Månedsmagasinet på Costa del Sol
Så var det jul igjen! – Men freden har så absolutt ikke senket seg, nå begynner stresset for mange, særlig dem som har utsatt alt som har med jul å gjøre til siste liten. Jeg er selv en av dem, og i skrivende stund har jeg ikke engang kjøpt en eneste julepresang. Det sparer jeg til lille-julaften, 23. desember. Men det betyr ikke at jeg er stresset, og strengt tatt synes jeg ikke noen burde stresse ved juletider. Husk at stresset, kjaset og maset er i aller høyeste grad selvpåført, og noe man lett kan velge bort. Hvordan spør du gjerne?
I mange år feiret jeg ikke jul i det hele tatt, men med en kone og barn som elsker julen har det etter hvert blitt en nødvendighet å være tilstede. For meg er julen i sin nåværende form derfor først og fremst en tid hvor man hygger seg i selskap med familie og venner, alle har fri og god tid, og man nyter god mat og god drikke sammen. Mest av alt er julefeiringen for barna, og det gir meg utrolig mye glede å se hvor gøy de har det. På dette viset feirer vi en nokså tradisjonell jul, huset vaskes og pyntes, og vi spiser typisk julemat som pinnekjøtt, svineribbe og torsk, med tradisjonelt tilbehør og multekrem til dessert.
Så hvorfor er mange så stresset til jul? Jeg tror uten tvil den største årsaken er innkjøp av julegaver, som krever at du er mer oppfinnsom enn Petter Smart, og det tar tid. Mye tid. Det er køer, kaos og man ender opp med å røske med seg en grønn genser til morfar, som for øvrig alltid går i rød genser. Morfar takker og bukker på julaften og later som om det var den fineste genseren han noensinne har fått. Den 1. juledag havner den nederst i skuffen, du er 1000 kroner fattigere, og morfar er likeglad. I beste fall ser du ham ha den på neste gang du har varslet at du kommer på besøk, men face it; mest sannsynlig ser du aldri den grønne genseren igjen.
Min løsning og oppfordring er enkel; la julen være for de minste barna, men ikke overdriv det hele. De trenger ikke 200 julepresanger, det blir bare forvirrende, og så blir det krangel og sure miner. Kjøp noen få men fine og meningsfulle gaver til barna, og nyt julen sammen med dem, finn på noe gøy, gjerne litt idrett for å bli kvitt alle kaloriene etter den deilige usunne julematen, og la dem være i fokus. Dropp å kjøpe julegaver til voksne, når barna har fylt 18 år er det en fin tid til å sette en stopper for slikt tull. At voksne driver og kjøper gaver til hverandre til jul synes jeg er totalt meningsløst. Det er da mye bedre om voksne mennesker kjøper det de selv trenger og har lyst til å kjøpe, enn at du kjøper en grønn genser til morfar som foretrekker rødt, og så får du en rød tilbake i julegave fra morfar, selv om du liker best grønn. Dere er begge loppet for penger, og dere har begge en ny genser nederst i skuffen, i hvert fall helt til neste innsamling for Frelsesarmeen.
En annen løsning er selvfølgelig å dra bort, dette er jo en genial løsning for alle som er enslige, så kan man kose seg i selskap med likesinnede, uten å ofre julen noen større tanke. Nå skal det sies at de fleste som bor på Costa del Sol fast er flinkere enn resten av nordmennene til å stresse mindre ved jul. Snø slipper man å lure på om det blir til jul. Med mindre man gjør som jeg og familien vår gjorde det ene året her, og dro en formiddagstur til Sierra Nevada, så er man garantert en jul uten snø. Det er heller ikke like mange helligdager her som i Norge, noe som kan være både positivt og negativt, men som i alle fall reduserer behovet for å feire jul i tradisjonell overdreven stil.
Men, alle feirer jul som de selv ønsker, og ofte i tråd med tradisjoner fra sin egen barndom, så forhåpentligvis vil alle våre lesere også i år ha en fortreffelig julefeiring. Det skal jeg også ha.
Med de beste ønsker om en god jul og godt nyttår!
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.