Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave!

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Etter mange år som globetrotter både privat og i jobbsammenheng har jeg etter hvert besøkt nesten halvparten av verdens land, og et av de vanligste spørsmålene jeg får er «hvilket land er ditt favorittland?». Et vanskelig spørsmål, som jeg dessverre ikke har noe entydig svar på. Av snart 100 besøkte land har jeg funnet noe av interesse i ethvert land jeg har besøkt, selv om enkelte land skiller seg ut og foreløpig havner i topp-sjiktet, kanskje en slags topp-5, for meg. I Sør-Amerika er Brasil og Surinam foreløpige favoritter, og i Afrika rangerer Botswana meget høyt, sammen med flere andre land. I Asia blir det litt vanskeligere å skille ut favoritter, men Japan er et av de første landene som kommer i tankene, tett etterfulgt av Laos og Indonesia. I Europa er jeg mer hjemmekjær, og valget faller på Norge, England og Spania.
 
Et spørsmål jeg sjelden eller aldri får er hvilket land jeg liker minst. Det har jeg heller ikke noe godt svar på, siden jeg enda ikke har besøkt et land som jeg mislikte. Imidlertid er jeg nokså overbevist om at prisen som verdens største drittland utvilsomt går til et land som jeg fremdeles har til gode å besøke, nemlig Saudi-Arabia.
 
Nå har det seg slik at jeg kunne faktisk tenkt meg å reise til Saudi-Arabia, men som journalist vil jeg neppe få visum og innreisetillatelse i den nærmeste fremtid. Enhver person som er kritisk til landet, eller kunne finne på å bli det, vil ikke få visum. Min interesse for Saudi-Arabia dreier seg dog kun om det unike dyrelivet og naturen. Det deprimerende regimet har et forkastelig kvinne- og menneskesyn, en fanatisk religionsutøvelse uten sidestykke, totalitære og strenge straffer, endog dødsstraff, for kun bagatellmessige «forseelser» som å vise medmenneskelige følelser og omsorg. Er man kritisk til landet offentlig risikerer man til og med å måtte bøte med livet, som Jamal Khashoggi, den stakkars journalisten som ble drept og partert på det Saudi-Arabiske konsulatet i Tyrkia. Se også til Syria, og alle menneskene som har flyktet derfra de siste 8 årene. Saudi-Arabia har samme klima, samme religion, samme språk, et hav av plass og en relativ liten befolkning sett i forhold, samt god økonomi. Landet har ikke tatt i mot en eneste flyktning!
 
Man kan også stille seg selv følgende spørsmål; dersom man mottar en brevbombe, går man da til motangrep på postkontoret hvor brevbomben ble postet fra, eller personen som laget bomben? Osama bin Laden var fra Saudi-Arabia, han tjente sine penger i Saudi-Arabia, han klekket ut sin syke terrorplan i Saudi-Arabia, og 9 av hans totalt 15 medsammensvorne var fra Saudi-Arabia. Allikevel var det Pakistan som ble satt under angrep – med ingen konsekvenser for Saudi-Arabia. Til ettertanke; mon tro om det hadde vært slik om Pakistan hadde olje og Saudi-Arabia solgte orientalske tepper?
Nyt den vakre spanske vinteren, og denne måneds utgave av Det Norske Magasinet!
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet