Elever fra tredje klasse på Colegio Público Fuente Nueva i San Pedro inntar skolens auditorium. Det er elever fra primaria, hvilket vil si omtrent 50 barn i fem-seks års alderen. Med store øyne betrakter de gjenstandene for dagens opplegg – to hundevalper fra Triple A.
I den andre enden av hundesnoren står Clara Gomez Alonso. Hun er frivillig hos Triple A, og til daglig jobber hun som kvalitetssjef for Hotel Pyr. Det betyr at hun i dag har tatt en feriedag for å kunne besøke skolen og holde et opplegg.
”Dere er… de hjelp-ende… hen-der,” lyder det fra en liten jente, når hun leser fra Triple A-kalendere som Clara har medbragt. Da hun spør hvem som vil lese neste setning, fyker det en skog av små fingre i været. Underveis forteller Clara om de dyrene som er portrettert i kalenderen, samt hvilket land de er adoptert bort til. ”Mange dyr adopteres bort til nordlige land, for der har de slettes ikke det samme problemet med herreløse hunder. Der etterlater man nemlig ikke dyr,” forteller hun barna, som kommer nærmere og nærmere, så det snart ikke er noen plass ledig på gulvet.
”Denne hunden, en Schæfer, er reddet fra et sted hvor den bare skulle føde tusenvis av babyer,” fortsetter Clara.
”Min onkel hadde en hund som ble syk, og så drepte han den!” Ordene kommer fra en liten gutt med fingeren helt oppe i været, mens Clara viser Triple A’s kalender frem for barna.
”Det er problematisk med campo-folket, for holdningen mot dyr er ganske hard, og mange steder behandles de som om de var bruksgjenstander. Hensikten vår med disse intervensjonene er at barna skal være den stemmen som sier at det er feil,” forteller Clara meg senere, da barna har gått tilbake til sine klasser.
Nå holder konsentrasjonen på å ebbe ut, og det er blitt klappe- og kosetid. Ungene omringer begeistret de to hundevalpene, som allerede er adoptert bort sammen til en familie i Sverige. Etter tur får de lov å gi godbiter til valpene, som ivrig sluker hver eneste én.
Forhåpentligvis går de hjem til sine familier og er den stemmen som skal til for å komme neglisjering av dyr i Spania til livs.
Triple A’s undervisningsprogram ’plant et frø og etterlat et avtrykk’
”Barna er morgendagens voksne, og det er viktig at de lærer at man ikke må forlate dyr og at man har ansvaret for dem – også når de ikke lenger har nyhetens interesse. De får også informasjon om sterilisering osv. Vi forsøker selvfølgelig å tilpasse informasjonsnivået til hver gruppe, og noen ganger lager vi rollespill, hvor barna skal sette seg selv i den forlatte hundens sted.
Vi gjør det på frivillig basis, og mange av oss jobber fulltid ved siden av. Derfor gjør vi ikke så mange besøk som vi gjerne hadde ønsket, men vi forsøker å få flere frivillige, så vi kan holde enda flere sessioner,” forteller Clara Gomez Alonso.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com