Månedsmagasinet på Costa del Sol
Torremolinos – den glemte byen med de mange nye prosjektene

Torremolinos – den glemte byen med de mange nye prosjektene

Det begynte så bra litt ut på 60-tallet. Charterflyene transporterte skandinaver i massevis til Málaga og bussene dumpet dem av i den nærmeste byen, Torremolinos, som den gangen var en autentisk fiskerlandsby. Snart skjøt det opp hoteller både her og der for å akkommodere de mange grisefestende turistene. Men etter et par ti-år var det slutt. Torremolinos var i 90-årene bare en skygge av seg selv med gamle 70-talls bygninger som hadde mistet sin glans for lengst. Men nå har pipen fått en annen lyd.
 

Endring i kommunalt regime


I 2015 fikk Torremolinos nemlig en ny borgermester, etter 20 år med den samme mannen i stillingen. Den tidligere borgermesteren, Pedro Fernández Montes (PP), hadde sikret seg 11 av 25 plasser i byrådet, og det var kun fordi at de fire partiene PSOE, Ciudadanos, Podemos og I.U. gikk sammen, at det lykkes å dytte ham av pinnen. Det betyr at det er en helt spesiell sammensetning i kommunen, med 4 forskjellige partier ved roret.
 

Nytt Torremolinos er på vei


Firkløverregjeringen i Torremolinos har en omfattende plan for byen. Byens gamle sentrale plass, Plaza Costa del Sol, skal moderniseres. Det samme gjelder deler av Avenida Palma de Mallorca, som også skal gjøres om til gågate. Kommunen ønsker å skape mer liv, og fremme næringslivet i sentrum av byen. Dessuten vil flere eldre bygninger også bli renovert. Det er satt av 3,8 millioner euro til byfornyelsen, som er i full gang og forventes å være ferdig til desember.


 
For noen få år siden var det kun tyrefekting i tyrefekterarenaen, da det var det eneste som falt i smak hos borgermesteren.

Nå er Torremolinos blitt en by med masse konserter, hvor man er ivrig med å få satt i gang diverse arrangement. Tyrefekterarenaen har blitt modernisert av den nye regjeringen, så det er nå egentlig et kultursenter som kan imøtekomme mange forskjellige typer arrangementer.
 

Mercado Sol


Bak baren ligger det gamle rådhuset. Her er byggingen innvendig i full sving, da rådhuset skal omdannes til en gourmethall for ´Sabor a Málaga´-produkter. Gourmethallen blir nemlig til en hall med 19 restauranter, som serverer gode matretter for gjester og besøkende, samt fire barer som serverer drikkevarer – alt sammen merket Sabor a Málaga.
Mercado Sol kommer til å ligge i det gamle rådhuset på Plaza de la Independencia mellom busstasjonen og togstasjonen. Styret i fylkesrådet i Málaga har investert ikke mindre enn 330.000 € i prosjektet.
 

Hver stemme teller


Det kommende kommunevalget finner sted på våren 2019. Det er ikke alle som vet at man som utlending har rett til å stemme ved kommunevalgene, så lenge man er «empadronado». Ved siste valg var det kun noen få stemmer som avgjorde valget, så hvis man bekymrer seg for sin bydels fremtid, er det en god grunn til å bevege seg mot stemmeurnene til neste år.
 


Torremolinos i tall


Det går bra for Torremolinos, som bare i januar 2018 opplevde en økning på 5099 turister i forhold til januar måned i 2017. Hele 30.849 personer valgte å besøke kommunen, hvilket er en økning på 19,8 % i forhold til den samme måneden i fjor.
 
Torremolinos kommune, som teller litt over 67.000 innbyggere, var PPs siste skanse på Costa del Sol, sammen med Fuengirola, hvor partiet stadig sitter ved makten.
 

Danza Invisible bannlyst av eks-borgermesteren 


Et av 90-årenes største spanske band, Danza Invisible som har sine røtter i Torremolinos, har holdt konserter i hele Spania, men de ble bannlyst fra Torremolinos i 2003, da de åpent erklærte sin støtte til et annet parti enn PP. Det falt ikke i god jord hos eks-borgermesteren Pedro Fernández Montes, som utestengte bandet fra å opptre i Torremolinos, og han fjernet også støtten til alle arrangørene som hadde Danza Invisible på plakaten. Umiddelbart etter PPs fall i 2015 holdt Danza Invisible en gratis konsert på Plaza Costa del Sol.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.