Månedsmagasinet på Costa del Sol
Stadig flere nordmenn velger å flytte til Spania, og selv om majoriteten fremdeles utgjøres av pensjonerte klimaflyktninger som tilbringer 6 mnd. i Spania om vinteren og 6 mnd. i Norge om sommeren, så er det nå også mange unge og yrkesaktive nordmenn, samt barnefamilier, som bytter ut kulden i Norge med en varm og solrik tilværelse i Spania. Noen flytter til Spania med det formål å bo her for alltid, andre for kortere perioder på 1-2 år. I den siste gruppen finner man også en del nordmenn som opprinnelig hadde tenkt å ta seg et «sabbatsår» fra Norge for en periode i livet, men som endte opp med Spania som sitt permanente bosted.
 
Et spørsmål som de fleste naturlig nok stiller seg er om man skal melde utflytting fra Norge, når man skal melde utflytting, og ikke minst; hvilke konsekvenser det får å formelt melde flytting fra Norge til Spania. Under et besøk i Norge kontaktet Det Norske Magasinets journalist Skatteetaten, som i et møte med oss formidlet informasjon fra Jørgen Sperle, Underdirektør i Skatteetaten.
 

Flytting fra Norge til Spania

Skal du flytte fra Norge til Spania (eller til et annet ikke-nordisk land) for minst 6 måneder, må du melde fra til Skatteetaten før du reiser fra Norge. Du melder fra tidligst 14 dager før du reiser. Det er Skatteetaten som avgjør om du skal registreres som utflyttet fra Norge.
 
Når Skatteetaten vurderer om du skal registreres som utflyttet fra Norge blir det blant annet lagt vekt på om du:
  • har egen selvstendig bolig i landet du skal flytte til
  • ikke lenger disponerer fast bolig i norsk kommune
  • ikke lenger har arbeidsmessig tilknytning til en norsk kommune
  • ikke har ektefelle og/eller barn i en norsk kommune
  • ikke har annet enn sporadiske opphold i en norsk kommune i løpet av året
Disse kriteriene er ikke uttømmende. De vil inngå som momenter i en helhetsvurdering som skal foretas med hensyn til om utflyttingen har karakter av bosetting.
 
Du kan melde utflytting på to måter:
  • Du kan levere flyttemeldingen elektronisk. Du laster ned utflyttingsskjemaet via skatteetaten.no, fyller det ut, lagrer det og laster det opp i Altinn.
  • Du kan også sende utflyttingsmeldingen på papir. Du må da laste ned, fylle ut og sende oss melding i posten. Du må huske å legge ved kopi av gyldig legitimasjon. Gyldig legitimasjon er id-kort som inneholder fødselsdato, navn, signatur og bilde. Du bør imidlertid ikke sende kopi av bankkortet ditt, fordi det inneholder sensitiv informasjon.
Send skjemaet til hvilket som helst skattekontor i Norge.
Her finner du mer informasjon om flytting fra Norge: https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/flytte/flytte-fra-norge/
 

Komplementerende informasjon fra Vogt Advokatfirma

I tillegg til å snakke med Skatteetaten kontaktet Det Norske Magasinet også Advokat Einar Askvig hos Vogt Advokatfirma, som velvillig stilte seg til disposisjon og bidro med følgende tekst til denne artikkelen:
 
1. Personen har bodd i Norge mindre enn 10 år.
Ifølge skatteloven § 2-1 opphører bosted (og derved skatteplikten til Norge) fra det inntektsår det kan dokumenteres at personen ikke har oppholdt seg mer enn 61 dager i Norge i løpet av inntektsåret. Det er skatteyter som har dokumentasjonsplikten. Dog gjelder ikke nevnte regel dersom personen eller nærstående disponerer bolig i Norge. Da godtas ikke emigrasjon. Nevnte betingelse tolkes strengt av skatteetaten (jfr. nedenfor). Basert på vår erfaring med emigrasjonssaker vil det være riktigere å si at personen ikke eier, leier, låner eller på annen måte disponerer fast eiendom som kan benyttes til bolig.
 
2. Personen har bodd i Norge mer enn 10 år.
Dersom personen har vært bosatt i Norge i mer enn 10 år før det inntektsår vedkommende tar fast opphold i utlandet, utløper skatteplikt til Norge først etter utløpet av det tredje inntektsåret etter det år vedkommende tok fast bopel i utlandet (jfr. skatteloven § 2-1 litra–). Betingelsene er identiske med de betingelser som gjelder under pkt. 1 ovenfor, med tillegg av at personen i hvert av de 3 årene ikke har oppholdt seg i Norge mer enn 61 dager (dvs. 183 dager totalt for 3 årsperioden).
 
