Månedsmagasinet på Costa del Sol
Jeg nyter duften av våren

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

shutterstock 159221774
 

Våren er kommet til Spania, med varme dager, men fortsatt også med noen kalde netter en gang i mellom som frisker opp luften og beholder fuktigheten.

Det er noe magisk med årstider, som gir meg mange utrolige fornemmelser og assosiasjoner med hendelser gjennom livet mitt!

Spesielt lukter kan gi meg mange assosiasjoner med tidligere hendelser, og jeg tror at du skal være godt voksen for å skjønne hva jeg mener. Eller kanskje ikke?

Lukter og assosiasjoner

Da jeg var liten gutt, gikk jeg alltid på vårparten og ventet på at snø og is skulle forsvinne slik at jeg kunne få ta ut sykkelen. Når tiden var moden for dette, var det vasking og polering av sykkelen, smøring av kjeder og bremser, sjekking av lykter og for øvrig alt som kunne gjøres for å vise frem min flotte DBS-sykkel. Gatene var fortsatt gruslagte etter en lang vinter med mye snø, men samtidig smeltet snøen som lå på siden av veiene, og det luktet så inderlig godt av denne blandingen av frisk snøvann og grus fra veien, spesielt når solen kom frem og fremhevet lukten enda mere, ja da frydet jeg meg over at vinteren var tilbakelagt og at sommeren lå på lur og ventet.

Og når det skjedde, kom det nye dufter og lukter der gressplenene ble grønne og fine som dundyner, blomster og planter spiret opp med utrolig flotte farger, og duftene kunne kjennes gjennom neseborene som den edleste parfyme.

16 år gammel med ny Vespa-scooter

Da jeg var 16 år gammel, kjøpte jeg meg min første Vespa scooter, og jeg fornemmer at jeg kjørte opp fra Oslo, til mine foreldres landsted på Hadeland, som ligger 60 kilometer fra huset i Oslo. Det å kjøre forbi store områder med lyng og forskjellige planter, små elver med friskt vann, jord-områder hvor det ble dyrket grønnsaker og frukt, eller gardsbruk hvor det stinket av «kumøkk», det var en utrolig opplevelse, og jeg husker godt at jeg nøt disse turene med scooteren.

De fire årstider

I Norge har vi alltid snakket om landet vårt med «de fire årstidene», og det stemmer jo med vår, sommer, høst og vinter, men de mest markerte årstidene er vel overgangen fra vinter til vår og fra høst til vinter. Jeg tenker da ikke bare på dufter, men også på lyset med lange sommerdager og korte vinterdager. Spesielt vinteren kan jo for de fleste av og til bli rimelig deprimerende, og da er det godt å ha Spania.

Også her har vi «fire årstider», men kanskje ikke med så store kontraster som det er i Norge.

Men duftene har vi i Spania, og nå når det begynner å bli varmere i luften igjen, kjennes duftene utrolig godt, og igjen får jeg da denne fornemmelsen av de assosiasjonene jeg husker som liten da jeg hadde fått lov til å ta ut sykkelen. Litt rart egentlig, men det er gode tanker fra en god tid i mitt liv.

Våren er tiden hvor det «spirer og gror»

Det er noe spesielt med våren som årstid, for det er jo da alt skal spire og gro og også gi næring til mange for det som skal hentes ut av naturen til mat og mineraler.

Denne årstiden gir også næring til oss mennesker, med mere varme og lys til vår kropp og til vårt sinn, og personlig er det denne årstiden jeg føler absolutt mest energi.

Påsken er på en måte den første overgangen fra vinter til vår, da svært mange i Norge reiser opp til landsbygda eller fjellet, eller også til landsteder ved sjøen, og sitter i husveggen med sine blekne kropper, og venter på at solen skal komme frem fra skyfri himmel, slik at de kan få solbrent seg skikkelig før de smører på seg solfaktor 40, og at de etter påsken kan reise hjem til venner og kjente og vise hvor solbrente de er blitt.

Også nordmenn på påskeferie i Spania, har funnet frem den smaleste badebuksen eller bikinien, og legger seg flate ut på solsenger, og koser seg i solen, mens vi som er residenter, og som bor her hele året, synes fortsatt det så kaldt i Spania, og vi fortsatt bruker dunjakker.

Påsken (Semana Santa) i Spania med prosesjoner

Men når det gjelder påske i Spania, er det fler og fler som får øynene opp for de mange, og fantastiske paradene som arrangeres i påsken.

Málaga er viden kjent for sine flotte og enormt gedigne parader, men du finner dem i alle byene langs kysten, også i de små byene.

Personlig er det så hektisk for meg i påsken i restauranten min, at jeg ikke har tid til å se på paradene selve påskedagene, men jeg ble i år invitert av min gode spanske venn, Antonio Madrid, til hans fødeby Priego de Córdoba som ligger halvveis mellom Málaga og Córdoba og et godt stykke inn i landskapet og opp i fjellet.

