Månedsmagasinet på Costa del Sol
”Å flytte til Spania” Håndboken med alt om ditt nye Sydenliv
– Målet har vært å skrive boken som gir svar på alt det nordmenn lurer på når de flytter til Spania for kortere eller lengre tid, sier advokat Einar Askvig i Vogt Advokatfirma Lawfirm S.L. i Marbella. Sammen med journalist, oversetter og forfatter Arne Bjørndal har han skrevet den nye håndboken ”Å flytte til Spania”.

 
Norsk i Spania Bog– I mange tiår har et liv i Spania vært drømmen for mange nordmenn når de trekker seg tilbake fra arbeidslivet og blir pensjonister. I dag er Spania fortsatt svært populært blant eldre nordmenn, men samtidig kommer det stadig nye og yngre grupper av nordmenn til – også mange barnefamilier – som vil oppleve varme, sol, sjø og strender, fantastisk kultur og historie og deilig mat og drikke, legger Arne Bjørndal til.
De to forfatterne tror mange nordmenn som nettopp har flyttet til Spania eller som planlegger et snarlig opphold i Spania vil ha stor nytte av boken:
 
– Denne boken er den ideelle julegaven for folk med slike flytteplaner. Dessuten går overskuddet fra boksalget til den ideelle stiftelsen Hogar Betania som driver et senter for hjemløse i Spanias fattigste kommune, La Línea de la Concepción, rett ved Gibraltar, sier de to.
 

Møte med spansk og norsk byråkrati

– I mitt arbeide som advokat har jeg møtt svært mange nordmenn som har vært frustrerte etter møte med både spansk og norsk byråkrati, sier Einar Askvig. Han viser til at det er mange formaliteter som skal fikses når nordmenn flytter til Spania.
Hva som er mest korrekt, er ikke bestandig like lett å finne ut av, verken for norske eller spanske myndigheter. Heller ikke for solhungrige og varmesøkende nordmenn.
 
– Dessuten kan ofte språket skape barrierer for mange nordmenn som foreløpig ikke har særlige kunnskaper i spansk. Det er ikke bestandig det hjelper med engelsk, for ikke så mange spanjoler behersker det, mener Bjørndal.
 

Et oppslagsverk

Den nye boken ”Å flytte til Spania” er ifølge forfatterne mer ment som et oppslagsverk, framfor en bok som skal leses fra A til Å. Temaene spenner over alt fra for eksempel juridiske problemer ved kjøp eller leie av bolig til mer praktiske utfordringer med det å leve og bo i Spania.
 
– Boken er en slags førstehjelp slik at leserne får et innblikk i hvilke juridiske regler som gjelder for ulike sider av Spania-livet; skatterett, arv og testamente og mye mer. Dessuten er de mer generelle kapitlene ment å fortelle norske innflyttere hva de kan vente seg av muligheter og utfordringer i Spania.
 

17 ulike tema

Boken består av nesten 160 sider der de to forfatterne har sett nærmere på 17 ulike temaer. Det handler om alt fra det å fysisk flytte fra Norge til Spania, hvordan du kommer i gang med ditt nye Sydenliv, via tips til hvordan du bør gå fram når du leier eller kjøper egen bolig, forholdet til den spanske folketrygden, Seguridad Social, om dine rettigheter som norsk pensjonist eller trygdet og forhold som angår giftemål, barn og familie. Videre tar boken opp det spanske utdanningssystemet og ser nærmere på hvilke krav du må innfri for å ta lønnet arbeid i ditt nye land, på spanske skatteforhold, testamente og arv i Spania.
Boken gjennomgår hvilke forhold norske utenriksstasjoner i Spania kan hjelpe deg med og inneholder også nyttige adresser og telefonnummer.
Videre gir boken deg oppskriften på hvordan du går fram for å kjøpe bil og skaffe deg en egen spansk bankkonto. Å være norsk forbruker i Spania er viet et eget kapittel, i tillegg til at boken forteller alt om hvilke forsikringer du bør sørge for å tegne når du bosetter deg i Spania.
 

Boken ”Å flytte til Spania” kan kjøpes i redaksjonen til Det Norske Magasinet, hos Vogt Advokatfirma i Marbella eller hos den norske eiendomsmegleren Segarra & Bråteng i Elviria. Boken kan også kjøpes ved henvendelse til arne.bjorndal@me.com eller på Facebook-siden ”Ditt Spania”. Ved postforsendelse kommer porto i tillegg.

 
Av Arne Bjørndal, journalist, oversetter og forfatter og har mer enn 30 års erfaring som journalist og frilansjournalist i Spania

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.