Månedsmagasinet på Costa del Sol
Endelig vil nok mange si, for årets vinter har vært lang og kald i Spania. Jeg har gått Pilgrimsferden, Camino de Santiago, tre ganger hittil i år, og alle gangene har det vært lavere temperaturer i Nord-Spania enn hva det er i Norge. I midten av mai var det faktisk også en dag med hagl-byger. De lærde stride om årsakene, men at klimaet er i endring er det ingen tvil om, og det ser vi stadige beviser på. Den 15. mai var det 4 plussgrader i Galicia, og 24 plussgrader i Hordaland, og ingen skal fortelle meg at det er naturlig variasjon…
I tillegg til mai er også juni en spennende og vakker måned. Været og temperaturene på Costa del Sol er fremdeles meget behagelig, og selv om det begynner å bli mer livlig er stor-innrykket av turister enda ikke ankommet. Mange fastboende på Costa del Sol liker ikke de kommende månedene spesielt godt, da det betyr fulle strender, lange køer, mye trafikk, ingen parkering og mye støy. Jeg synes ikke selv at det er så veldig ille, men det er litt mer utfordrende å finne roen og freden. Mitt beste tips er å ta med familien og dra i motsatt retning av stranden. Dra heller inn i landet, ta med alt som du ville ha tatt med på stranden, og inkluder mat til en piknik i det fri. Dra til en elv eller en inn sjø som har vann året rundt, og du kan ikke bare nyte freden og roen, men få noen fine naturopplevelser med på kjøpet. Jeg har alltid undret meg over hvorfor flere ikke gjør som oss, men insisterer på å ligge som sild i tønne på stranden… Heldigvis er vi forskjellige!
Mine foreløpig tre turer til Galicia har gjort at jeg setter enda større pris på spansk mat enn hva jeg gjorde før. Den fantastiske sjømaten og ikke minst tapasen som de disker opp med i det nordlige Spania er mat i verdensklasse. Lekkert tilberedt og anrettet er hver eneste tapas et lite stykke kunst, og en lærdom i hvordan det skal gjøres. Dessverre er mange turisters møte med det spanske kjøkken en stor skuffelse, også langs Costa del Sol. –Og her skal jeg være åpen og ærlig; det serveres utrolig mye elendig mat langs Costa del Sol. Det samme problemet er selvsagt å finne på alle steder med mange turister. Restauranter med god beliggenhet i områder hvor turistene ferdes er ikke avhengig av at kundene liker maten så godt at de kommer tilbake, fordi beliggenheten gjør at de har en jevn strøm med nye kunder å ta av. Sånn passe god mat blir da greit nok, da det er viktigst for disse restaurantene å servere maten hurtig og effektivt for å få plass til neste bordsetning.
For dem som ønsker å oppleve spansk mat på sitt beste vil jeg derfor anbefale å sette av litt tid til å undersøke markedet. Sjekk hvilke restauranter som anbefales, prøv gjerne ut en restaurant som nevnes i Michelin-guiden for den helt spesielle anledningen, spør venner og kjente om hvilke restauranter de foretrekker, og les om noen av Det Norske Magasinets restaurantbesøk i arkivet vårt online. Smak på typisk spansk mat på sitt beste i alle fall et par ganger, men unngå å få feilt inntrykk av spansk mat ved å spise noe tilfeldig søl. Vær åpen for å prøve noe nytt, for det spanske kjøkkenet benytter mange råvarer som vi nordmenn ikke har erfaring med fra vårt eget land, spesielt gjelder dette for mange ulike typer sjømat og skalldyr. Nyt gode spanske viner til maten, og stig ut av komfortsonen med å spise middag kl. 21-22 i stedet for kl. 17-18….
 
Med beste ønsker om en god spansk sommer!
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.