Månedsmagasinet på Costa del Sol
Weekendtur til Barcelona? Camp Nou og mye mer

Weekendtur til Barcelona? Camp Nou og mye mer

Del

Weekendtur til Barcelona Camp Nou og mye mer
Det finnes mange gode grunner til å besøke Spanias nest største by, Barcelona. Særlig fotball … og mye annen kultur!
 
Nylig hadde fotballinteresserte her på kysten verdens beste unnskyldning for å ta en helg i Barcelona, nemlig da oppgjøret mellom FC Barcelona og vårt eget Málaga CF fant sted i slutten av november. Vi lot oss ikke be to ganger! Og når du først tilbringer noen dager i katalanernes hovedstad, er det plass til mer enn bare å oppleve fotball på Europas største fotballstadion!

”Seier” og ett poeng

Barcelona-lagets lekegrind Camp Nou tar 98.772 tilskuere, og denne lørdagen i november da Málaga CF var gjester, var det mer enn 83.000 frammøte som fikk oppleve et bunnsolid forsvarsspill fra bortelagets side. Særlig må Málagas keeper Carlos Idriss Kameni berømmes for utrolige redninger og få mye av æren for at laget fra Costa del Sol spilte 0-0 mot katalanerne og dermed kunne reise hjem med et verdifullt poeng.
Kameni sa etter kampen: – Det er ett poeng som føles som en seier. Jeg måtte kjempe til døden i hver situasjon for å hjelpe lagkameratene mine. Det var en ekstremt tøff kamp, som forventet på Camp Nou».
Riktignok manglet Barcelona både Messi og Suarez på topp, men også Málaga hadde 6-7 sentrale spillere ute med skade.
Konklusjonen? Det står stor respekt av å kapre poeng på Camp Nou mot et av verdens absolutt beste klubblag!
Og dermed kunne vi rundt 30 bortesupportere som hadde skaffet oss billetter høyt oppe i svingen på Camp Nou slippe jubelen løs, mens nesten like mange morske vakter passet på ”los boquerones” fra Málaga.

Har det meste

Camp Nou er et must for fotballfrelste, også når det ikke spilles kamper. Hver dag besøker flere tusen mennesker fra de fleste verdenshjørner klubbens kjempeanlegg, som ligger litt vest for sentrum av millionbyen. Selve hovedstadion med sine nesten 100.000 sitteplasser rommer også klubbens fotballmuseum med den store premiesamlingen. På området finnes restauranter og selvsagt en stor supporter-butikk der du kan kjøpe klubbdrakter og annet utstyr, – om Barca er klubben i ditt hjerte!
Her kan du følge i fotsporene til fotballklubbens stjerner gjennom mer enn hundre år, fra legender som Cruyff og Ronaldiñho til dagens helter Messi, Iniesta, Neymar jr. og Suárez. Du kan følge spillerne hele veien fra de kjører inn i det underjordiske garasjeanlegget, via garderobene og ut på gressmatta der jubelen fra nesten 100.000 mennesker møter dem. Dessuten byr Camp Nou på guidet tur gjennom
kjempearenaen mens du opplever jubelbrus og får høre interessante anekdoter fra klubbens lange og suksessrike historie.

Barcelonas største attraksjon

Likevel er storbyens desidert største attraksjon det spektakulære kirkebygget La Sagrada Familia som ble påbegynt for mer enn 130 år siden og som fortsatt ikke er ferdig. Kirken står på Unescos verdensarvliste. Først i 2026, 100 år etter at Barcelonas verdensberømte arkitekt Antoni Gaudí døde, skal ”Den hellige familien” stå helt ferdig med sine 18 tårn; 12 til ære for apostlene, fire til evangelistene, ett til Jesus (170 meter høyt) og ett til ære for María.

Det koker på La Rambla

Barcelonas mest kjent gate strekker seg helt fra Plaça de Catalunya og en drøy kilometer nedover mot havnen og den kjente Columbus-statuen. Her koker det nesten døgnet rundt. Overalt er det gateartister, selgere av alle slag, kunstnere og et solid utvalg butikker og barer. På La Rambla går fotgjengerne på den brede gågata midt i gaten og med trær på begge kanter, mens bilene kjører på sidene av gågaten.

Placa de Catalunya

Den kanskje viktigste plassen i Barcelona er Plaça de Catalunya, som ligger øverst ved hovedgaten La Rambla. Her er det alltid liv og røre og noe å se på, og plassen er utstyrt med flotte fontener, trær og mange sitteplasser. Herfra er det også kort vei til populære shoppingstrøk. Fra denne plassen går det ekspressbusser til flyplassen El Prat, og de populære ”hopp på – hopp av”-turistbussene stanser her.

Parc Güell

Barcelona er en grønn by med sine nærmere 70 parker. Her finnes både byparker, skogsparker, botaniske hager og historiske parker. Til sammen utgjøre de rundt 10 prosent av byens samlede areal.
Parc Güell – også et av arkitekt Antoni Gaudís mesterverk – er den mest kjent av parkene. Her finner du mange skulpturer og bygninger i Gaudís spesielle stil. Dessuten byr den store parken på gode turmuligheter og flott utsikt over Barcelona.

Casa Battló/Casa Milà

Antoni Gaudís har æren for i alt åtte berømte byggverk i Barcelona. Casa Milà og Casa Battlo som begge ligger i avenyen Passeig de Gràcia, hører også med blant byens ”must see”-attraksjoner.
Verken Casa Batlló eller Casa Milà ligner andre hus du har sett. Rette linjer er mangelvare, det meste krummer seg til merkelige former og figurer. Et besøk inne i husene avslører hvor nøye Gaudí var med detaljer og lysforhold.

”Havets katedral”

Basilikaen Santa María del Mar regnes som noe av det ypperste som finnes innenfor katalansk gotisk arkitektur. Kirkebygget har blitt en enda mer populær severdighet for storbyen etter at den spanske forfatteren Ildefonso Falcones roman ”Havets katedral” (2007) kom ut og ble en internasjonal bestselger. Kirken ble bygd mellom 1329 og 1384 av byens innbyggere.

Museu Picasso

Byens Picasso-museum rommer 3.500 verker og har dermed en av de største samlingene av den spanske kunstneren Pablo Picasso. Samtidig er museet også et av de mest besøkte museene i Barcelona. Det ligger i fem sammenhengende middelalder-palass i bydelen Barri Gòtic.
Picasso ble født i Málaga (1881), men flyttet til Barcelona i 1894 da faren begynte å arbeide ved byens kunstskole. De fleste verkene i museet er fra den perioden kunstneren bodde i byen.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.