Månedsmagasinet på Costa del Sol
Toastmasters Club – where leaders are made
Hjertet banker raskt og hardt i brystet, håndflatene er svette og munnen så tørr at ordene nesten ikke kan komme ut. Slik har mange det når de skal tale foran en større forsamling. Folk som er flinke til å tale til andre mennesker kalles ofte ’de fødte talere’. Men gode talere fødes ikke. De skapes.
 

Det første uoffisielle Toastmasters-møtet ble arrangert 24. mars 1905. I dag er Toastmasters International en non-profit organisasjon, som har hovedkontor i Colorado med over 150 ansatte.

 
”Har du laget din icebreaker?” spør en deltager begeistret en annen deltager, da jeg tar plass i møblementet i The Achievers Toastmasters Clubs møtelokale i Nueva Andalucía. En icebreaker er den første offisielle talen et medlem holder, som en del av et undervisningsforløp. Det er ofte forbundet med stor nervøsitet.
 
Da dagens ca. 20 medlemmer og gjester har tatt plass og den livlige praten har dempet seg, inntar klubbens president den lille scenen med tilhørende talerstol. Sistnevnte er det dog nesten ingen som bruker. President Joen Olsen ønsker velkommen og gir ordet videre til dagens toastmaster, hvis oppgave er å holde styr på rollene og gi ordet videre.
 
Etter de innledende korte øvelsene, hvor de forskjellige medlemmene presenterer den rollen de har denne kvelden, kommer vi til table topics. Tre modige medlemmer har meldt seg til å fremføre en kort tale på et-to minutter, om et emne de først får vite om når de står på scenen. Et av emnene lød: ”Du er et tre i veikanten, hvilke tanker har du?”
Det er noen tøffe talere, som skyter fra hoften i sine improviserte taler, som er en fenomenal øvelse i å kunne levere ’on the spot’.
Selv får jeg det travelt med å kikke ned i gulvet da de tre talerne er ferdige og det blir spurt om andre er interesserte i å forsøke seg med en table topic. Det krever mod – selv i denne enormt støttende og oppmuntrende gruppen.
 

Dette vil du oppleve på et Toastmasters møte


Medlemmene holder taler og har forskjellige roller.
Det er ikke noen utpreget underviser – mye av innlæringen skjer ved å utføre en bestemt oppgave, som kan være å holde en tale eller spille en rolle. 
Det er gratis å delta, og du kan finne en klubb i de fleste byer.
 
Det er syv forskjellige roller:
• Dagens Toastmaster – presenterer dagsordenen og de forskjellige rollene.
• Øh-teller – teller hvor mange ganger det blir sagt ’øh, ehm’ og lignende ord.
• Grammatiker – en av grammatikerens oppgaver er å finne på dagens ord, og han teller hvor mange ganger dagens medlemmer bruker dette ordet.
• Timer – dokumenterer den nøyaktige varigheten av en persons tale og bruker timeglass til å advare om når talen er tett opp til tidsgrensen.
• Evaluator – evaluerer hver enkelt tale.
• Table topics master – finner på emner som medlemmene skal holde tale om ’on the spot’.
• Generell evaluator – tar notater under hele møtet og gir til slutt en vurdering av hvordan talerne har fungert og gir forslag til hvordan fremtidige møter kan forbedres.
Presidenten starter med å introdusere dagens toastmaster – denne begynner med å introdusere de folkene som har de enkelte roller for dette møtet.
 
Til hvert møte er det minst to medlemmer som holder taler. Disse talerne bruker de retningslinjene som de har fått i sine presentasjonsmanualer for å kunne forberede og utføre talen. Alle talerne som har forberedt en tale hjemmefra nyter godt av en av Toastmasterens største fordeler: evaluering. Tenk på det som om en venn hører deg tale og gir deg hjelpsom feedback.
Når alle har holdt sine taler, gir evaluatoren feedback på talene på områder som: brukte taleren sine hender til å gestikulere nok, kontrollerte de stemmeføringen gjennom talen, hva gjorde de riktig bra, og hvor kan de forbedre seg.
 

Glossofobi er fobien for å tale eller opptre offentlig. Det er uklart hvor stor del av befolkningen som er rammet.

 
I tillegg til de forberedte talene er det også satt av litt tid til table topics. Det vil si at noen emner eller spørsmål presenteres og medlemmer utvelges til å svare ’on the spot’. Det er glimrende trening for de situasjonene som vi alle kommer ut for, hvor man skal tenke hurtig og formulere seg forståelig. Det kunne være til et jobbintervju eller et salgsmøte.
 
Når alt ovenstående er presentert, avslutter dagens Toastmaster møtet.

Alle som melder seg på Toastmasters, har forskjellige målsetninger. Noen vil gjerne bli bedre til å holde offentlige taler, å lede et møte eller være raskere på avtrekkeren.
 
Hva er din målsetning?
Besøk www.toastmasters.org for å finne en Toastmasters Club nær deg. Det er gratis å være gjest, og hos The Achievers Toastmasters Club i Marbella er språket engelsk.
 
 
Joen P. Olsen
Joen er president for The Achievers Toastmasters Club, som Det Norske Magasinet besøkte i september. Han har vært aktivt medlem av Toastmasters i fem år og president det siste året.
”Jeg hadde snust på konseptet Toastmasters da jeg bodde i Oslo, og når jeg så flyttet til Spania besluttet jeg meg for å ta det alvorlig. Jeg hadde ærlig talt ingen talegaver når det gjaldt offentlige taler, og hvis jeg kunne se meg selv den gangen, ville jeg sikkert krympe i stolen. Men dine evner utvikles når man kommer på møtene og øver seg. Så blir du bare bedre og bedre. Jeg pleier å si at Toastmasters lærer deg å være deg selv foran andre.
 
Allan Garnier
Allan har vært medlem av The Achievers Toastmasters Club siden juni i år, men er president for sin egen klubb i Málaga. Klubben i Málaga (Oracle Málaga Toastmasters) er for forretningsfolk, og møtene holdes i lunsjpausen. 
”Jeg har en bakgrunn som skuespiller, så det å tale foran andre mennesker har aldri vært et problem for meg – når jeg skulle fremføre andres materiale. Det var annerledes og vanskelig å forberede og fremføre materiale som jeg selv hadde skrevet. Det fikk jeg hjelp til via Toastmasters.”
Allan vant Toastmaster International Speech Contest i Spania i år, og ble nr. seks i det europeiske mesterskapet.
 

 

Berømte Toastmasters


Tim Allen, skuespiller (Ti Tommelfingre).
Leonard Nimoy, skuespiller (Spock fra Star Trek).
James Lovell, Apollo 13 astronaut.
 
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.