Månedsmagasinet på Costa del Sol
Denne ukens kortnyheter, uke 3, 2017

Denne ukens kortnyheter, uke 3, 2017

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Når snøen faller…

Onsdag og torsdag falt snøen over det meste av landet – også i Málaga-provinsen.
Man måtte dermed bare noen få kilometer inn i landet for å kunne lage en snøball og rulle en snømann.
Det hender det faller et par snøfnugg på fjelltopper her i provinsen, men det er helt uvanlig å snakke om direkte snøvær. Mest snø falt det selvsagt i de høyereliggende byer som bl.a. Ronda, men selv en by som Alhaurín el Grande, som bare ligger 15 km fra Torremolinos, ble natt til torsdag en ”hvit” by, og det har ikke skjedd på 63 år.
Fra lørdag stiger temperaturene på nytt – og så faller det ikke mer snø i år i Málaga-provinsen, lover meteorologene.

Uventet kandidat til ny PSOE-formann

Første mann har nå presentert sitt kandidatur som ny formann for sosialistpartiet. Og det kommer fra en helt uventet kant, for mens alles øyne er rettet mot Pedro Sanchéz og Susana Díaz, har Patxi López nå meldt seg på banen. ”Jeg er verken for eller imot noen av frontfigurene i partiet. Jeg stiller opp til formannsvalget med det klare mål å samle partiet og gjenskape et sterkt og nytenkende sosialistparti,” uttalte han på en større pressekonferanse i begynnelsen av uken. Patxi López er basker og 57 år gammel. Fra 2009 til 2012 var han president i Baskerland. Etter lengre tids uvisshet står det nå klart at PSOEs formannsvalg finner sted i juni. Verken Susana Díaz, Pedro Sánchez eller andre kandidater har offisielt meldt sitt kandidatur.
 

Andalusierne er dårligst i EU i engelsk

En omfattende analyse fra Cambridge University plasserer andalusierne på en trist sisteplass når det gjelder å snakke engelsk. Andalusierne er ellers kjent for å være et snakkesalig folkeferd, men det omdømmet holder ikke hvis praten foregår på engelsk. I følge Cambridge er det bare 14 prosent av andalusierne som praktiserer engelsk på et høyt eller svært høyt nivå. På landsbasis er tallet 22 prosent. I undersøkelsen får de 1.051 utvalgte spanjolene 2,67 poeng av fem mulige, noe som ikke holder til bestått i faget. Positivt er det likevel at Spania ved en tilsvarende test i 2013 bare fikk karakteren 2,41. Dermed har de altså forbedret seg litt. Positivt er det også at 33 prosent mellom 18 og 25 år praktiserer engelsk på et høyt eller svært høyt nivå.

Drømmetall for flyplassen

Alt tydet på et godt turistår for Costa del Sol, men bare de færreste hadde forestilt seg et passasjertall på 16,7 millioner i Málaga lufthavn. Det er en økning på hele 15,7 prosent i forhold til 2015 som også var et rekordår. Riktignok er Málaga og Costa del Sol en attraktiv destinasjon, men de mange og voldsomme urolighetene i Tyrkia, Egypt og Tunisia har vært med på å gi turismen og lufthavntrafikken i Spania et løft i riktig retning. Málaga lufthavn er i dag Spanias fjerde største lufthavn etter Madrid, Barcelona og Mallorca. Største selskap i Málaga lufthavn er Ryanair med 3,8 millioner passasjerer. Det er et stort sprang ned til Easyjet, Vueling og Norwegian på de etterfølgende plassene.
 

Siste tårn til katedralen i Málaga

Etter flere års debatt og uenighet er både biskopen, kommunen og Junta de Andalucía kommet fram til at katedralen bør få sitt siste tårn på plass. Málagas katedral ble nemlig aldri ferdig bygget og derfor har den bare har ett tårn. Noen mener det er feil å ”røre” ved katedralen etter at den har stått uberørt i en menneskealder. Men argumentet om at landets katedraler er blitt oppført gjennom generasjoner og at derfor bør den nåværende generasjon ferdigstille verket, har nå fått markant flertall. Biskopen, kommunen og Junta de Andalucía er derimot ikke blitt enige om hvem som skal betale de 1,6 million euro som det vil koste å bygge det siste tårnet.

Málaga passer godt på problembarna

Málaga står for en fin rekord ved å være den provinsen i landet som har flest pleie- og fosterfamilier målt per antall innbyggere. Málaga-provinsen har ca. 900 barn som er blitt fjernet med tvang fra sine familier på grunn av store sosiale problemer. Av disse har 611 fått et nytt hjem hos en fosterfamilie, mens resten er på barnehjem. Siden det i 2008 ble mulig å bli pleiefamilie i Málaga, har flere og flere familier meldt sininteresse. Noen pleiebarn blir hos familiene i en kort periode på et par måneder eller et år, mens andre blir boende til de blir voksne. Å bli pleiefamilie og adoptere et barn er to vidt forskjellige ting. Det er bl.a. mye lettere og raskere å bli godkjent som pleiefamilie.
 

Beskjeden vekst i byggsektoren

Det har kommet ny fart i både boligsalget og byggevirksomheten på Costa del Sol, men sektoren er fortsatt milevidt unna veksten på begynnelsen av dette århundret. Sist år ble det oppført 3.041 nye boliger i Málaga-provinsen. Det er en økning på 24 prosent i forhold til året før og en tredobling sett i forhold til 2014. Det høres kanskje flott ut, men tallene ligger langt unna de 20-25.000 boligene som tidligere ble oppført hvert år. Det er Málaga, Estepona og Mijas som ligger fremst i den beskjedne gjenopplivingen i byggesektoren. Marbella kan ikke følge med, på grunn av de mange problemene det er med å få den nye byplanen godkjent.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet