Månedsmagasinet på Costa del Sol
17.maifeiringen i Fuengirola

17.maifeiringen i Fuengirola

17.maifeiringen i Fuengirola startet for mer enn tretti år siden. Ingen jeg har snakket med vet riktig hvem som tok initiativet, men antagelig har det vært Den Norske Skolen, muligens støttet av Nordmannsforbundet. Toget var for barna, og de voksne sluttet seg til. 
De første årene gikk toget i gatene parallelt med paseoen. De senere årene har toget gått på selve paseoen, alltid fra Turistkyrken til havnen.
Da skolen for noen år siden flyttet fra Fuengirola til Benalmadena, gikk skolebarna fortsatt i 17. maitog i byen, for så å dra opp til skolen for å fortsette feiringen der.
Men så, for et par år siden, ble det bestemt at også barnetoget skulle knyttes til området rundt skolen. Dette ble et veldig tap for Fuengirola, men 17. maikomiteen fortsatte å arrangere 17. maitog i byen. Nå består det i alt vesentlig av voksne. Men feiringen i Fuengirola er populær, og toget kan telle opp mot et par tusen deltagere. Det kommer folk fra strekningen Nerja – Cádiz for å delta. Og festen varer fra morgen til kveld.
Klokken 0930 starter dagen med flaggheising i havnen ved Club Nautico. John Mathisen følger opp med fanfare, og det blir ønsket velkommen. Det holdes en liten tale, og 17. maikomiteen og en representant for kommunen er alltid tilstede. Derpå synger alle Ja vi elsker og Kongesangen, og John Mathisen spiller Ut mot havet.
John Mathisen har ordnet korpsmusikken i mange år. Han setter sammen musikanter fra Mijas og Benalmadena, og har lært dem noen av våre 17. maisanger. Selv stiller han alltid i Kampen Janitsjars korpsuniform. – Dette har vært en tradisjon som vi håper vil vare lenge.
 
17. maikomiteen spanderer bløtkake og selger kaffe så langt det rekker.
For å dekke utgiftene har komiteen i alle år solgt lodd i lang tid før den store dagen. Tidligere gikk de i butikker og på kafeer og tigget gevinster. Nå blir det meste innkjøpt og noe gitt av medlemmene.
Klokken 1100 er det tradisjonen tro gudstjeneste i Turistkirken i Los Boliches. Dit er flagg og faner brakt på forhånd, så alt er klart når toget starter derfra klokken 11.30.
I riktig gamle dager hadde man hester og kjerrer med i toget. Der var det plass til de minste barna, og kanskje til dem som hadde vondt for å bevege seg. Så kom alle skolebarna som sang norske sanger, og også hadde en egen sang som var populær.
 
Nå er toget helt forandret. Først kommer det norske og det spanske flagget, påfulgt av politiet og 17. maikomiteens representant. Så kommer en bunadsparade med flaggborg, og korpset som spiller. Etter korpsmusikantene kommer Norsk Forening Costa del Sols fane, og så kommer medlemmer og alle som vil gå i tog og feire Norges nasjonaldag.
Og vi kan forestille oss synet av fargerike norske bunader og det røde, hvite og blå flagget i strålende sol mot blått hav. Da er vi stolte og norske, og intet hjerte kan være uberørt.
Toget slutter på havnen på plassen mellom de to tårnene, og følges opp med det tradisjonelle programmet for dagen. 17. maikomiteen pleier å ønske velkommen, og det leses opp en hilsen fra KONG HARALD, og alle synger Kongesangen.
 
Dette året er det Ivar Brekke som holder 17. maitalen. Tidligere har Brynhild Bendiksen holdt talen på norsk og på spansk, og både den norske og en spanske nasjonalsangen ble sunget.
Om kvelden blir det i god gammel tradisjon festmiddag på Restaurant Regina i havnen. Da er ordfører, turistsjef og andre viktige personer invitert. Dette er personer som har bidratt til å gjøre det mulig for oss nordmenn å få ordnet dagens festligheter i Fuengirola.
 
Lokalet er pyntet i norske farger. Menyen har i alle år vært avkokt laks med grønnsaker og sandefjordsmør, og jordbær med fløte til dessert. Stemningen pleier å være på topp, og dansen går til uti de små timer.
Det er nordmenn over hele verden, og 17. mai feires overalt. Norske tradisjoner blir holdt i hevd, og det er fantastisk å tenke på at på denne formiddagen går det samme toget overalt på vår klode – et lite tog på en liten øy i Nord-Norge, et stort på Karl Johan, et tog i hver eneste by og hver bygd, i Tokyo, Tanzania, i USA og København, London, i India og Kina. Det skulle vært moro å ha visst nøyaktig hvor. Men vi vet at dette toget danner et bånd mellom alle nordmenn verden over. Denne dagen tillater vi oss å være stolte av å være nordmenn og av Norge. Og så feirer vi oss selv, Grunnloven og hjemlandet vårt, og takker for at vi er velkomne overalt på kloden og at vi får lov til å feire der vi måtte befinne oss.
God 17. mai til alle i Fuengirola!
Inger Jakhelln
 
 
program17mai
Av Inger Jakhelln

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.