Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tre dråper under tungen kan ta knekken på allergien

Tre dråper under tungen kan ta knekken på allergien

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Hei Beate!

Jeg er en 54 år gammel dame som elsker Spania, mannen min og jeg, bor i Fuengirola ca. 6 mnd. i året. Det eneste problemet er at når jeg er her nede så begynner jeg å hoste, verst hjemme i leiligheten. Jeg får ikke noe opp, og jeg puster ellers bra, men det klør i halsen og er ubehagelig. Jeg har ingenting av dette det halvåret jeg er i Norge. Hva tror du det kan være? Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt det? Jeg håper virkelig det, da dette begynner å ødlegge den gode følelsen jeg har ved å være her. Jeg tar ellers noen tabletter for høyt blodtrykk og kolesterol.
Med vennlig hilsen Kirsten
 
Hei Kirsten!
Om du hadde hostet hele året (også i Norge), så ville jeg nok først ha undersøkt blodtrykksmedisinen din, da denne ofte har hoste som sekundær effekt, men i ditt tilfelle hoster du kun når du er i Spania. Denne informasjonen gjør at jeg mistenker allergi.
 
Jeg forklarer kort om allergi; allergi er en tilstand som skyldes et hyperaktivt immunsystem, hvor et immunsystem reagerer unormalt eller for kraftig på et stimuli. Et slikt stimuli kan være stoffer i mat, luft eller «noe» som kommer i kontakt med hud eller slimhinner. Allergiske reaksjoner oppstår derfor som følge av en feiltolkning fra kroppens eget immunsystem.
Du vil måtte komme til en legesjekk hvor legen utelukker eller bekrefter denne eller andre diagnoser. Det vil bli utført en gjennomgang av sykehistorie, revisjon av medisiner, fysisk undersøkelse av svelg og lunger, blodprøver og sannsynlig også tatt et røntgen av lungene for å utelukke noe atypisk. Legen vil så ta en prikktest for å se hva du reagerer på. En prikktest er et diagnose redskap hvor legen eksponerer deg for forskjellige allergener basert på din sykehistorie, det gir et enkelt og hurtig svar på om du er allergisk – og mot hva. Allergenene kan komme fra pollen (som f.eks. bjørk eller gress), husstøvmidd, pelsdyr, mugg, bi-gift, vepsegift eller forskjellige typer mat. Når andre sykdommer er utelukket, kan legen konkludere med en allergi diagnose basert på symptomer og prikktest/event. blodprøve.
 
I Norge og Spania er mellom 25-30% av befolkningen allergiske, og det er forventet å øke til 50% i begge land i 2020.
 
Symptomer på allergi kan være; kløende, rennende eller tett nese (allergisk rhinitt); kløende, vandige eller røde øyne (allergisk konjuntivitt) og astma.
Hva kan vi så gjøre for å bli kvitt plagene dine? Symptomer kan lindres med nesespray, øyedråper, antihistaminer, kortisonsprøyter og inhalasjonssprayer, samt forsøke å unngå/eliminere hva du er allergisk mot.
Hvis symptomene vedvarer til tross av riktig bruk av slike medikamenter, kan allergivaksinasjon være et godt alternativ da dette er det eneste som blir kvitt selve allergien.
Allergivaksinering, eller hyposensibilisering, kan brukes når du har en allergi som er vanskelig å kontrollere med medisiner. Vanligvis benyttes sprøyter, men for personer med allergi mot gresspollen, midd, mugg og pelsdyr kan vi også bruke dråper som tas hver dag i hjemmet. I Norge er det kun gresspollen som kan behandles i hjemmet, mens Spania ligger mange år foran i sin dokumentasjon i allergi-medisinering, og dette med meget gode resultater.
Vi kan også vaksinere mot hyppige; halsbetennelser, ørebetennelser, bronkitter og urinveisinfeksjoner.
«Vaksinen» inneholder stoffer som du er allergisk mot. Allergendosen som benyttes, økes langsomt over mange uker. Målet er å øke immuniteten, det vil si kroppens motstandsevne mot disse allergenene, og på den måten redusere eller fjerne allergiplagene.
Første gangen du får vaksinen er du på legekontoret. Du er først gitt en dråpe i munnen, deretter observert over 30 minutter. Om alt går bra, så får du 3 dråper til. Videre så tar du 3 dråper om dagen over de neste 3-5 årene. Du vil oppleve at allergiplagene blir mindre i løpet av de første seks månedene med behandling.
Fordelene med allergivaksinering er at det er den eneste behandlingsformen som griper inn i selve sykdomsprosessen, og som fører til at man blir helt kvitt plagene. For de fleste fører det til lindring og mindre behov for medisiner.
Håper å høre fra deg Kirsten, slik at vi kan undersøke deg grundig, og forhåpenligvis gi deg en behandling som optimaliserer ditt opphold i solen.
Beste ønsker; Beate

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet