengeligheten og man har som en bonus muligheten til å komme dit også med bil. Beliggenheten med nærhet til både Marokko og Portugal ikke så langt unna, gir også muligheter som f.eks. Kanariøyene ikke kan tilby, og hele Spania ligger bokstavelig for ens føtter, klar for utforskning, når man velger bolig på fastlandet fremfor en av øyene.

EØS-avtalen – en gavepakke

Til tider kan Norges avtale med EU – EØS – være nokså irriterende hjemme i Norge, når påbud og regler plutselig blir oss pålagt for å holde takt med EU. Men i realiteten er EØS-avtalen en gavepakke til oss nordmenn, som gir oss muligheten til å bevege og oppholde oss fritt i Europa, og ved behov få tilgang til øyeblikkelig medisinsk hjelp på lik linje med landets øvrige innbyggere. Spania har et meget bra offentlig helsesystem, men også det private er godt utbygd, og på Costa del Sol finner man også en rekke private tilbydere som utfører samme tjenester som hjemme i Norge, på samme språk, dersom det skulle være et ønske eller en nødvendighet. Nordmenn føler seg rett og slett trygg i Spania, og med rette. Når en destinasjon blir så populær som Costa del Sol har blitt vokser det automatisk frem en hel rekke tilbud fra norske tilbydere, som gjør at man ikke trenger å savne noen ting dersom man oppholder seg der over lengre tid.

Stort og bredt aktivitets – og servicetilbud

På dette punktet er Costa del Sol helt unik. Det er vanskelig å tenke seg et sted som kan tilby et større spekter av aktivitets- og servicetilbud enn her. By, strand, fjell, natur, fotball, vintersport og skigåing i Sierra Nevada, god vin og mat, alle idrettsgrener kan utøves, kino, ja, you name it og Costa del Sol har det! Mulighetene er der, hele året. Og nettopp det skal man bite seg merke i; hele året. Veldig mange steder langs Middelhavet er uhyre populær i sommermånedene, for så å bli en spøkelsesby i åtte av årets måneder. Da blir det raskt mye mindre attraktivt å oppholde seg der utenfor sommersesongen, og de travle månedene om sommeren kan til gjengjeld også bli overveldende, med alt for mange mennesker på et lite sted. Det er riktignok mye roligere også på Costa del Sol om vinteren, men det er så absolutt en helårs-destinasjon. Byer som Málaga og Fuengirola er i full vigør også om vinteren, og de aller, aller fleste stedene langs Costa del Sol, inkludert småstedene, har nok av tilbud om vinteren til at de fleste ikke har noen problemer med å finne kysten et behagelig sted å være året rundt.

Barn i skolealder? Ingen problem!

For de fleste nordmenn som har barn i skolealder er det en nødvendighet med tilgang til en norsk skole for at drømmen om et liv i solen skal realiseres. På Costa del Sol har vi den glimrende norske skolen i Málaga, som ligger lett tilgjengelig i Benalmádena. Dette gjør det mye lettere å ta spranget og flytte til Costa del Sol også for barnefamilier, som ellers (kanskje ubegrunnet, men det får så være), ikke hadde turt å hoppe i det. Når barna når alderen for videregående skole har Costa del Sol et rikt tilbud av internasjonale skoler, så det er ingen grunn til å vende nesen mot Norge av den grunn. En utdanning på en internasjonal skole vil gi verdifull erfaring som gir de unge håpefulle et pluss å ta med seg videre i livet fremfor norsk utdanning, ikke minst pga. utviklingen av språkkunnskapene.

Internasjonalt miljø

Om man velger å følge FNs definisjon av hva som er et land eller stat er det 193 land i verden pr. i dag. På Costa del Sol bor det mennesker fra nesten 150 forskjellige land, så ca. tre fjerdedeler av verdens land er representert på solkysten – imponerende tall! Den unike sammensetningen av mennesker fra hele verden fordelt på denne kyststrekningen gir et tilsvarende unikt internasjonalt miljø, hvor man lett knytter varige vennskap på tvers av landegrensene. Men det bor også nok nordmenn her til at man alltid har selskap av egne landsmenn, valget er opp til hver enkelt. Det internasjonale miljøet bringer automatisk et rikt utvalg av kultur med seg, og en rekke restauranter som serverer mat fra hele verdens diverse kjøkken. Det er spennende, og valgfriheten er enorm.
Avslutningsvis vil jeg anbefale alle som drømmer om et liv i solen om å ta steget, og jeg står ved min påstand; Costa del Sol er Europas beste sted å bo! Noe av det som gjør stedet så unikt har du kunnet lese om her, selv om jeg måtte ha skrevet en hel bok for å få med alt som gjør denne vidunderlige kysten så spesiell. Costa del Sol er for alle, gammel som ung. Ses vi snart på solkysten?
Fotos: Finn noen flotte på Shutterstock please.
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet