Mijas kommune arrangerte nylig et seminar, som forsøkte å besvare spørsmålet. På seminaret var det mange eksperter og myndigheter representert, bl.a. Andrés Ruíz, byrådsmedlem med ansvar for bygging i Mijas. Den danske konsul Marisa Moreno Castillo hadde også møtt opp, og ga sin forklaring på hvorfor spanjolene må komme seg opp fra startgropen og få kikket over skuldrene til skandinavene når det gjelder øko-vennlig bygging.
Seminaret, som var rettet mot arkitekter, ingeniører og teknikere, hadde også deltakere fra mange andre bransjer. Felles for dem alle var at de jobber på Costa del Sol, samt at de interesserer seg for at det blir bygget øko-vennlig og bærekraftig i Mijas.
Andrés Ruiz proklamerte, at det ikke blir det siste seminaret om dette interessante emnet.
”EU vil gjerne støtte økonomisk og med-finansiere øko-vennlige prosjekter, men før de vil gjøre det, er det en rekke krav, vi som kommune må oppfylle. Derfor må vi komme i gang med å bygge bærekraftig, og vise at vi kjenner veien frem – før vi kan få EU med på å dra lasset.”
Fordelene med å bygge øko-vennlige hus
”Det er jo ikke fordi vi ikke har teknologien! Men hver gang det kommer en ny bygge-boom og det skal gå riktig så bra, er det som om vi glemmer alt om øko-vennlige hus,” langet ekspert i intelligente hus, professor Francisco A. Guzmán, ut fra podiet. Han fortsatte:
”Det er allerede mulig å bygge intelligente hus eller ’automatic housing’, som det kalles, for teknologien finnes jo. Vi trodde at selvkjørende biler aldri ville bli en realitet, men de kjører nå altså rundt i gatene – bl.a. i USA. Og således vil fremtidens hus ha vinduer som åpner seg selv, når temperaturen stiger midt på dagen. Det vil være sensorer som sørger for at lyset slukkes, når alle har forlatt stuen. ’Er du sikker på at du vil vaske nå, når strømprisene er høyest?’ – vil din vaskemaskin spørre deg, om du skal til med å vaske klær på den tid av dagen, hvor din strømleverandør har de høyeste satsene,” fortalte professor Guzmán.
Dessuten vil disse automatiske husenes soverom også kunne ’slå av’ om kvelden. Det vil si, at wifi og elektrisitet kan stilles inn til å slås av i husets soverom, f.eks. etter kl. 22.
Det er et spennende tiltak mot noe som mange familier allerede kjemper med – å holde det elektronikk-fritt etter at det er blitt sagt ’god natt’.
Den danske konsul Marisa Morena Castillo inntok også talerstolen, og ga uttrykk for at hun håpet at neste seminar ville bli holdt på engelsk, da de kjøpesterke kreftene i øyeblikket ikke er spansk-talende. Hun fremhevet også Danmark, som det landet som var det første i verden til å energimerke boliger:
”I Spania ser man bare miljøsertifikatet som ét i mengden av papirer som skal godkjennes når man kjøper en bolig. I de skandinaviske landene kikker man nøye på dette sertifikatet, fordi det forteller hvor mye utgifter det blir på boligen i fremtiden. Det er ytterst relevant når man kjøper bolig, og det vet skandinavene godt.”
Økonomisk fordel
Gulroten ved å legge til litt mer penger for å få bygget et økologisk hus, er at det er færre og lavere utgifter til vedlikehold. Besparelsene får man ved at de naturlige materialene i øko-vennlige hus holder lenger, fordi de fra naturens side er beregnet på å samarbeide med, og ikke brytes ned av naturens krefter. Dessuten er det i øko-vennlige hus lavere utgifter til vann og strøm, fordi den smarte innredningen og de automatiske funksjonene holder innemiljøet konstant, og det skal derfor sjeldent reguleres på varme- eller kuldefronten, siden den varme luften gjenvinnes og resirkuleres i huset. Det er heller ikke småpenger som kan spares dersom vannet som skyller ned toalettet er spillvann fra f.eks. bad og oppvask.
Poenget med øko-vennlige hus er at de bygges på en slik måte at hvert materiale er nøye utvalgt til formålet og oppfyller sin egen funksjon. Tre absorberer f.eks. CO2 og lar huset få puste, kork beskytter mot brannfare, etc.
Det blir spennende å se, hvem som blir ’first movers’ og går foran og viser at man godt kan bygge øko-vennlig uten å gå på kompromiss med design og funksjon. Forhåpentlig blir dette spennende seminaret gjentatt på engelsk, så flere instanser har muligheten for å være med, slik at vi kan få satt i gang med den øko-vennlige byggingen.