Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det går på skinner med hurtigtogene

Om ganske få år vil tre fjerdedeler av Spania være knyttet sammen av de nye hurtigtogene. Med 1.500 kilometer nye skinner blir Spania EU’s ledende land med de nye togene.

Da krisen oppsto for ti år siden gikk 68 store offentlige prosjekter i stå. Men nye budsjetter, nye krefter og ny optimisme har blåst nytt liv i de ”gamle” prosjektene. Det mest øyensynlige eksempelet er utvidelsen av banenettet for høyhastighetstoget AVE. De fleste som bor her har kjennskap til ruten Málaga – Madrid, som tilbakelegges på to timer og et kvarter. Men om bare syv år vil Spania ha i alt 1.500 km nye skinner til de moderne togene. Det tallet kommer ingen andre EU-land i nærheten av.
 

Spania knyttes sammen

Vel kommer en stor del av finansieringen fra EU-kassen i Brussel, men den spanske regjeringen investerer også stort i den nye infrastrukturen. Helt siden starten av 200-tallet har samtlige spanske regjeringer vært overbeviste om at en bedre infrastruktur er av fundamental betydning for landets fremtidige vekst og sysselsetting. Derfor investeres det alene i år 2.700 millioner euro for å få AVE-togene ut til flere byer i fjernområder, for de fem storbyene Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla og Málaga har vært forbundet i flere år. De fire milepelene frem mot år 2025 er strekningene Madrid – Galicien, Valencia – Barcelona og Almería – Murcia / Alicante, samt å få de nordspanske byene Oviedo, Santander, Bilbao og San Sebastián integrert i nettverket. Sistnevnte er ekstremt tidkrevende og dyrt på grunn av landskapet, som krever et utall av tunneler og broer. Men byggingen er i full gang, og de første strekningene vil bli innviet allerede om fem år – senest syv år, garanterer departementet for infrastruktur og offentlige anlegg. Sett med andalusiske øyne, er det positivt at konstruksjonen på strekningen Málaga – Granada har blitt gjenopptatt. Ruten vil gå over Antequera, som på grunn av sin geografiske beliggenhet spås en stor fremtid som sentrum for andalusisk handel.
Den ”nye” reisetiden fra Málaga til Granada vil bli på mellom 50 og 60 minutter.
I dag er reisetiden nesten det dobbelte.

 

De glemte byer

Det er vanskelig å gjøre alle tilfreds. Men især i byene Huelva og Jaén føler man seg sviktet – igjen. De to byene har, sammen med Cádiz og Almería, Andalucías høyeste arbeidsledighet, og har alltid kjempet mot den dårlige infrastrukturen til og fra byene. Heller ikke i denne omgang kommer de i betraktning. Det er en mager trøst, men enda verre er det for regionen Extremadura, som alltid har knivet med Andalucía om ikke å få bunnplasseringen når det gjelder materiell velferd og ledighet. Riktignok får Extremadura innen år 2025 sin første strekning med AVE-tog, men det blir en kort strekning på knappe 200 kilometer mellom byene Badajoz, Cáceres og Plasencia, som uten videre kobling til hverken Madrid eller Andalucía, ikke gir den helt store meningen i det globale bildet. Det kommer nok en dag – men først om et par tiår. De nye AVE-togene kan passere 300 km i timen, men det koster og tar tid å få dem på skinner.
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.