Definisjon av nærstående – skatteloven § 2-1 litra (4) nærstående er definert som en persons ektefelle, samboer eller mindreårige barn. Dersom myndige barn eier en bolig har dette ingen betydning for emigrasjon.
 
Definisjon av bolig – skatteloven § 2-1 litra (6) b General definisjonen synes å være at det med bolig menes enhver boenhet som faktisk er benyttet til bolig. Det er ikke presisert at det er skatteemigranten som faktisk har bodd der. Dog er det et viktig unntak i følgende setning fordi en bolig ikke ansees som boenhet dersom den er anskaffet minst 5 år før det tas opphold i utlandet og i denne periode ikke er benyttet som bolig. Dette skulle medføre at man kan eie en hytte i Norge under forutsetning av at den ikke har vært benyttet som bolig.
 
En skatteyter har fått medhold i at en leilighet på Aker Brygge i Oslo kunne betraktes som hytte da ovenstående betingelser var tilfredsstilt!
 
Et eksempel viser hvor strengt Skatteetaten tolker skatteloven. En klient flyttet ut av Norge for en 5 års periode. Det kunne dokumenteres fra arbeidsgiver at vedkommende skulle arbeide for det spanske datterselskapet. Vår klient hadde leilighet i Oslo, som ble utleiet på en 5 års kontrakt. Kontrakten var uoppsigelig fra utleier. Dog var det tatt inn en såkalt «diplomatklausul» hvoretter utleier kunne si opp leieforholdet med 6 måneders varsel, men kun dersom arbeidsforholdet i Spania ble brakt til opphør av arbeidsgiver. Skatteetaten ga en i en forhåndsuttalelse uttrykk for at en slik kontrakt neppe oppfylte betingelsene om at klienten ikke hadde adgang til bolig i Norge.
 

Avsluttende bemerkninger

Jeg har hatt diverse saker om skatteemigrasjon for nordmenn. For det første vil emigrasjon først avgjøres etter utløpet av de nevnte frister og ikke når man melder utflytting til Folkeregisteret/Skatteetaten. Man kan nok få en forhåndsuttalelse fra Skatteetaten men disse vil sjelden være bindende. I de fleste tilfelle vil personen først etter et år respektive 3 år få godkjent flytting.
Før skatteemigrasjon er akseptert og personen oppholder seg mer enn 183 dager i Spania vil Spania rettmessig kunne hevde at personen er bosatt i Spania. Personen vil da skattlegges både i Spania og Norge både for inntekt og formue. I henholdsvis 1 år eller 3 år. Dobbeltbeskatningsavtalen mellom Norge og Spania vil da komme personen til hjelp. Denne avtalen tilsier at en person ikke skal kunne skattlegges for samme inntekts/formue grunnlag i begge land, men skal få kreditt i Norge for den skatt som er betalt i Spania. Sluttresultatet er rimelig, men i mellomtiden vil personen kunne lide likviditetsmessig da skatt må betales i begge land før han får kreditt i Norge.
 
Med vennlig hilsen
Einar Askvig
Vogt Advokatfirma
 

Melding om flytting til Norge

Planlegger du å bo i Norge i mer enn 6 måneder, må du melde flytting til Norge senest 8 dager etter ankomst.
 
Du skal registreres som bosatt i Norge om det er sannsynliggjort at du skal bo i Norge i minst 6 måneder.
 
Alle som skal melde flytting til Norge må personlig møte opp på et skattekontor for ID-kontroll. Dette gjelder også for norske statsborgere som flytter tilbake til Norge. Flytter du til Norge sammen med familien din, må alle familiemedlemmene møte opp.
 
