Månedsmagasinet på Costa del Sol
Liverpool – lever høyt på historien

Liverpool – lever høyt på historien

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Liverpool lever høyt pa historien
Málaga ligger ved Europas ytterkant, men etterhvert er flyforbindelsene så gode at vi uten problemer kan dra på utflukter over det meste av det europeiske kontinentet. Vi bringer i denne serien appetittvekkere om byer og steder som vi kan reise til fra Málaga, uten å måtte mellomlande på en større lufthavn.


Er Liverpool et utdatert mål for reiselystne? Slett ikke. Dagens Liverpool byr på gode shoppingmuligheter i tillegg til masse historie: Historien om The Beatles, historien til fotballklubben Liverpool og historien til det gamle havneområdet. Blant annet.

Får du lyst på en spontan weekendtur, er Liverpool med sitt kompakte sentrum og mange attraksjoner ideell. Fra Málaga er det lett å komme seg til Englands tredje største by, for en rekke lavprisselskaper flyr dit på to og en halvtime. Selv om byen har sin egen flyplass, foretrekker de fleste å fly til Manchester flyplass som har flere ruter du kan velge mellom. Fra denne flyplassen kan du ta tog, buss eller taxi for å komme deg til Liverpool. Turen tar rundt 45 minutter.

Beatles over alt

Du skal ikke bevege deg lenge før du skjønner at byen og innbyggerne i Liverpool er enormt stolte over de fire bysbarna i The Beatles som herjet her i byen i et par-tre år før musikken førte dem ut i en enda større verden. Selv om det er godt over 50 år siden pop- og rockegruppa ble dannet, preges byen fortsatt sterkt av popgruppa. Du finner statuer, barer, hoteller, museer som er oppkalt etter gruppa eller som har klare hentydninger til de kjente låtene fra ”The Fab 4”.
The Beatles er først og fremst knyttet til den legendariske musikkscenen ”The Cavern Club” midt i sentrum av byen. Mellom februar 1961 og august 1963, spilte The Beatles på denne klubben hele 292 ganger! I dag har den berømte kjelleren i Mathew Street i sentrum ikke mindre enn tre serveringssteder som alle kaller seg ”Cavern”. Rundt hjørnet finner du for øvrig det luksuriøse firestjerners Beatles-hotellet som selvsagt heter ”Hard Days Night Hotel”. Fortsetter du ned Mathew Street dukker ”Rubber Soul Beatles Bar” opp sammen med en drøss andre puber og serveringssteder som på ulikt vis prøver å dra nytte av varemerket The Beatles. I dette området finner du også Liverpools shopping-mekka.

The Beatles Story

Likevel er det ned til Albert Dock-området alle Beatles fans må, for her finner du både utstillingen ”The Beatles Story”, ”The Fab 4 Store” og ”The Fab 4 Café”, nesten vegg i vegg. I den første går du gjennom en rekke saler der du får høre historien om verdens største pop- og rockeband, kan titte nærmere på heltenes gamle gitarer, John Lennons ikoniske runde briller og et gjenskapt Abbey Road Studios der nesten samtlige av gruppas album og mest kjente låter mellom 1962 og 1970 ble spilt inn. Fra samme område går for øvrig ”Magical Mystery Tour”-bussen som på turen gjennom Liverpool også forteller historien om de fire Beatles-medlemmene. Husk å kjøpe billett i god tid, for denne turen er svært populær!

Fantastiske Albert Dock

Havneområdet med sine dokker og rederier, bl.a. med de kjente ”Cunard Line” og ”White Star Line”, ble bygd ut fra 1840-tallet og framover og var enormt viktig for brittisk sjøfart, først og fremst som utskipningshavn. Etterhvert som England mer rettet blikket mot fastlands-Europa og EU, ble Liverpool på mange måter liggende i bakevja. Industrien flyttet ut eller ble lagt ned, byen forfalt og det meste så riktig mørkt ut. Men så begynte arbeidet med å ruste opp og bygge om det gamle havneområdet Albert Dock ned mot Mersey-elven. I 2004 ble dokkområdet ført opp på Unescos berømte verdensarvliste og i 2008 var Liverpool europeisk kulturhovedstad.
I dag er Albert Dock en av Liverpools viktigste turistattraksjoner. Her finner du en flott havnepromenade, en rekke museer, kafeer, restauranter, konsertstadion og et stort pariserhjul. Midt i mellom alt dette ligger fortøyde seilskuter og andre båter og skaper et helt unikt maritimt miljø. Et must!

Museumsbyen Liverpool

Blant de mest interessante museene Liverpool kan by på, er Merseyside Maritime Museum, The International Slavery Museum, The Tate Liverpool, Museum of Liverpool, Walker Art Gallery og World Museum Liverpool. De fire første museene finner du i Albert Dock, de to siste ligger oppe i bysentrum.
På sjøfartsmuseet opplever du bl.a. historien om Titanic´s forlis i 1912 – skipet var hjemmehørende i Liverpool – og andre milepæler fra byens maritime historie, mens slavemuseet viser historien om bl.a. slavehandelen mellom Afrika og Amerika der Storbritannia og de andre ledende kolonimaktene var sterkt involvert.
Museum of Liverpool varter opp med først og fremst byens nyere historie, mens Tat Liverpool viser moderne kunst. I alle disse fire museene i Albert Dock er det gratis inngang.
The Walker Art Gallery er kjent for sine internasjonale mesterverk fra renessansen, mens World Museum rommer gjenstander fra hele verden og fra ulike historiske perioder.

”You never walk alone”

Fotballklubben Liverpool har enormt mange norske fans, og beveger du deg i stadionområdet til klubbens hjemmebane i Anfield Road eller på pubene i området rundt, hører du nesten like ofte norske – som engelske stemmer.
Anfield ble bygget i 1884 og har vært Liverpool FCs hjemmebane siden klubben ble stiftet i 1892. I dag er stadion bygd ytterligere ut og rommer nå drøyt 54.000 tilskuere. Bare det å vase rundt i områdene før Liverpool spiller sine hjemmekamper her, ta en øl på pubene, kjøpe en pølse eller et supporter-skjerf byr på gode opplevelser.
Folk som er opptatt av fotball vet selvsagt at denne byen har nok et lag i Premier League, nemlig Everton som har sin hjemmebane Goodison Park, ikke altfor langt unna. For norske fotballsupportere er det imidlertid ikke samme sus over Everton som Liverpool, selv om laget ligger nokså høyt på tabellen.
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet