Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Den forsvant fra markedet i et par tiår, men er nå igjen på alles tunge. Victoria-ølen selger atter en gang bra. – Så bra at den gamle ølen nettopp har innviet nytt bryggeri i Málaga.

Det har blitt investert stort i et nytt bryggeri nær byens sentrum. Frem til nyttår kan alle her få et gratis innblikk i Málaga-ølens historie, følge bryggingen og sågar få en smaksprøve på de edle dråpene. ”Bryggeriets design er lyst og åpent. Det er helt bevisst, for vårt ønske er et bryggeri som er åpent for byen og folket,” forteller guiden i sin velkomst.
 
 
 
 
 

victoria2Vil fremover

Ambisjonene på det nye bryggeriet er store – men man mister ikke bakkekontakten. Man har nemlig ikke glemt de mørke avsnittene i historien om byens øl. Men dem vender vi tilbake til om litt, for her og nå skinner solen nok en gang på Victoria.
”Vi lever i en tid hvor man igjen setter pris på de lokale produkter og den historie som ligger bak. Og siden Victoria til og med er en riktig god øl, selger den i dag så godt i Málaga at det finnes grunnlag for et eget bryggeri,” forteller den vennlige guiden. Det er bryggerigruppen Grupo Damm, som i dag eier Victoria, som har investert seks millioner euro i det nye bryggeriet, som har samlet produksjon, lager, logistikk, salg, markedsføring og administrasjon under samme tak. Totalt har 40 ansatte sitt daglige virke på det flotte bryggeriet, hvor man kalkulerer med å brygge litt over én million liter øl i løpet av det første året. Kapasiteten rekker til å kunne produsere det tredobbelte. ”Det er naturligvis folkets lyst til å nyte en Victoria som er det primære grunnlaget for vår produksjon og nye fabrikk. Men det er også byens største aktører i restaurantbransjen, som i samlet flokk har erklært sin støtte ved å enes om kun å selge Victoria-øl, hvis bryggeriet kom til byen. Det er en unik støtte, som vi naturligvis er stolte over,” forteller vår guide, og starter på historien.

Litt historie

victoria3Brødrene Luis og Ramón Franquelo skrev i 1928 det første kapittelet i historien om ølen Victoria. I distriktet El Perchel, nær El Corte Inglés i Málagas sentrale bykjerne, grunnla de det første Victoria-bryggeriet med 85 ansatte bak seg og en samlet årlig produksjon på 15.000 liter øl. Victoria-ølen ble hurtig populær i byen, og bryggeriet overlevde mirakuløst borgerkrigen fra 1936-39, i motsetning til mange andre av landets lokale bryggerier.
I slutten av 50-årene fikk Luis Franquelo idéen om å tegne den klassiske, tykke og svette turisten med panama-hatt, som bestiller en Victoria øl. Skildringen har siden da prydet ølens etiketter og reklamer, og den traff markedet utmerket i forkant av den store turistboomen som inntok Costa del Sol i 60-årene. Nettopp dette tiåret var det beste i Victorias historie. Senere fikk Málaga-ølen det vanskelig, da markedene ble liberalisert og de utenlandske ølmerkene veltet inn over grensen.
Først i 90-årene kunne Victoria ikke lenger stå i mot presset, og ble solgt til Cruzcampo, som en håndfull år senere ble kjøpt opp av Heineken. I 1996 stengte de nye eierne bryggeriet i Málaga, og Victoria forsvant nesten helt fra markedet.
Den internasjonale konkurransekomitéen hadde dog merket seg Heineken, som i 2001 fikk påbud om å kvitte seg med noen av sine mange ølmerker for ikke å skape monopollignende tilstander på markedet. Her ble Victoria raskt valgt bort, da Heineken ikke hadde noen planer med den gamle lokalølen. For en slikk og ingenting ble Victoria solgt til den katalanske bryggerigruppen Damm, som i 2013 valgte å gi Málaga-ølen en ny sjanse. Og den sjansen grep øl-elskerne i Málaga.
På rekordtid har Victoria på nytt blitt en av Málagas mest etterspurte øl, og det er derfor Damm-gruppen har våget å investere i det nye bryggeriet.
En annen viktig faktor spiller dog også inn.
”For et par tiår siden hadde myndighetene noen minstekrav til produksjonen for et bryggeri, og det var de reglene som ga nådestøtet til Victoria-bryggeriet på midten av 90-tallet. Kravene førte nemlig til at det ble produsert mer enn det ble solgt, og det ga overfylte lagre med gammel øl. Slik er det heldigvis ikke nå lenger. I dag har vi en fleksibel produksjon, som tilpasser seg etterspørselen,” forteller guiden på det nye Victoria-bryggeriet, og avslutter: ”Etterspørselen kommer ikke lenger kun fra Málaga. I byer som Granada og Almería begynner man også å få sansen for Victoria-ølen”.
Victoria er i dag kun et steinkast fra å runde 90 år. Hun har ikke endret seg med årene – men nytes som aldri før.

victoria4Besøk bryggeriet

Ut året kan du besøke det nye Victoria-bryggeriet i Málaga gratis.
Rundvisningen tar én time, og avsluttes med en smaksprøve.
Påmelding skal skje via www.cervezavictoria.es
Her finner du også adresse, kart og besøkstider.

De andre ølene

Tilbudet og konkurransen er stor mellom bryggeriene. Men hvor har de mange spanske ølene sine røtter fra? Her er en kort oversikt over de mest kjente ølene i Málaga-provinsen.
 
San Miguel er faktisk ikke en spansk øl. Ølen har sin opprinnelse fra Filipinene og startet som import-øl. I 1966 ble det store bryggeriet nær lufthavnen oppført. Bryggeriet feiret 50-års jubileum i fjor, og på grunn av sin geografiske plassering og sitt mangeårige virke kan man fristes til å tro at San Miguel har sine røtter i Málaga. Men det er altså ikke tilfelle. San Miguel selger i dag godt over hele landet og i store deler av verden.
Cruzcampo har sine røtter i Sevilla, hvor det største bryggeriet fremdeles holder til. Ølen selger godt over hele Spania, men står klart sterkest i Andalucía.
Mahou kommer fra Madrid. Etter oppkjøpet av San Miguel i år 2000 er Mahou i dag landets største ølprodusent.
Alhambra er Granadas lokale øl, og har en historie som minner mye om Victoria-ølens. Bryggeriet var nært ved å gå konkurs på midten av 90-tallet, men ble reddet av et større bryggeri. Den originale oppskriften fikk en oppløftning, og ølet har siden da vært en bestselger i hjembyen og det øvrige Andalucía.
Estrella Galicia kommer fra den galisiske byen La Coruña, hvor den i over 100 år har vært kjent som en god lokal øl. Først i 90-årene fikk bryggeriet for alvor mot til å lansere ølen i det øvrige Spania. Det har til gjengjeld gått så godt at Estrella Galicia i dag hører til blant de fem best selgende øl i Andalucía.
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto/Video: Simon Goltermann

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet