Månedsmagasinet på Costa del Sol
Førstehjelp og hjertestarter – hva gjør du i tilfelle hjertestopp?

Førstehjelp og hjertestarter - hva gjør du i tilfelle hjertestopp?

Skal man banke en person i ryggen dersom han holder på å bli kvelt? Skal man forsøke å finne pulsen før man gir kunstig åndedrett? Hvor hardt skal man gi hjertemassasje, og hvor mange trykk?
Hvis du ikke har tatt førstehjelpskurs nylig kan det være vanskelig å svare på disse spørsmålene.
”Ditt eget trykk på en persons brystkasse trykker kun en tredjedel så hardt som hjertet gjør selv når det pumper,” forteller Peter Jonsson, som har stilt seg opp i patioen i Centro Idea, hvor han denne dagen holder en workshop om førstehjelp og bruk av hjertestarter. Peter er hovedinstruktør i bedriften Livrustning AB, som har kontor i Stockholm og Nerja. Det vil si at han underviser andre instruktører i hvordan de skal undervise korrekt i førstehjelp.
”Mange er redde for å komme til å brekke personens ribben og trykker derfor ikke hardt nok. Du kan simpelthen ikke trykke for hardt, for det skal virkelig mye kraft til,” fortsetter Peter, innen deltagerne får lov å gi hjertemassasje til dukkene. En klikk-lyd indikerer når man har trykket hardt nok. Det er ikke bare en jobb for armene – hele overkroppen skal brukes.

Førstehjelpsbevis blir ’for gamle’

På de ti årene som er gått fra Det Norske Magasinets utsendte tok førstehjelpskurs frem til i dag er det skjedd ganske mye på den fronten. For ti år siden tok et førstehjelpskurs en halv dag. Nå gis den samme informasjonen på halvannen time. ”Det er fordi man nå anbefaler at folk gjenoppfrisker kurset ofte – gjerne hvert år – og derfor har man gjort det lettere for folk å finne tid til det. Dessuten er undervisningen blitt simplifisert ut fra prinsippet om at hvis det er mye man skal huske, er det større sjanse for at man glemmer opplysningene når man skal bruke dem,” forteller Peter når dagens workshop er overstått, og fortsetter:
”Jeg kommer ut for å skulle avlive mange myter når jeg underviser i førstehjelp. Retningslinjene oppdateres hvert femte år og noen ting som man la vekt på for mange år tilbake er nå vurdert som overflødige. For eksempel anbefaler man ikke lenger at man skal forsøke å finne pulsen hos en person som er bevisstløs. Det er viktigere at man får frigjort luftveiene og gir kunstig åndedrett eller hjertemassasje, hvis det er nødvendig”.

Slik skal du prioritere

”Finnes det en hjertestarter i nærheten av hjertestansen bør man slå alarm på 112, og en person bør løpe etter maskinen mens en person blir på stedet og gir hjertemassasje. Er man alene prioriteres det å ringe 112 og hente hjertestarteren”.
Livrustning AB underviser ca. 2.000 personer i livreddende førstehjelp for året. Få mer info på www.livrustning.se

Hjertemassasje

I dag gis hjertemassasje med trykket midt på brystet, mellom brystvortene. Her trykkes det hardt 30 ganger, hvorpå det gis kunstig åndedrett med to pust. Deretter fortettes hjertemassasjen. Rytmen av hjertemassasjen er viktig. Du kan enklest få følelsen av hvor hurtig det skal gå ved å trykke i takt til ’Stayin’ Alive’ med BeeGees.

Hjertestarter

Hjertestartere er de seneste årene blitt betydelig billigere, og det er generelt blitt mer oppmerksomhet på at en hjertestarter kan være forskjellen på liv og død.
Det er ikke bare sjansene for å overleve som stiger. Sjansen for at vedkommende får et normalt liv i etterkant stiger også markant når en hjertestarter er tilgjengelig og blir anvendt. Sjansen for overlevelse faller 10 % for hvert minutt som går før en hjertestarter benyttes.
”Jeg har drevet Livrustning AB i mer enn 20 år, og det var fra starten klart at hjertestarter med tiden ville bli like vanlig som å ha et brannslukningsapparat hjemme eller i sin bedrift. For få år siden skulle man ha spesiell veiledning av medisinsk personale for å kunne bruke en hjertestarter, da det ble betraktet som sykehusutstyr, men i dag er instruksjonene så enkle at enhver kan bruke dem korrekt,” forteller Peter Jonsson.

Hjertestartere i Spania

I Spania dør 30.000 personer årlig av hjertestans.
Det er kun obligatorisk å installere hjertestartere utenfor sykehusområder i 6 av Spanias 17 regioner. Det dreier seg om Asturias, Baskerlandet, Catalonia, Valencia, Kanariøyene og Andalucía. Av disse seks ligger Andalucía på en andreplass med én hjertestarter pr. 4.433 innbyggere, kun overgått av Baskerlandet med én hjertestarter pr. 1.466 innbyggere.
Busselskapet ALSA, som forbinder hele Spania, har installert hjertestartere i samtlige av sine busser. På høsten 2016 overlevde en mann i Córdoba ved hjelp av ALSAs hjertestarter og snarrådig personale og frivillige.
Málaga er den første spanske byen som har installert hjertestartere i deres to viktigste busslinjer (linje C1 og C2). Totalt 11 busser kjører rundt i Málagas mest befolkede områder med hjertestartere ombord.
 

Den Norske Kirke

”Vi fikk installert vår hjertestarter for to-tre år siden. Det var Selofads døtre, vår basargruppe, som samlet inn penger til den. Vi har heldigvis aldri hatt bruk for den, men det gir trygghet å ha en. Personalet har fått undervisning i bruken, men alle kan anvende den, for en stemme forteller på engelsk hva du skal gjøre trinn for trinn,” forteller Ruth Ingeborg Sveindotter, sjømannsprest og daglig leder.

Nordmenn best i verden på å redde liv

Helsedirektoratet hevder at nordmenn er de beste i verden når det gjelder å redde liv. Ifølge en undersøkelse som ble gjort i 2017 hadde nordmenn i hele 82 prosent av tilfellene med hjertestans startet hjerte- og lungeredning før helsepersonell kom til skadestedet. Det er det høyeste nivået i verden. Plutselig hjertestans rammer mer enn 3 000 personer hvert år i Norge.

BLÅS – reager hurtig når uhellet er ute

Det er viktig å reagere raskt hvis en person faller om eller mister bevisstheten.
Forkortelsen BLÅS er en viktig huskeregel. Det står for:
Bevissthet
Luftveier
Åndedrett
Sirkulasjon
Du må sjekke om personen er ved bevissthet, har frie luftveier, puster og om personen har større pågående blødninger.
Hvis noen av disse funksjonene er truet, må du sette i gang nødvendige tiltak og tilkalle hjelp umiddelbart.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.