Månedsmagasinet på Costa del Sol
Da er vi kommet godt ut i mars, og i det jeg skriver disse ordene sitter jeg godt påkledd i en restaurant ved en av Middelhavets strender i styrtregn, og drømmen om en tidlig vår synes så altfor fjern… Jeg er allikevel glad for det dårlige været vi har opplevd den siste tiden, ikke minst regnet, som er sårt tiltrengt for at ikke sommeren skal bli en periode med akutt vannmangel, med påfølgende restriksjoner for bruk av vann fra kranen.
 
Apropos restriksjoner, så er det noe jeg mener burde innføres uansett i Spania. Vi mennesker har en tilbøyelighet til å ødelegge det meste rundt oss, og dersom vårt elskede Spania ikke snart vurderer effektive tiltak for å spare på vannet, vil landet i en ikke så altfor fjern fremtid komme inn i en ond sirkel,
som med høy og raskt økende fart vil føre til at store deler av Spania vil bli til ørken.
 
Problemet er verdensomfattende, og ikke begrenset til kun Spania. Vi befinner oss i en situasjon hvor vann kan komme til å bli en mangelvare. Dette er vi alle klar over, men manglende politisk vilje og styrke gjør at altfor få tiltak settes i verk. Nesten alle er enige om at klimaet på jorden er i endring, og vi sitter alle og ser på, og deltar i ødeleggelsen av vår egen planet. Opp gjennom årene har jeg reist mye rundt omkring i verden, og mange ganger er det totalt nedslående å vende tilbake til et sted man husker for sin urørte og fantastiske natur, bare for å se at det man husket fra 10 år tilbake i tid ikke lenger eksisterer. Trærne er hugget ned, det renner kun brunt vann i den tidligere krystallklare elven – om det da i det hele tatt renner vann i den – og søppelet flyter, særlig plast i alle mulige utgaver, fasonger og størrelser.
 
I mange av bygdene og kommunene her på Costa del Sol, på steder med utpreget spansk befolkning, har de anlagt et stort svømmebasseng som alle kan benytte for en symbolsk sum, ofte bare 1 euro. Dette er genialt. Det gir arbeidsplasser for et par badevakter, det er et sosialt møtested for innbyggerne, man slipper å vedlikeholde sitt eget basseng, og fremfor alt; man unngår at hver eneste villa og rekkehus må fylle sitt eget private basseng med uendelig mange liter vann. Når man ser hvor mange huseiere som bruker sitt basseng minimalt, men allikevel betaler noen for å vedlikeholde bassenget, fylle det opp etter hvert som vannet fordamper, og tilsette en masse mer eller mindre helsefarlige kjemikalier, så kan man spørre seg selv; trenger vi egentlig alle å ha vårt eget private svømmebasseng?
 
Boligmarkedet er for tiden nokså hett i Spania, men for nordmenn er det muligens en liten renteoppgang i vente, som i alle fall på hjemmefronten i Norge forventes å ha innvirkning på boligprisene. Mange har lånt maksimalt av hva de kan betjene for noen år siden, med en evig-optimistisk tanke om at de enten tjener bedre når renteoppgangen kommer, eller at det blir så lenge til rentene øker at boliglånet er nedbetalt før den tid. Det å kjøpe en feriebolig har alltid vært et luksus-gode, enten det dreier seg om bolig i utlandet eller hytte på fjellet, så med mindre det kommer en usedvanlig høy renteøkning i Norge tror jeg ikke det vil innvirke på nordmenns lyst og evne til å kjøpe bolig i Spania. Det er dog viktig å være realistisk og ærlig med seg selv, og for dem som i dag har noen tusenlapper til overs hver måned vil det være risikabelt å investere i bolig nummer to.
 
I denne utgaven av Det Norske Magasinet kan du som vanlig lese en rekke interessante artikler om livet her på Costa del Sol, utflukter, råd og tips, og historier om noen av de interessante personene som er knyttet til området. Alle mennesker er interessante, alle har en historie å fortelle, og vi som jobber med Det Norske Magasinet føler oss privilegerte og heldige som får treffe dere og være blant dere til daglig!
 
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.