Der begynte de feiringen av påsken allerede lørdag før palmesøndag med parade gjennom hele byen av ca. 100 trommeslagere mellom seks og 14 år, som altså bare var helt fantastisk!

Like etter midnatt, var det en ny parade av åtte musikere, med fløyte, gitar og sang, som vandret gjennom hele byen i ca. 5 timer med sitt budskap om påsken til byens befolkning.

Selve palmesøndag var det hovedprosesjon gjennom byen og som startet klokken 12.00, og med enorme, gedigne kulisser av Jesus på eselet og Maria som ble båret rundt, trommeslagere i alle aldere, kostymer og kapper, røkelse og myrra og masse musikk.

Solen kom frem og kastet glans over dagen og der hele byen var i ekstase, og det virket som å være på 17. mai fest i Norge på en flott solskinnsdag. Jeg følte en indre glede over min opplevelse og samtidig denne deilige følelsen av vår med dufter og gode inntrykk.

Jeg har nevnt at våren er tiden for ting som skal spire og gro, og det er akkurat det som også skjer i Spania nå, hvor den positive trenden er veldig merkbar etter noen år med vanskelig økonomi.

Økonomien blir synlig mye bedre i Spania

For inntil fire år siden ble det bygget svært mange nybygg som har stått tomme eller også veldig ofte ikke blitt ferdigbygget, men nå er det blitt tatt tak i dette av myndighetene.

Byggekraner som ble fjernet for noen år siden, kommer nå tilbake, og veksten av hus og leiligheter spirer, og eiendomsmeklere melder om enormt stor interesse av nye, eller brukte boliger.

Veier blir oppgradert, nye rundkjøringer blir bygget med store fontener og skulpturer, beplantinger gjøres i parker og havpromenader, nye spennende bygg blir reist med teater, mathaller og plantasjer, så nå kan duften av friske blomster også oppleves midt i byene der det stort sett er asfalt og brostein, men med blomsterkasser på vegger og i gatene gjør selv en by til en oase.

Restauranter åpner etter vinteren – et sikkert vårtegn

Det kanskje alle sikreste tegnet på at våren er kommet og at sommeren er i anmarsj, er at restaurantene på hele Solkysten og for øvrig rundt i Spania som har holdt lukket i hele vinter, nå åpner sine dører igjen.

Border og stoler blir plassert ute på terrasser, leverandører ankommer med frisk mat, ny vinbeholdning og nye ølfat, og igjen begynner Spania og leve sitt deilige sommerliv.

Jeg anbefaler alle våre lesere til å ta seg en tur oppover i fjellet bak kysten og oppleve blomstringen som starter for fullt nå i april og mai.

Kjør bilen med alle vinduer nede, og sug inn alle de gode lukter som finnes, for bak fjellene er det litt varmere enn nede på Solkysten, og lukten blir da litt mere intens.

Et «venta-besøk» med lokal mat – en opplevelse

Og når du først er på tur, så må du stoppe på en lokal venta (veikro) og innta et typisk spansk måltid med lokal tapas som selvfølgelig ofte blir litt Manchego-ost og Spansk skinke (jamon), men du kan jo spe på med litt lokale kjøttboller i tomatsaus, finskårne svineskiver (cerdo) i karrysaus, tunfisk i olje eller spansk ansjos, ensalada rusa(russisk salat),

Tortilla (spansk omelett med potet) eller min favoritt; Revuelto som er eggerøre men som gjerne inneholder spesialiteter fra det distriktet du besøker, som for eksempel store reker, eller champignon eller skinke. Hmm… deilig!

Og husk, når du kjører rundt her i Andalucía, er du inne i Spanias største olivendistrikt så du MÅ smake på olivenoljen og også på hver side av regionen, Jerez på den ene siden, og Córdoba på den andre siden, produseres noen flotte tørre sherryer, og den tørreste heter FINO. Den må du også smake, og den spesielt gode fra Córdoba kommer fra distriktet Moriles og er litt bitrere enn sherryen fra Jerez.

Kjære leser… Har du fått vann i munnen nå…?

Det håper jeg inderlig, for nå skal du føle den gode duften av våren og også ta deg en dagstur opp i fjellene bak Solkysten for å nyte den deilige fred og ro som finnes «på landsbygda». Nyt våren!

__________________

MÅNEDENS DIKT

Klokken er blitt stilt til sommertid, og våren er i full anmarsj, så jeg har valgt et dikt av Inger Hagerup;

DET HEMMELIGE UNDER

Så rart det er å våkne
en tidlig, tidlig morgen
før åsene er åser
og trærne er blitt trær.
Det hemmelige under som også heter våren,
har ennå ikke rukket
å ta på sine klær.

Et glimt av fryd i luften
som hjertet ikke fatter.
Det sunne pust fra noe
som blir i evighet.
En munter sølvblank gjenlyd
fra en usynlig latter;
Akk menneske, så lite,
så ingenting du vet!

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.