Månedsmagasinet på Costa del Sol
 

Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen er 55 og 64 år og har hatt en feriebolig i Puerto Marina, i Benalmádena Costa, siden 1999. De kjenner spansk historie, kunst og kultur samt snakker spansk på grunnleggende nivå.

Det hela begynte med en biltur til det nordlige Spania i september 2010 der de krysset Camino´en flere ganger. Her avslørte Sanne sin mangeårige drøm om en dag å gå vandringen og at hun hadde lest en del om den. Svend ba Sanne om å undersøke saken videre og så, etter ett par måneder, var saken klar: ”Vi gjør det!” I skrivende stund har den beslutningen resultert i følgende vandringer:

León – Santiago, april 2011, Camino Francés
Sevilla – Mérida, februar 2012, Vía de la Plata
Tui – Santiago, april 2012, Camino Portugese
Alsace, vinruten, juni 2012
Cómpeta Walking Festival, oktober 2013
Zamora – Gudiña, mars 2014, Vía de la Plata
Alsace, vinruten juni 2014
León – Santiago, oktober 2014, Camino Francés
Tui – Santiago, juni 2015
Roncesvalles – Burgos, oktober 2015

 

Trening

Uansett om du er i bra form fordi du sykler, driver med styrketrening, løper, går eller gjør noe annet på forhånd er det likevel en god idé å trene før Camino´en. Når man får på seg ryggsekken inkludert vekt av tingene du har med, får man en helt annen belastning på aksler, rygg, bein og føtter. Det er ikke så vanskelig å trene bare for å gå rett fram, men naturligvis er det fortsatt en god idé. Den viktigeste treningen er likevel å gå opp og ned trapper, i fjell og ujevnt terreng. Tren med vekter. Til å begynne med, ca. 1,5 måned før vandringen, bruker vi en 6-liters vanntank som vi legger i ryggsekken og så går vi ca. 6 km om dagen + trapper opp og ned. Ca. to uker før vandringsstarten øker vi vekten til 8 kg. Det tar ikke lang tid før man oppdager sine svake punkter. En annen viktig trening er vristen. Bruk gjerne ti minutter om dagen en måneds tid på et balansebrett, eller lignende for å styrke dem. Vristene belastes nemlig hardt i terrenget som vandringen byr på. Bruk eventuelt en støttebandasje for vristene når du går for å unngå overanstrengelser og dermed inflammasjon og ”elefantføtter”. Tenk også på å strekke deg når du går – mange går altfor foroverlent. Ryggsekken må få støtte i ryggen og ikke henge på skuldrene.

Når du går Camino´en er det bra å ta en hvil etter maksimalt to timer eller når det passer med et ”vannhull”. Jeg pleier å ta av meg støvler og sokker for å lufte både føttene og strømper hver gang vi tar rast. Svend derimot, tar aldri av seg sine. Hver og én gjør som de behager. Ikke bytt og vask strømpene oftere enn nødvendig. Dine tær former nemlig strømpene slik at de passer i støvlene og ikke gnisser. Men strømpene må byttes om de er våte.

Santiago de Compostela

På vår vandring på Camino Francés har vi den siste dagen gått 40 km til Santiago. Når man kommer til Monte de Gozo, kan man se tårnene på Katedralen, og man tenker: Nå er vi nesten der, men… de siste 4-5 km kjennes ulidelige og fæle til man kommer til den gamla bydelen i sentrum. Følelsene er ofte blandede når man til slutt kommer fram. Og det hører med.

En god idé er raskt å ta seg til pilegrimskontoret, det kan nemlig være kø og lang ventetid. Pilegrimskontoret (det er skiltet) ligger på Rua Carretas no 33. Åpningstider: mandag – søndag 1/4 – 31/10 kl. 08.00 – 21.00 (samt påske), mandag – søndag 1/11 – 31/3 (ikke i påsken) kl. 10.00 – 19.00. Om køen er lang, stenger de kontoret en time slik at de rekker å arbeide unna køen.

Messen i katedralen holdes hver dag kl. 12.00 og kl. 19.30, og de som har registrert seg på pilegrimskontoret nevnes, for eksempel tre fra Norge, tolv fra England, syv fra Australia mm. Den svingende botafumeiro kan bara oppleves fredager kl. 19.30 og på helgedager. Å avslutte vandringen med messen er en god idé, og er man ikke religiøs, kan man bara la være å lytte og bare nyte å være til stede, det er faktisk også vanskelig å forstå og høre. Sankt Jakob står over alteret og han må man naturligvis gi en klem, og så må man se graven hans under kirken. Om du vil unnvike køen er det en god idé å komme tidlig om morgenen eller sent på dagen.

Føler du behov for indre selvransaking, ligger Frans av Assisis-kirken i nærheten. Følg bare Rúe de San Francisco, veien nordover langs Paradoren som ligger ved siden av katedralen, og til slutt finner du den. Hotellet (San Fransisco Monumento) som ligger der sammenbygd med katedralen, er også verdt et besøk. Til slutt finnes det vakre hager inne i Paradoren som man også kan besøke, selv om man ikke bor der. Det er et bra sted å sitte og fordype seg.

Finisterre

Etter besøket i Santiago fortsetter mange pilegrimer videre til Kap Finisterre. Det er ett romersk navn (Finis terrae) og betyr Verdens ende. Det er det ca. 90 km, og naturen er utrolig vakker. Du kan velge å avsette tid for å vandre dit, og mange velger å gjøre det som en avslutning på pilegrimsvandringen. Når du vel har kommet deg til Santiago er det vanskelig å slutte. Jeg ville selv fortsette etter to dager i Santiago, men Svend synes det var ok at vandringen var over.

Har du dårlig tid eller orker ikke føttene mer, går det busser flere ganger om dagen. Med buss tar det drygt tre timer til tross for at det bare er 90 km, veien slingrer seg nemlig fram. Tar du en tidlig buss, kan du ta deg fram og tilbake på én og samme dag. Du rekker uten problemer å gå opp på fjellet og ut til Finisterre før neste buss kommer. Og det er virkelig verdt det. Er dere fire personer, kan det lønne seg å ta en taxi. På den måten står dere mye friere enn om dere velger bussen, og dere kan også stanse langs veien når det passer.

Hvordan kommer jeg til León fra Málaga

Vi tar lyntoget fra stasjonen María Zambrano i Málaga til sentralstasjonen Atocha i Madrid. Derfra tar vi tunnelbanens linje 1 mot Pinar de Chamartín, nest siste stasjon er Chamartín (nordre) og derfra går det tog videre til León. Regn med én time mellom de to stasjonene slik at du ikke får dårlig tid. Det er 14 stopp før stasjonen.

Det kan lønne seg å bestille billetter på internett: www.renfe.com fordi prisene kan være rabatterte. Er du over 60 år kan det også lønne seg å ha et Tarjeta Dorada (gullkort – selv om det bare er et stykke papir). Det kan kjøpes på María Zambrano og koster 6 euro, og det gjelder i ett år. Husk passet slik at du kan bevise alderen din. Kortet gir rabatt på lokaltog mellom Málaga og Fuengirola, samt alle tog i Spania, vanligvis mellom 25 % eller 40 %, avhengig av ukedag. Billettene er noen ganger billigere på internett uten å bruke Tarjeta Dorada, så det er en god idé å undersøke prisene litt. En del billetter går det også an å kjøpe 1-3 måneder før avreise.

Se vårt eksempel her:

1. april 2011 betalte jeg 88 euro fra Málaga til Madrid med lyntoget AVE og fra Madrid til León 44 euro.
Svend betalte med sitt Tarjeta Dorada 66 euro respektive 33 euro – alle billetter ble kjøpt på stasjonen María Zambrano i Málaga.
I oktober 2014 bestilte vi billetter på internett og betalte 35 euro fra Málaga til Madrid med lyntoget AVE og 18 euro fra Madrid til León per person med tog.

Hjem fra Santiago de Compostela – Málaga

Her er Ryanair det beste alternativet. Det er billig og de flyr tre ganger i uken, likevel ikke om vinteren.

Om du ønsker mer informasjon, kan vi kontaktes på:

+34 638 342 425 Spania og
+45 24 26 36 10 Danmark
sanne@alruna.dk

¡Buen Camino!

Av Sanne Larsen, supplert av Svend Falk Henriksen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.