Månedsmagasinet på Costa del Sol
På vandretur i Marokko og Atlasfjellene

På vandretur i Marokko og Atlasfjellene

Som turgåere er vi heldigvis velsignet med fantastiske muligheter for vandreturer i vår egen bakgård her på Costa del Sol, og vi i Det Norske Magasinet bringer regelmessig nye og nyttige tips om spennende utflukter både på Costa del Sol og andre steder i Spania. En gang iblant ønsker mange å oppleve noe helt nytt, og der er vi kystbeboere også meget heldig; bare 35 minutter med ferge fra Tarifa tar det før man er i Marokko. Velkommen til Afrika – velkommen til en helt annen verden!

 

Flere fjellkjeder

Marokko har flere store fjellkjeder, hvorav den nærmeste for oss er Rif, som starter like øst for Tanger og strekker seg langs Marokkos Middelhavskyst. Den mest kjente fjellkjeden er dog Atlasfjellene, som med sine 2400 kilometer er Afrikas lengste fjellkjede. Atlasfjellene strekker seg over hele Marokkos midje, og videre inn i Tunisia og Algerie. Det høyeste fjellet, både i Marokko og i Nord-Afrika, ligger også her, nemlig Jebel Toubkal med sine 4167 meter over havet. Det var her Det Norske Magasinets journalist dro på vandretur, sammen med kone og barn.
 

Hvordan komme dit

Det beste og kanskje mest spennende utgangspunktet for turer i Atlasfjellene, er storbyen Marrakech, med over en million innbyggere. Marrakech ligger ved foten av Atlasfjellene, og da får man kombinert vandreturen med et besøk i denne fascinerende byen, som er som tatt ut fra et eventyr! Dersom man har god tid kan det anbefales å dra med egen bil. Veiene er stort sett meget bra i Marokko, og fergen fra Algeciras til Tanger (eller rettere sagt, utkanten av Tanger), tar ikke mange timene. Husk i så fall å ta med det grønne forsikringsbeviset for bilen, etter at du har sjekket at bilforsikringen også er gyldig i Marokko, eventuelt utvidet forsikringen til også å inkludere Marokko. På veien ned gjennom Marokko fra Tanger kan man besøke mange spennende steder, og det er flere mulige ruter, f.eks. kystruten via Marokkos hovedstad Rabat, etterfulgt av Casablanca før man krysser innenlands mot Marrakech, eller man kan fortsette langs kysten og besøke bade- og feriestedet Essaouira før man kjører de siste 4-5 timene til Marrakech. Alternativt kan man kjøre fra Tanger til Fes, og deretter fortsette innenlands i og langs fjellkjeden Atlas hele veien til Marrakech, men her er ikke veistandarden fullt så god, så man må beregne lenger tid. Dersom man ikke har lyst eller tid til den relativt lange kjøreturen gjennom Marokko kan man gjøre som undertegnede og familien gjorde denne gangen da vi kun hadde en uke til rådighet; fly til Marrakech og leie bil der.
 

Blikket mot Jebel Toubkal

Mye kan sies om Marrakech, men det får bli i en annen artikkel. Denne dreier seg om Atlasfjellene, så rett til fjells bærer det! Dersom man kjører fra Marrakech direkte mot det høyeste fjellet, Jebel Toubkal, tar det ca. 2,5 – 3 timer å kjøre før man nokså høyt oppe i Atlasfjellene må parkere i den siste landsbyen og ta beina fatt. Det er imidlertid utallige muligheter for vandring i Atlasfjellene, og både i Marrakech og i mange av landsbyene i området kan man leie både guider og utstyr for korte og lengre vandreturer. Med tre små barn med på turen var våre dagsetapper selvsagt noe begrenset, så vi kjørte flere forskjellige ruter i Atlasfjellene og besøkte både berber-landsbyer og noen flotte, tradisjonelle hotell på veien, før vi den siste dagen endelig kunne vende blikket mot den snødekte toppen av Jebel Toubkal og vandre i noen timer mot den. Et fantastisk syn, landskapet er virkelig i en klasse for seg selv her i Atlasfjellene!

Sir Richard Branson er enig

Det er ikke bare familien Halvorsen som er overstadig begeistret for Atlasfjellene, den velkjente britiske milliardæren og oppdagelsesreisende eieren av Virgin, Sir Richard Branson er også utrolig begeistret for Atlasfjellene, faktisk så begeistret at han for noen år siden kjøpte og restaurerte et hotell like utenfor landsbyen Asni. Hotellet, Kasbah Tamadot, har vunnet flere priser og regnes som et av Nord-Afrikas ypperste luksushotell. Med en døgnpris på litt over 500 euro pr. natt for et dobbeltrom var det utenfor vårt budsjett å overnatte her, men vi stoppet for en drink – til norske priser. Dog smakte det godt å nyte en kald øl med utsikt til Ourika-dalen og landsbyene rundt, med Jebel Toubkal i bakgrunnen!

Flere overnattingsmuligheter

Det fine med Atlasfjellene er at utsikten og opplevelsene ute i naturen er de samme enten man bor i telt eller på luksushotell. I landsbyene finner man utallige herberger, det er steder hvor man kan leie telt eller sette opp sitt eget, og det er mange hoteller i alle prisklasser. En tur fra Spania til Marokko behøver dermed ikke å bli dyr, og alle kan besøke Atlasfjellene og nye naturen, uavhengig av budsjett. Vi bodde meget rimelig, til helt enkel og grei standard med rene og pene rom. I stedet brukte vi litt mer penger på å spise ved noen av de mer luksuriøse restaurantene, og i så måte kan et besøk til Kasbah Bab Ourika like ved landsbyen Ourika virkelig anbefales. Dette hotellet, som også er britisk-eid, er smakfullt bygget og innredet i tradisjonell marokkansk stil, og serverer utsøkt, tradisjonell marokkansk mat, som man kan nyte på fjellplatået med en storslagen utsikt over Ourika-dalen og elven nedenfor.

Marokko er trygt

Muslimske land har slitt litt med sitt image de siste årene, og ja, kongedømmet Marokko er et muslimsk land, men landet og befolkningen relativt liberal, og man møter stort sett vennlige mennesker overalt (bortsett fra de plagsomme selgerne ved fergekaien i Tanger!). Det kan by på problemer å få kjøpt alkohol mange steder, men hoteller og restauranter som retter seg mot turister har ofte i det minste øl på drikkemenyen. Som familie har vi besøkt Marokko ved flere anledninger, og vi har aldri støtt på noen problemer, heller ikke min kone på egenhånd. God mat, vennlige mennesker, spennende kultur og en utrolig naturopplevelse – Marokko og Atlasfjellene har så absolutt alt man kan ønske seg.

Har du lyst å være med til Marokko og Atlasfjellene?

Det Norske Magasinets journalist har lang erfaring som reiseleder over hele verden, og arrangerer i 2019 minst én gruppereise til Marokko.
Ta kontakt med Tom Halvorsen på email dersom du har lyst å være med: tom@tomhalvorsen.com
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.