Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk kunst og miljøvern forenes i Spania

Norsk kunst og miljøvern forenes i Spania

Den lille landsbyen Atapuerca i provinsen Burgos (Castilla y Léon) har bare noen få hundre innbyggere, men den er viden kjent for de arkeologiske funnstedene i utkanten av landsbyen, som i år 2000 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her har man funnet Europas eldste menneskelige fossiler og bosetninger. Utgravingene har pågått i mange tiår, og funnene byr stadig vekk på nye og hittil ukjente oppdagelser om menneskets utvikling. De arkeologiske utgravingene kan besøkes i Atapuerca, og mange av funnene kan ses i Burgos, på museet Museo de la Evolución Humana.

 
Det var nettopp her ved besøkssenteret for de arkeologiske utgravingene i Atapuerca, CAREX, at Det Norske Magasinet var så heldig å tilfeldigvis treffe på den norske kunstneren Lise Wulff, som er initiativtaker og leder for prosjektet «The Scream from Nature». Prosjektet tar utgangspunkt i Edvard Munchs kjente maleri «Skrik», og i forskjellige miljøer og land verden rundt har Lise Wulff gjenskapt «Skrik» ved hjelp av en rekke forskjellige teknikker og i mange forskjellige materialer, alle med hensikt om å hjelpe og bedre miljø og natur.
Lise forteller at de i 2016 ble plantet 700 trær ved besøkssenteret CAREX i Atapuerca, og prosjektet her ved landsbyen gjøres i samarbeid med CAREX, naturvernsorganisasjonen «Un Bosque para la Planeta Tierra», museet i Burgos, og med bistand og støtte fra den norske ambassaden i Madrid. Trærne ble i 2016 plantet i form av Skrik. Lise forteller; «På grunn av to veldig tørre somre har mange av trærne dødd, og nå planter vi 500 nye trær av typen Majuelos, som får hvite vårblomster, blader, høstfarger og røde bær. Trærnes utvikling vil dokumenteres fremover når de begynner å vokse, og man kan se installasjonen fra terrassen på CAREX. Intensjonen med prosjektet er å skape positive endringer for miljøet, det være seg å plante trær, som her, eller ta tak i andre ting som folk kan bidra med, som å kaste mindre mat (da har jeg f.eks. laget Skrik med frukt og grønt med skoleelever, og snakket om hva vi kan gjøre for å kaste mindre mat, og så har de spist skrikene etterpå), resirkulere (lage skrik med f.eks. plastflasker, tomme t-lys holdere mm – i Norge kaster vi hvert år aluminium fra t-lys tilsvarende 30.000 sykler!)».
 
Prosjektet The Scream from Nature og Lise Wulff har vært aktiv i flere land, foruten Spania bl.a. Myanmar (tidl. Burma) og Lake Inle og ikke minst Norge, f.eks. under Øko-festivalen «Mitt Grønne Oslo» i 2017. Overalt i verden har det blitt skapt hundrevis av Skrik, med tusenvis av deltakere. Prosjektet var en del av Munch-jubileet i regi av Munch-museet og Nasjonalmuseet, og Stine Lise Hattestad Bratsberg har vært en viktig samarbeidspartner gjennom sitt engasjement rundt samfunnsansvar i PureCSR. Sparebankstiftelsen DNB som støtter opp om så mange fine prosjekter, har også vært viktig for at The Scream from Nature har latt seg gjennomføre.
 
Det Norske Magasinet mener at det er særdeles viktig å sette fokus på natur og miljø – nå i dag faktisk viktrigere enn noensinne før – og vi håper med denne lille reportasjen å kunne være med på å spre oppmerksomhet om dette betydningsfulle prosjektet, iscenesatt av kunstneren og miljøforkjemperen Lise Wulff. Vi avslutter med å ønske henne lykke til videre på ferden med prosjektet, og hvem vet, kanskje vi treffer på henne et annet sted i verden ved en senere anledning?
 

Les mer om prosjektet «The Scream from Nature» på http://www.thescreamfromnature.com

 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.