Månedsmagasinet på Costa del Sol
Jorden rundt på 4 dager – versjon XXIV

Jorden rundt på 4 dager – versjon XXIV

Gi deg ut på en smaks- og opplevelsesreise jorden rundt på kun fire dager (man har lenge sagt fire dager, da åpningsparaden avholdes om lørdagen). Det er hva Fuengirola tilbyr innbyggere og turister hvert år omkring april-mai. Selvfølgelig handler det om Feria Internacional de los Pueblos, som feires for den 24. gang, mellom 27. april – 1. mai!
 
Denne feriaen har kommet til å bli en uhørt populær og velbesøkt fest i Fuengirola, og er en av de viktigste i sitt slag på Costa del Sol.
 

Forener byens innbyggere

”Feria Internacional de los Pueblos i Fuengirola er en feria, som lokker besøkende fra både nær og fjern. Faktisk har den internasjonale feriaen i Fuengirola vokst til den største av sitt slag i Spania! Det er Rodrigo Romero Morales, Fuengirola kommunes rådgiver for kultur, utenlandske innbyggere samt turisme og arrangementer, som stolt forteller om den forestående feriaen i Fuengirola, da han fikk besøk av Det Norske Magasinets journalist på turistkontoret. Han fortsetter: ”Dette er en feria, som skal hedre alle kommunens utenlandske innbyggere. I Fuengirola er vi nemlig meget glade, stolte og takknemlige for alle som bor her i byen.
 
Det som han forteller er også det man opplever under den internasjonale feriaen, hvor mennesker fra alle verdens hjørner møtes og har det godt sammen, samtidig som de lærer mer om hverandres kulturer og tradisjoner. Det er også det som var formålet, da ideen til en internasjonal feria begynte å spire for mange år siden.
 

Opplev din egen og naboens tradisjon

Det var Esperanza Oña som kom på ideen, og ville skape en feria dedikert til byens utenlandske innbyggere. Riktignok hadde Fuengirola allerede en meget fin feria på høsten i form av byens meget tradisjonelle Feria del Rosario, med fargerike flamencokjoler, stilfulle hester og lidenskapelig dans, men Esperanza Oña visste at det også var grunnlag for feiring av byens internasjonale innbyggere.
 
Den internasjonale festen ville hun holde på byens feriaplass med forskjellige land representert i de mange små bodene. Det gir de deltagende landene muligheten for å skape stemningen fra nettopp deres land og tilby typiske aktiviteter fra sitt eget land slik som workshops, forestillinger, håndverk m.m. Samt å servere mat og drikke. Besøkende på feriaen kan så «besøke» deres land og føle seg «hjemme», og samtidig kan de gå til naboen og oppleve en helt annen kultur i form av musikk, dans, gastronomi, kunsthåndverk og alt annet innen kultur og tradisjon. Og så skjedde det. I 1994 ble den første internasjonale feriaen i Fuengirola åpnet med åtte deltakere, herunder Argentina og Tyskland samt spanske regioner som Baskerlandet og Asturia.
 
«I de første årene gikk det tregt. Arrangørene ble oppfordret til å invitere potensielle deltagere som kunne stille opp, og om å be organisasjonene bak bodene om lån av lokaler under feriaene. I løpet av årene har fler og fler vist interesse, og med Esperanza Oña som borgermester utviklet feriaen seg betraktelig. I dag omfatter disse festivalene også store sponsorer som San Miguel og Coca-Cola,» sier Rodrigo Romero Morales, og fortsetter med fortellingen om feriaens utvikling: «Fra å ha vært en feria med kun få deltagere er den i dag så populær at det ikke er plass til alle som ønsker å delta. Derfor har de utviklet et system hvor interesserte kan presentere sine ideer og konsept for et utvalg. Det gir overblikk over de forskjellige tiltakene, og de med den høyeste scoren får bli med. Utvalget skal gi beskjed minst fire dager før feriaen. Det handler ikke kun om hvem som vil representere sitt land på feriaen, men også hvilken bod som vil bli tildelt hvilket land. De som stiller opp fra Argentina har for eksempel en stor grill og har derfor et stort terrasseområde, mens ‘India’ serverer mat som de besøkende sitter og spiser, og derfor trenger de mange sitteplasser. Dette i motsetning til ‘Tyskland’, som er berømt for sine hotdogs som man kan spise på farten.»
 

