Månedsmagasinet på Costa del Sol
Argán Aventura og Unioptica på veldedighetstur

Argán Aventura og Unioptica på veldedighetstur

Hele 23 personer blir med på den 14. veldedighetsturen som arrangeres av Argán Aventura og Unioptica. Hvert år de siste 13 årene har Argan Aventura kjørt i karavane ned gjennom Marokko for å hjelpe noen av de innfødte, som har spesielle problemer med helsen og synet.
 


Marokko er et av landene med den høyeste graden analfabetisme – nesten halvpart av befolkningen kan ikke lese og skrive. Juan Carlos og hans karavane med 23 frivillige, som bl.a. består av leger, sykepleiersker, tannleger og optikere, har med seg medisin, bleier og andre nødvendigheter, som er vanskelig å få tak i for den fattige delen av befolkningen i Marokko.

 
 
”Første dag bruker vi i Marrakech. Her vil vi besøke barnehjem og donere ting til dem, som vi ved at de har bruk for. Vi er i løpende kontakt med barnehjemmene, og vet hva de har bruk for av bleier, medisin, barnestoler, osv. Deretter drar vi til Todra, hvor vi er i kontakt med en fransk kvinne som vi etterlater litt materiell hos, som hun så kan viderefordele. Hun vet hvem som er trengende i byen,” forteller Juan Carlos López, som er hovedorganisator og drivkraften bak Argán Aventuras.
 
Endelig drar karavanen ut i ørkenen, hvor nomadefamiliene bor meget spredt, fordi man ikke ønsker å skulle dele de begrensede beiteområdene som dyrene lever av med andre nomadefamiliers dyr. De har ofte ingen kontakt med omverden, og hvor selv de minste landsbyer har et eller annet system med at det kommer en lege innom i ny og ne, har nomadene ingen form for helsevesen, og mange av dem Juan Carlos møter, har derfor aldri fått tilsyn av en lege. Karavanens team av frivillige gjør hva de kan, med de midlene de har med seg, for å hjelpe og se til de personene de møter.
 
Juan Carlos har siden 2004 arrangert en årlig veldedighetstur av dette slaget, og han merker da også at noen ting har forbedret seg i landet.
”Der hvor man har fått elektrisitet, som nå er i nesten alle landsbyer, går det bedre enn for noen få år siden. Her har folk adgang til tv, og de er derfor bedre opplyst enn før. Men for nomadene, som bor midt i ørkenen og ikke har adgang til elektrisitet, er vilkårene like primitive som for 1000 år siden. Hos disse menneskene ser vi tilfeller av grå stær selv hos helt unge mennesker. Det er en type stær som forårsakes av de skarpe strålene fra solen, som ødelegger øyets hinne, og som man i dag nærmest ikke kjenner til hos unge mennesker i den utviklede delen av verden.” Derfor gir Unioptica solbriller med UV-beskyttelse til de nomadene de møder på sin vei, både barn og voksne.
 
Hvis du ønsker å bidra kan Argán Aventura kontaktes på argansolidario2016@gmail.com og på Facebook: Argán Aventuras.
 
 
4 foto Carlos Herrera

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.