Månedsmagasinet på Costa del Sol
På veldedighetstur – off road og tvers gjennom Marokko

På veldedighetstur – off road og tvers gjennom Marokko

Pa veldedighetstur off road og tvers gjennom Marokko

Unioptica har vært en tur i Marokko med Argan Adventure og optiker Juan Carlos López Conde i spissen. Turen hadde som formål å avdekke behov i de områdene som ikke nyter godt av turisme. Reisen varte en drøy uke, og karavanen tilbakela 2.500 km.

Marokko er et av de landene med mest analfabetisme – nesten halvparten av befolkningen kan ikke lese og skrive. Juan Carlos fra Unioptica og hans karavane av 30 frivillige som bl.a. bestod av leger, sykepleiere, tannleger og optikere, hadde derfor tatt med skole- og undervisningsmateriale til de primitive skolene som landsbyene ofte har.

Ut til sivilisasjonens grenser – og enda lenger

På turen kom de også helt ut i de fjerneste avkrokene av det marokkanske samfunnet, lenger ut enn landsbyene. Juan Carlos forteller hvordan mye av turen foregikk helt off road, fordi de kjørte gjennom ørkenen for å nå ut til de nomadefamiliene som ikke kjenner til sivilisasjonen. Nomadene bor sammen i familier og er hyrder som passer buskapen av dromedarer, geiter eller får. Nomadefamiliene bor svært spredt fordi man ikke ønsker å måtte dele de sparsomme avlingene som dyrene lever av med andre nomadefamiliers dyr. De har ofte slett ingen kontakt med omverdenen, og mens selv de minste landsbyer har et eller annet system der det kommer en lege forbi i ny og ne, har nomadene ingen form for helsevesen, og mange av dem som Juan Carlos møter, har aldri blitt undersøkt av en lege. Karavanens team av frivillige gjør det de kan med de midlene de har med seg for å hjelpe og se til personer som trenger det.
 
Argan Adventure, som Juan Carlos er medeier i, er et reiseselskap som arrangerer off-road-reiser flere ganger i året for turister som vil oppleve en annen og mer autentisk side av Marokko. Og selv om dette er betalte reiser, har Juan Carlos og hans kollegaer alltid med noe spesielt til barna de møter på reisene.
”Når man først har sett et barn smile fra øre til øre over å ha fått en leke, er det verdt det,” sier Juan Carlos og forteller også at barna ofte slett ikke kjenner til leketøy, og de aner f.eks. ikke hvordan man leker med en ball.
”Noen av barna legger ballen på bakken og så hopper de over den. Som regel lykkes det likevel raskt å få lært dem hvordan man leker med ball, noe som vekker stor glede hos de små nomadebarna,” smiler Juan Carlos.

Årlig veldedighetstur er en stor hjelp for mange individer

Veldedighetsturer som denne foretar de en gang i året, og det går mange med måneders planlegging foran en slik veldedighetstur av denne størrelsen – det meste dreier seg om å skaffe midler for å dekke utgifter til materialer, transport og innkvartering.
”Noen av de frivillige på denne turen har selv betalt for reisen for å kunne hjelpe og fordi de gjerne vil oppleve det Marokko man ikke ser som turist,” sier Juan Carlos som siden stiftelsen av Argan Adventures i 2004 har arrangert en årlig veldedighetstur av denne typen, og han merker da også at noen ting har forbedret seg i landet.
”Der man har fått elektrisitet som nå nesten er alle landsbyer, går det bedre enn for få år tilbake. Folk på disse stedene har adgang til tv, og de er derfor bedre orientert enn før. Men for nomadene som jo bor midt i ørkenen og ikke har adgang til elektrisitet, er vilkårene like primitive som for 1.000 år siden. Vi ser hos disse menneskene tilfeller av grå stær selv hos helt unge. Det er en type stær som forårsakes av det harde skinnet fra solen som ødelegger øyets hinne og som man i dag nærmest ikke kjenner til hos unge mennesker i den utviklede delen av verden.” Derfor gir Unioptica solbriller med UV-beskyttelse til nomadene de møter på deres vei, både barn og voksne.
”Vi har også med briller med forskjellig styrke, og så forsøker vi å finne den som passer best til vedkommende, for vi har ikke mulighet for å gjøre en synstest. I sjeldne tilfeller lager jeg et par tilpassede briller, og så tar jeg dem med på den neste turen. Vi innbiller oss ikke at vi kan redde hele verden, men vi kan hjelpe de isolerte familiene vi møter som ikke bare mangler midler, men som absolutt ikke har noen muligheter for å få legehjelp eller utdannelse,” sier Juan Carlos som allerede er godt i gang med å tenke på planleggingen av den neste veldedighetsturen som finner sted høsten 2017.
 
Argan Adventures kan kontaktes på argansolidario2016@gmail.com
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.