Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ditt nærmeste naturreservat; Guadalhorce

Ditt nærmeste naturreservat; Guadalhorce

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Om du er interessert i natur og dyreliv trenger du ikke dra langt for å tilfredsstille ditt behov om du befinner deg på Costa del Sol. Bare noen kilometer fra Málaga by og like ved den travle flyplassen finner man naturreservatet med det lange spanske navnet «Paraje Natural Desembocadura del Guadalhorce». På norsk har jeg selv valgt bare å kalle området for Guadalhorce Naturreservat, enkelt og greit.

 

Urban beliggenhet

Beliggenheten til dette naturreservatet er mildt sagt oppsiktsvekkende. Kun noen få kilometer fra Málagas bykjerne, rett ved Málagas travle flyplass, og noen få kilometer fra den travle stranden og Torremolinos, samt shoppingsenteret Plaza Mayor. Hvem skulle tro at det nettopp her befant seg et lite eldorado for naturinteresserte? Området var tidligere benyttet mer eller mindre fritt til dyrking av ulike avlinger, samt utvinning av sand og grus. Dette førte til at en rekke menneskeskapte dammer og inn sjøer ble dannet, og plutselig hadde man et nytt våtmarksområde beliggende i et av Europas tettest befolkede områder, som viste seg å være ypperlig for en lang rekke fuglearter – ikke minst trekkfugler – samt andre dyrearter.

 

Hva kan man se?

Først og fremst er området kjent for sin artsrikdom av fugler, og til tider store mengder av fugler. Det er bygget flere «hides» eller observatorier innenfor området. Elven, «Rio Guadalhorce», deler seg her, slik at man får to utløp i Middelhavet. Området og deltaet mellom elveløpene er naturreservatet og inkluderer den store innsjøen «Lago Grande», som kanskje er det beste stedet å se en rekke arter av våtmarks-fugler og sjøfugler som ender, inkludert den sjeldne og truede arten Hvit-hodet And som er vanlig her, måker, terner, havsuler, og mange rovfugler, som f.eks. Fiskeørn og diverse arter av hauk og våker. Ved noen anledninger gjør også Flamingoer et kort stopp her. Totalt er det registrert over 250 arter av fugler her, så listen er lang! I tillegg til fugler kan man om man er heldig se Europeisk Kameleon inne på området, og det er også små bestander av enkelte arter av slanger, alle ufarlige. Frosk kan man høre og se, deriblant den vakre Europeiske Løvfrosken. Rev og Genett ses også iblant, fortrinnsvis i skumringen. Dessverre er det mange hundeeiere som lufter hunden sin i området uten bånd, noe som er svært skadelig for dette sårbare økosystemet, samt også gjør sitt til at man sjelden får øye på verken Rev eller Genett.

 

Et forurenset paradis

Guadalhorce Naturreservat bærer dessverre stort preg av forurensning. Rio Guadalhorce samler opp og drar med seg en mengde utslipp fra hele Guadalhorce-dalen, både lovlige og ulovlige utslipp, fra både jordbruk og industri. Alt renner ut i havet, like i nærheten av de populære badestrendene! Det jobbes med å rydde opp og redusere utslippene, men det er en lang vei å gå. Utrolig nok har mange fugle- og dyrearter vist seg å være bemerkelsesverdig tilpasningsdyktig, men bra er selvsagt forurensningen ikke. Strandområdet hvor en del fugle-arter hekket er også avsperret og merket med «Ingen ferdsel», men til stor irritasjon ser man stadig vekk hunder og mennesker innenfor det avsperrede området. Mennesket er sannelig jordens mest intelligente art – og samtidig den dummeste… Med viten og vilje ødelegger vi det meste av naturen rundt oss.

 

Adkomst

Når man først er kommet frem til naturreservatet er det meget enkelt å ta seg rundt inne på området. Det er gode og brede stier og god merking av hvor man kan gå, hva man kan se og hvor man kommer. Enten man har begrenset med tid på Costa del Sol eller bor her fast og ønsker å oppleve artsrik natur nært sitt bosted, kan et besøk i Guadalhorce Naturreservat sterkt anbefales. Det Norske Magasinets journalist besøker stedet regelmessig, og hvilke arter man ser avhenger både av årstid og tid på døgnet, så det er alltid spennende å vandre rundt i noen timer inne på området. Det er også velegnet for familier, og man kan gjerne ta med syklene til barna (og foreldrene for dens saks skyld), så lenge man passer på å holde seg på stiene. Hunden kan gjerne være med også, men hold den i bånd!

 

Hvordan kommer man til Guadalhorce Naturreservat

Det er svært lett å finne frem til naturreservatet. Enten man kommer fra Málaga by eller andre veien skal man kjøre av N-340 på samme sted som man kjører av hvis man skal til Leroy Marlin og Decathlon. Alternativt kan man ta av og kjøre ned i rundkjøringen for Plaza Mayor, og i begge tilfeller kjører man mot boligområdet Guadalmar. Man kan parkere ved kirken og gå noen minutter langs veien til man kommer til «inngangen» for naturreservatet, eller man kjøre og parkere enda nærmere ved å ta til høyre før kirken og kjøre en runde mot venstre i boligområdet. Dersom man ikke disponerer bil kan man simpelthen ta toget til Plaza Mayor, krysse motorveien på gangfeltene, og følge samme veien. Det er ikke så langt å gå, og det er også et populært sted for syklister.
Området ble erklært for naturreservat i 1989, og er totalt på 67 hektar.
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet