Månedsmagasinet på Costa del Sol

Hurra, det er vår!

Tross alle dunkle fremtidsutsikter som mediene og våre nattlige bekymringer bringer, så har våren unektelig kommet. Selv i Norge titter de første snøklokkene frem inntil solvarme vegger. Her i Andalucía har våren gått helt amok og maler landskapet sjokkgult og sprutrosa. Så la oss for en stund legge alle bekymringer til side og fryde oss over la primavera.

Vi spurte 5 på gaten:

Hva er den største gleden ved våren for deg?


Stein Winther (77) Matglad pensjonist og krimforfatter

Sist jeg skrev om våren, var nok i en skolestil for 65 år siden. Da handlet teksten om bråtebrann og lukten av tjære og lakk i båthavna. Siden har det gått lang tid, og underveis har luktesansen forsvunnet etter en neseoperasjon som skulle rette ut nesa og gi mindre snorking. Så hva gleder meg nå?

Når vi vanligvis kommer fra Spania i slutten av april, ligger naturen i Drammen, der jeg bor, tilsynelatende i PTSD etter vinteren. Men akkurat her ligger gleden ved våren for meg. Jeg elsker å følge med på utviklingen. Se bristeferdige knopper og den første, svake endringen i naturens fargepalett. Snart vifter bjerka med små, lysegrønne museører. Så legger naturen på seg lag på lag med farger. På bakkeplan er hestehov og hvitveis tidlig ute med sine bidrag. Og når jeg løfter blikket, ser jeg de hvite blomsterskyene til kirsebær-, epletrær og hegg. Det tar ikke lang tid før løvetannen er på plass. Klart bildet er mer nyansert enn hvitt og gult. Det må jeg si, ellers blir blåveisen snurt. Krokusene i solveggen nyter tilværelsen og fryder seg over å komme før tulipanene i år også. Det er bare å glede seg!


Selene Medlen (42) Advokat

Jeg elsker å kjenne solskinnet på huden (dog med SPF 50!) og kunne tine opp etter noen kalde måneder, hvor jeg har vœrt svøpt i pledd og gensere og tykke jakker. Å se de elektrisk-grønne, fuktige markene rundt her i sollyset, spredt med villblomster, er også en fryd.  


José Manuel Dorado Rueda (43) Forlagseier og pistasj-bonde

Den største vårgleden er å se at mine kjære pistasjtrær blomstrer og kler seg i en ny blad-drakt, samtidig som mitt forlag Editorial de Serranía bidrar til Andalucías største bokmesser. 

Så for meg er våren at kulturen og agrikulturen blomster!    


Cathrine Rimdahl Persson (63) Airbnb-vertinne på Norröra og i Cádiz

Hvor enn jeg befinner meg er våren den beste tiden av året, spesielt på landstedet mitt i Stockholmsskjærgården. Det er noe spesielt når naturen våkner etter en lang vinterdvale. Det bleke sollyset, de lysegrønne knoppene, hestehoven som kikker opp fra mørk jord. Lydene er også spesielle: ærfuglene som hoer over bukta, vingeslag fra svanene som flyr rett over vannoverflaten, og en snekke som putrer av sted. 

I Spania er kontrastene mellom vinter og vår ikke så merkbare, men det er en nydelig tid her i Cádiz, hvor blomstertorgene bugner. Våren merkes spesielt på trœrne langs alléene, som får lilla blomster. Der jeg bor, ved Plaza de Candelaria, som er en av de vakreste plassene i byen, er det et fantastisk fugleliv. Det er spesielt morsomt å se de grønne papegøyene som henter grener for å bygge seg reder høyt oppe i palmetrærne. På torget sprer det seg en nydelig duft av appelsinblomster, som jeg nyter når jeg tar meg en kaffe på iskrembaren, nå som den har åpnet igjen etter vinterstengingen.


Rafael Flores Domínguez (55) Fjellguide og forfatter RF Natura

I et område som her, hvor fargene definerer hver årstid, er våren når livet, mangfold, lyder og bevegelser kommer tilbake. Våren for meg er sinnsstemninger, uhemmede følelser, og mer enn noe annet, lys. Det er en tid som bringer oss lysegrønt håp og ustoppelig trang til å sette nye mål i livet.  

Av Karethe Linaae

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.