Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter mars 2016

Korte nyheter mars 2016

 

Tidligere ETA-medlem løslatt etter flere år bak murene

Arnaldo Otegi, som angivelig er tidligere medlem av den militante selvstendighetsbevegelsen ETA, ble løslatt etter seks og et halvt år i fengsel i La Riojas hovedstad, Logroño. 

Under sitt fengselsopphold slo Arnaldo Otegi fast at han ikke har til hensikt å dempe sitt engasjement for en uavhengig baskisk nasjon og sikter nå etter å bli neste leder av den baskiske regionen. 

– Snarere før enn senere vil vi benytte retten til selvbestemmelse og dermed bli en ny stat i Europa, sa Arnaldo Otegi på et velgermøte rett utenfor fengselet. 

Den 57 år gamle baskeren er dessuten tidligere leder av det baskiske, politiske partiet Batasuna som ble regnet for ETAs politiske talerør. Av samme grunn ble partiet erklært ulovlig i 2003. 

Arnaldo Otegi har i alt tilbrakt 15 år av sitt liv bak murene.

Avfallsstreik i Málaga

Etter årelange stridigheter mellom det kommunale renovasjonsfirmaet Limasa og Málaga kommune, har renovasjonsfirmaet nå valgt å streike på ubestemt tid, alt mens søppelet hoper seg opp i Málagas gater.

Streiken synes å være komplisert. Limasa som eies 49 prosent av kommunen, har i lang tid ikke vært tilfreds med sin overenskomst. De forlanger bedre arbeidsvilkår i form av blant annet mer i lønn og mer ferie. Et krav kommunen ikke kan imøtekomme på grunn av kommunens stramme økonomi. Tirsdag møttes Limasa og kommunen til forhandlinger, men ingen av partene ble enige, og streiken fortsetter dermed på ubestemt tid.    

Minimal økning i ledigheten

Den spanske arbeidsløsheten steg i februar måned med 2.231 personer. Det er andre måned på rad at ledigheten stiger, selv om økningen er minimal. I alt står 4.152.986 personer i dag uten arbeid. Av disse bor 184.010 i Málaga-provinsen. Omvendt har tallet på innmeldte i Seguridad Social i februar steget med 63.355 personer, noe som betyr at 17.167.712 i dag er i arbeid og bidrar til Seguridad Social som er en miks av arbeidsledighetskasse, pensjon og helseforsikring. Ofte er tallene for arbeidsløse og innmeldingene i Seguridad Social-systemet samstemte, men slik er det ikke denne måneden. Tallene fra Seguridad Social forteller klart at det er skapt nye arbeidsplasser, men at disse er besatt av folk som ikke kommer fra arbeidsløshet. Det kan f.eks. være studenter eller utlendinger som har kommet til landet for å arbeide.    

Skjeve veksttall i Málaga

Málaga kalles for Andalucías vekstmaskin. Veksttallene er gode, og ledigheten er fallende. Det skaper optimisme, men tallene er også deprimerende hvis man retter blikket mot det øvrige Europa. Selv om Málaga sist år hadde en økonomisk vekst som var over det dobbelte av det europeiske gjennomsnittet (3,3 mot 1,5 prosent), så er arbeidsløsheten i provinsen nesten tre ganger så høy som EU-gjennomsnittet (26,9 mot 10,4 prosent). Saken er at Málaga trenger høye veksttall i mange år for å nærme seg den gjennomsnittlige europeiske ledigheten. 

De siste tallene fra Málaga havn mottas også både med optimisme og skepsis. I mars måned er det bare åtte cruiseskip som legger til kai i den nye havnen, noe som er det laveste tallet siden det nye havneområdet ble innviet. I turistrådet er det likevel ingen panikk, og man betegner bare det dårlige tallet som tegn på sesongsvingninger, for allerede neste måned vil 45 cruiseskip ankomme Málaga. For hele 2016 er det meldt om over 250 ankomster med til sammen 450.000 passasjerer. Målt i både antall skip og passasjerer, forventer turistrådet en økning på mellom åtte og ti prosent i forhold til sist år.    

Ny transportservice i Málaga

Uber-konseptet der privatpersoner deler kjøring, har stor suksess over nesten hele Europa, men ikke i Spania der taxisjåførene fikk gjennomslag for påstanden om at konseptet er ulovlig. Likevel får taxiene det vanskeligere med å holde fast på sitt monopol, for en ny transportservice kommer nå til Málaga. Cabify er et nytt konsept som har sine røtter i Madrid der konseptet har stor suksess. Cabify er billeie med sjåfør som kan være er en privatperson, fordi det er ganske enkelt å få tillatelse til å bli sjåfør. Cabify er en applikasjon som man laster ned til mobiltelefonen, og gjennom den kommer sjåfører og kunder i rask og direkte kontakt. Cabify er bare ”mellommannen” som tar kommisjon for transportytelsen som vil være billigere enn å ta en taxi. I motsetning til Uber-konseptet, er Cabify lovlig. Firmaet starter med å ha 30 biler med selvstendige sjåfører, men håper på å få flåten tidoblet innen årsskiftet.

Olivenolje med gullflak

”La Flor de Málaga Gold” er navnet på en ny eksklusiv olivenolje som får stor oppmerksomhet på matvaremessen Gulfood, som er en av årets største messer i Den persiske gulf. Bak olivenoljen med gullflakene står produsenten Aceites Málaga som i 40 år har produsert og solgt olje til det spanske hjemmemarkedet og årlig fakturer 26 millioner euro for de 17 millioner literne med olje som virksomheten produserer. Men bare 15 prosent går til eksport, og det vil virksomheten nå gjøre noe med. ”Alle land i Den persiske gulf er i kraftig økonomisk vekst og etterspør luksus- og kvalitetsmatvarer. Derfor har vi stor tiltro til vår nye olivenolje med gullflak,” forteller Antonio Pérez fra Den persiske gulf der Aceites Málaga i 2016 forventer å omsette for mellom 3,5 og 4 millioner euro og tilsvarende vil øke medarbeiderstaben til 50.

Gode tider for hotellbransjen

Det går bedre og bedre for hotellbransjen i Málaga-provinsen. Fra 2008 da krisen satte inn og fram til i dag, har hotellenes inntjeningsevne steget med 18 prosent. Samtidig er prisene for overnatting i samme periode bare steget med 9,1 prosent, noe som vitner om en markant økning i etterspørselen etter hotellværelser i hele provinsen. Málaga-provinsen er fortsatt et forholdsvis billig område å overnatte i. Et hotellværelse koster i gjennomsnitt 55,60 euro mot 91 euro i Barcelona, 78 euro i San Sebastián og 64,50 euro på Mallorca.

Investorene i bransjen har naturligvis lenge hatt øynene åpne for mulighetene i Málaga. Og i særdeleshet nå da Málaga kommune har fått tillatelse til oppføringen av et stort luksushotell i den nye fritidsbåthavnen Muelle Uno. Søknaden til prosjektet skal innleveres til godkjennelse innen påske, og sammen med prosjektet skal investorene presentere en finansieringsplan for 100 millioner euro.

Spansk strand er den beste i Europa

Den ligger ikke på Costa del Sol, men under alle omstendigheter kan Spania skryte av å ha Europas beste strand. Nærmere bestemt dreier det seg om stranden Playa de Ses Illetes som har vunnet tittelen som verdens beste strand. Den ligger på toppen av øya Formentera som er den minste av De baleariske øyene. Prisen er gitt av internettsiden Trip Advisor der feriegjester og andre reisende fra hele verden har beskrevet denne lekre stranden. Den beskrives til og med som et sant paradis.

En av fem spanske menn har betalt for sex

Nesten hver femte spanske mann har på et tidspunkt i sitt liv kjøpt sex. Det viser en nylig gjennomført undersøkelse foretatt ved Universidad Pontificia de Comillas på vegne av regjeringens delegasjon mot kjønnsrelatert vold. Undersøkelsen ble utført ved telefonsamtaler med tilfeldig utvalgte personer samt gjennom en spørreundersøkelse på gaten. Formålet med undersøkelsen er å gi et overblikk over menneske- og sexhandelen, samt å identifisere vanskelighetene i kampen mot dette. Et av problemene som kan fastslås på bakgrunn av undersøkelsen, er at det blant sexkjøpere er en gruppe som ikke tenker over at den prostituerte kan være offer for menneskehandel. En annen gruppe menn er helt enkelt likeglade. Det forklarer Jorge Uroz som er en av menneskene bak undersøkelsen, skriver avisen Sur.

I Spania omsettes det innenfor prostitusjon mer penger, enn innenfor narkotika- og våpenhandel til sammen.

Før krisen var det ikke uvanlig at en sexklubb uten tvangsprostituerte tjente 15.000 euro om dagen, ifølge Uroz.

12.000 euro til 18 trengende familier i Marbella

Supermarkedet Alcampo Marbella som samler inn midler til barn og unge, donerte sist uke 12.000 euro til hjelpeorganisasjonen Crece i Marbella. Crece er en organisasjon som ble grunnlagt i 2003 av en foreldregruppe som selv søkte hjelp fordi alle hadde barn med en eller annen form for funksjonsnedsettelse. I dag hjelper de andre. Donasjonen ble gitt som støtte til et program som tilbyr en kombinasjon av rehabilitering, forskjellige behandlingsformer og fysioterapi til barn som trenger det. 18 barn på opp til seks år og deres familier i Marbella får nå fått hjelp av programmet.

Godt år for boligsalget

Det har vært skrevet og sagt flere ganger, men de nyeste tallene etterlater ingen tvil. 2015 har vært et jubelår for boligsalget i Málaga-provinsen. Det samlede salget for hele provinsen lyder på 24.705 boliger, noe som er en økning på 11,1 prosent i forhold til året før, og det beste salgstallet siden 2007.

78 prosent av fjorårets bolighandler er gjensalgsboliger eller boligprosjekter som bankerne har overtatt. Den fornyede optimismen, bankenes evne og lyst til igjen å gi flere boliglån, samt bankenes prisnedsettelser på boliger de har i sine store boliglagre, er de tre hovedfaktorene bak det gode salget i 2015. Økningen forventes å fortsette i 2016 fordi flere nye byggeprosjekter har blitt igangsatt.    

Nytt dekret om utleie av private boliger

Den har lenge vært ventet, men nå har Junta de Andalucías nye dekret om utleie av private boliger blitt offentliggjort. Meningene om de nye reglene er mange, men det er ingenting å frykte. Tvert i mot, mener Michael Kolodnicki fra det danske utleiebyrået Rincon Rent. ”Jeg ser dekretet som en strukturell guide for utleie av private boliger. Dekretet skal være med på å sikre noen minimumskrav med hensyn til kvalitet som bare vil skape trygghet for turistene som er en av regionens viktigste aktiva,” forteller Michael og utdyper: «Det er helt elementære ting utleier må sørge for. For eksempel at det i sommerperioden enten er aircondition eller ventilator på soverommene. Om vinteren må det også være varm aircondition, varmepumpe eller lignende. I en utleiebolig må det også finnes et førstehjelpsskrin, en reklamasjonsbok og en enkel introduksjon til hvordan man betjener boligens elektriske apparater,” informerer Michael Kolodnicki som til tross for etternavnet er ”pæredansk”. De siste 12 årene har han drevet Rincon Rent sammen med sin kone. Dermed har han på nært hold fulgt utviklingen av ferieboliger. ”Andalucía har blitt et skikkelig godt varemerke i store deler av verden. 2015 var rekordår for turismen, og etterspørselen etter privat boligleie er sterkt stigende. Det skal vi verne om, og det gjøres bl.a. ved å sikre boligkvaliteten for de tilreisende. Derfor er jeg begeistret for det nye dekretet.”

Tusenvis gir hvert år avkall på arv

Det hersker ingen tvil om at arv i Andalucía forbindes med høye skatter. Noe som resulterer i at opp mot 6.000 familier i Málaga hvert år gir avkall på arv, ganske enkelt fordi de ikke har råd til å betale arveskatt som forøvrig må betales inn før arven utbetales. Nå har Partido Popular (PP) igjen tatt opp kampen mot arve- og gaveskatten i regionen. PP mener at arveskatten er urimelig. Ifølge partiets provinsformann Elías Bendido, har PSOE uttrykt at skatten er en plikt for de rike, noe Bendido ikke er enig i, skriver avisen Sur.

I dag må en person som gjennom arv får en leilighet vurdert til 180.000 euro, betale 25.000 euro i skatt. Dette ønsker PP i regionen altså å endre. Deres forslag er å innføre en gradvis avskaffelse av arveskatten slik at skatten senkes med 25% i løpet av 2016, med ytterligere 25% neste år, og igjen 25% i 2018, og 24% avskaffes i 2019. På denne måten skal andalusierne, såfremt PP får sitt forslag gjennomført, bare betale 1 % i arveskatt.

Mindre sex for eldre

For noen kan det være et ømtålig emne, men både det spanske helsedepartementet og den landsdekkende eldreorganisasjonen ’Observatorio Social de PersonasMayores’ tar nå oksen ved hornene og offentliggjør sine siste undersøkelser rundt eldres sexliv. Begge undersøkelser viser at mange spanjoler over 65 år har et svært passivt sexliv. Nesten 55 prosent av kvinner over 65 år har ikke hatt sex i løpet av de siste 12 månedene. For mennenes vedkommende er tallet 25 prosent. Både departementet og eldreorganisasjonen er enige om at tallene er for høye og tilsvarende, at sex er bra for livskvaliteten. Derfor vil begge parter nå ta initiativet til en kampanje som skal formidle at sex er naturlig og livsbekreftende – uansett alder.

Månedens tweet

På Twitter tweeter partimedlem av Ciudadanos, Fran Hervías, flittig om kampen for å opprette en antikorrupsjonskommisjon. Han har bl.a. retweetet partifellen José María Espejos melding der Espejo takker Ciudadanos i Madrid for deres lederskap i kampen mot korrupsjon. Som Espejo skriver, er det en nødvendighet. Dessuten gir Hervías medlemmet av Podemos, Iñego Errejón, rett i at det er ny politikk på vei; det er nye tider for politikk og nye måter å føre politikk på.

Ciudadanos og Podemos har begge oppnådd stor tilslutning blant spanske borgere. Det skyldes i høy grad de to partienes politiske dagsorden der kampen mot politisk korrupsjon og opprettelsen av en antikorrupsjonskommisjon har høy prioritet. Dette må sees i sammenheng med en rekke politiske korrupsjonsskandaler i Spania de siste årene. Konkret har Ciudadanos utformet seks punkter som utgjør deres politiske merkesaker. Her finnes bl.a. forslag mot politisk korrupsjon som punkt fire og et parlament med mer transparente og åpne medlemmer som punkt seks. Hensikten er altså klar: Å skape etisk politikk og kaste ut dem som ikke overholder spillereglene.

Fran Hervías’ rolle i Ciudadanos er å slå ned på politikere som handler uetisk i kampen mot korrupsjon – såkalte svarte får. Han har fått oppgaven med å implementere Ciudadanos varemerke i hele Spania, noe som gjøres ved å reise fra hovedkvarter til hovedkvarter for å løse konflikter og maktkamper. Han er i stand til å ‘rengjøre’ hovedkvarterene i Ciudadanos med en finesse som sjelden er sett. Selv sier Hervías at han er ekspert i å løse problemer. Hervías har da også fått tilnavnet Señor Lobo (Hr. Ulv). Hervías mener at hans barndom som ikke har vært lett, har vært med på å gjøre ham tykkhudet, og ifølge ham selv er det medvirkende til at han kan løse ubehagelige utvisningssituasjoner uten å la seg stoppe av det. En jobb som mange av Hervías’ partifeller mener er ubehagelig og som de ikke misunner ham.

Hervías har hatt en hektisk uke der han bl.a. har måtte avskjedige ordførende for Ciudadanos i Leganés, Jorge Pérez, samt tre medlemmer i Jaén. Bare de siste åtte månedene er 57 politikere blitt ofre for ulven Fran Hervías’ rengjøring i egne rekker. 

Av Norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.