Ambisiøst prosjekt

Det er en fornøyelse å gå mellom de forskjellige landenes bidrag under Fuengirolas internasjonale feria, og det er et faktum at denne festen virkelig har blitt en stor begivenhet. «Deltagerne som representerer Tyskland har i løpet av årene utviklet en spesiell feriapølse-oppskrift, så hvert år produseres tusenvis av spesielle pølser i Tyskland, som deretter sendes ned hit!», sier Rodrigo Romero Morales. En annen ambisiøs deltager som han nevner, er «India», som har en danseopptreden med profesjonelle Bollywood-dansere på programmet.
 

Besøkendes tilfredshet er viktigst

Til tross for Feriaens popularitet er Rodrigo Romero Morales forsiktig med å snakke om antallet besøkende, og sier at byrådet og borgermesteren Ana Mula foretrekker å fokusere på hvor glade folk er for Feriaen. Når vi presser ham litt, forteller han oss at det lokale politiet anslår at antallet besøkende i fjor var på 100.000 mennesker – for dagen.
 

En feria for alle

Feriaen forventes ikke å bli mindre populær i år. Det skyldes særlig at kommunen la frem et nytt initiativ i fjor, hvor de deltagende landene kan tilby et smaksinntrykk fra sitt land – typisk kun for 2,50 euro. Forslaget ble så godt mottatt i fjor at nesten alle bodene har vedtatt å gjøre det!
 
«Feria Internacional de los Pueblos har noe for enhver smak. Alle har råd til å smake noe fra forskjellige land. Det handler ikke om penger, men om opplevelser og fellesskap. Det vil være aktiviteter for alle, også aktiviteter som passer for barnefamilier. For eksempel kan det være workshops med håndarbeid til barn, danseforestillinger som du kan delta i på dagtid og konserter om kvelden,» forklarer Rodrigo Romero Morales.
 
Rett før Det Norske Magasinets journalist tar farvel, kommer Rodrigo Romero Morales med sine beste råd: «Den paraden som åpner feriaen er alltid populær. I år finner den sted på lørdag den 28. april, hvor den starter kl. 11.00 på Plaza de España, og derfra går den langs de sentrale gatene, inntil den når Palacio de la Paz ca. 13.30. Mer enn 1.000 mennesker forventes å delta! Bodene er åpen fra kl. 13 til sent, de stenger tidligst kl. 01.00 og som det seneste kl. 04.00. Nye land i år er Puerto Rico, Sør-Afrika og Ukraina – det blir spennende! Blant de mest populære bodene er Cuba og Brasil, kjent for å være danseglade, og en tredje er India med de ytterst populære danseoppvisningene. Alle land har sine spesialiteter og er et besøk verdt. Feria Internacional de los Pueblos tilbyr alle besøkende en fargerik festdag med rik tradisjon og kultur!

Høy sikkerhet

I forkant av hver feria utføres omhyggelige forberedelser av politiet, brannvesenet og helsevesenet i Fuengirola. Til tross for det faktum at en av bodene er forbeholdt politi og helse, har politi og brannvesen en meget detaljert nødplan i tilfelle en ulykke. Blant annet går brannvesenet gjennom alle kjøkken for å sikre at gassrør, ledninger, m.m. oppfyller alle sikkerhetskrav. Politiet går inn for omhyggelig arbeid med planlagt patruljering under en feria og har en plan for hvordan de best kan beskytte mot feria-branner og på beste vis stoppe mulige trusler eller terrorangrep.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.