Dette må du ha med når du skal melde innflytting til Norge:
  • Melding om flytting til Norge: du må levere melding om flytting til Norge. Skjemaet kan du laste ned og skrive ut i forkant.
  • Legitimasjon til ID-kontroll: alle som flytter til Norge må møte personlig til ID-kontroll. Flytter du til Norge med familien din, må alle familiemedlemmene møte opp. Hvilke krav som stilles til legitimasjonen din, avhenger av statsborgerskapet ditt og oppholdsgrunnlaget ditt i Norge.
  • Dokumentasjon på lovlig opphold i Norge: nordiske og norske statsborgere trenger ikke legge fram slik dokumentasjon. Statsborgere av andre land må legge fram registreringsbevis utstedt av politiet, eller Schengen-oppholdskort som viser at du har oppholdstillatelse for seks måneder eller mer.
Dokumentasjon som sannsynliggjør at du skal bo i Norge i minst 6 måneder:
  • Gyldig kontrakt på kjøp av bolig eller leiekontrakt for bolig som gjelder for minst 6 måneder. Dersom leiekontrakten din er eldre enn 3 måneder må du ha med en bekreftelse fra huseier som viser at leiekontrakten din fortsatt er gyldig.
  • Dersom du skal jobbe i Norge må du også ta med deg arbeidskontrakt som er gyldig for 6 måneder eller mer. Dersom kontrakten din er eldre enn 3 måneder må du ha med en bekreftelse fra arbeidsgiver som viser at kontrakten din fortsatt er gyldig.
  • Ved arbeidsoppdrag for bemanningsforetak, må du også ha med deg oppdragsbekreftelser med varighet på til sammen minst 6 måneder.
  • Driver du egen næringsvirksomhet må du også ha med dokumentasjon på dette.
  • Bekreftelse på studieplass dersom du skal studere.
  • Eventuell annen dokumentasjon som viser at du skal oppholde deg i Norge i 6 måneder eller mer.
Her finner du mer informasjon om flytting til Norge:
https://www.skatteetaten.no/person/utenlandsk/flytte/til-norge/
 
Foruten Skatteetatens bestemmelser som nevnt her, kommer det ofte som en overraskelse på mange at det stilles visse krav for at man skal få lov til å melde flytting tilbake til Norge etter noen år i utlandet, noe man gjerne ikke skulle tro når man er norsk statsborger med norsk pass, og gjerne har jobbet og betalt skatt til Norge i mange år før man flyttet ut. Som fremgår ovenfor trenger man ikke oppholdstillatelse ved retur til Norge, men man har for eksempel ingen trygderettigheter i Norge før man er meldt inn igjen i Folketrygden. Ved utflytting fra Norge kan man i «spesielle tilfeller» søke om frivillig medlemskap i Folketrygden, men ved langvarig opphold i utlandet av varig karakter kan man ikke uten videre påregne at en søknad om frivillig medlemskap i Folketrygden blir innvilget, og da må man begynne på nytt når man returnerer til Norge. Dette finner man mer informasjon om på NAV sine nettsider, https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/Arbeid+og+opphold+i+Norge/Relatert+informasjon/medlemskap-i-folketrygden
 
Her ligger kjernen til problemet som mange blir sjokkert presentert for ved tilbakeflytting til Norge – man får nemlig ikke uten videre lov til å flytte tilbake til hjemlandet og bli medlem av Folketrygden. Man skal kunne dokumentere at man er i stand til å forsørge seg selv, og fremvise kopi av arbeidskontrakt med en gyldighet på min. 6 mnd.
 
Hva da om man uheldigvis har blitt syk i utlandet og ikke kan jobbe? Norge er da ikke løsningen, og man blir henvist til det landet man var bosatt i på det tidspunktet man ble arbeidsufør, som selvsagt er pliktig til å utbetale trygd. Problemet er at uføretrygden i Spania er på skarve ca. 4000 norske kroner i måneden (minimum, noen får mer), noe som gjør at enhver nordmann vil få problemer med å få det månedlige regnestykket til å gå opp!
 
En konklusjon man naturligvis må trekke er at man skal ikke ta for lett på dette med flytting fra Norge. Alle som melder utflytting bør i hvert fall sikre seg personlig ved å kjøpe forsikringer mot arbeidsuførhet, pensjonsforsikring (Spania spås å få store problemer med å betale ut pensjoner i fremtiden), reiseforsikring og livsforsikring. Man bør også ha en plan i forkant av flytting tilbake til Norge etter en periode som utflyttet, ikke minst med tanke på jobb og inntekt, slik at man ikke opplever å bli avvist når man tropper opp på Folkeregisteret ved ankomst til Norge. Det er nemlig ingen selvfølge at nordmenn er velkommen tilbake til sitt eget land!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com og Advokat Einar Askvig, askvig@vogtlaw.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.