Månedsmagasinet på Costa del Sol
Harpiksbasert salve leger sår raskt og uten antibiotika

Harpiksbasert salve leger sår raskt og uten antibiotika

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Harpiksbasert salve antibiotika
Naturharpiks består av forskjellige slags safter som renner ut fra treet og tørker til en bløt eller fast masse. Harpiksens oppgave er altså å beskytte et skadet tre mot mikroorganismer, sopper og skadedyr, og harpiksen renner ut der hvor skaden har skjedd.

Det har lenge vært kjent innenfor folkemedisinen at harpiks virker på sårhelingen, men helsemyndighetene har ikke godkjent bruken – ettersom det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon på at harpiksbasert salve faktisk virker svært bra.
Nå har den moderne legemiddelindustrien også begynt å forske på hvilken effekt harpiksen har for sårbehandlingen og har konstatert at harpiks har en fantastisk antibakteriell og antiinflammatorisk egenskap. Den har klart å forhindre så godt som alle mikroorganismer og sopper i å overleve og bygge resistente mikrostammer. Den trenger inn i mikroorganismens cellevegger der den ødelegger mikroorganismen og fungerer derfor på en helt annen måte enn tradisjonelle salver med antibiotika.
Et sår helbredes normalt ca. 1 mm per dag. Et trykksår kan være 40-50 mm stort, altså er helbredstiden minimum 40-50 dager. Hva skjer om du bruker antibiotika på et trykksår over så lang tid? Det bygger mengder av svært resistente bakterier som medvirker til at såret ikke helbredes. Med harpikssalve bygges ingen resistens og dermed kan såret heles og til og med minske arrdannelsen. Ved laboratorieundersøkelser har det også vist seg at harpiksens inflammasjonshemmende effekt motsvarer kortisonets. I vanlige vendinger vil det si at den smerten som såret forårsaker, minimeres.
Harpiksens antimikrobielle og inflammasjonshemmende effekt er utrolig, og den minsker smerten som såret forårsaker. Den kan anvendes på alle typer sår – selv på brannskadet hud. En doktoravhandling fra Helsingfors Universitet viste at alle kroniske liggesår ble helbredet på høyst 200 daget ved behandling med harpikssalve. Et kronisk liggesår heles ikke ved konvensjonell behandling – antibiotikabaserte salver mm. – på grunn av at de mikroorganismene som fortsatt er i live når såret blir kronisk, er blitt multiresistente.
Innenfor veterinærmedisin anbefaler jeg harpikssalve ved behandling av blant annet ”hot spots”, etterbehandling av operasjonssår, og allmenn behandling av de fleste sår. I slike tilfeller gir jeg dyret harpikssalve – og resultatene har vært helt fantastiske.
Videre er det innenfor veterinærmedisin blitt utviklet et øreskyllemiddel som også er harpiksbasert, som anvendes til å kontrollere og kurere kroniske øreinflammasjoner. Når hunden behandles med dette, får vi også en utmerket antibakteriell, antisopp- og antiinflammatorisk egenskap. Og det beste er – vi slipper å bruke konvensjonelle behandlingsmetoder – antibiotika og kortison – og at når vi anvender harpiksbaserte produkter til sårbehandling, kan det ikke bygges multiresistente stammer av bakterier eller sopper!
Multiresistente bakterier er en stor trussel mot vår velvære, og disse formeres kun ved overbehandling med antibiotika.
EU har veldig strenge krav til sårbehandlingsprodukter, og de krever streng kvalitetssikring, sikkerhetsrapporter, informasjon om produktets sammensetning og objektivt bevis på effekten. Sikkerheten for medisinske produkter er en viktig hjørnestein i EU-direktivet. Det eneste kjente forbeholdet ved harpiksprodukter er overfølsomhet. Dette berører i gjennomsnitt 2-3% av befolkningen. Innenfor veterinærmedisin finnes det i skrivende stund ingen rapporter om overfølsomhet.
Den finske legemiddelvirksomheten Repolar Pharmaceuticals Ltd. har fokusert på forskning, utvikling og markedsføring av harpiksbaserte produkter for såvel mennesker som husdyr. Virksomheten driver forskning, produktutvikling og markedsføring av produkter i overensstemmelse med kravene i EU-direktivet.
Smådyrsklinikken Pet Vet Kamu har laget en samarbeidsavtale med Repolar Pharmaceuticals og kan tilby disse harpiksbaserte preparatene til behandling av hudproblemer hos såvel dyr som mennesker. Formålet med samarbeidet er å utbre bruken av produktene og tilby eksperthjelp for sikker anvendelse av disse.
 
For mer informasjon: www.repolar.com
Susanne Kamu, DVM, autorisert dyrlege
Pet Vet Kamu, Fuengirola, Spania
Pentti Sipponen, MD, PhD, professor
Repolar Pharmaceuticals, Espoo, Finland
Av www.repolar.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet