Månedsmagasinet på Costa del Sol
En by så vakker at det gjør vondt i hjertet

En by så vakker at det gjør vondt i hjertet

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

shutterstock 104647076
 

Catalonia rimer på Barcelona i mange menneskers ører, men regionen har noe annet og mer å by på enn støyende trafikk og mengder av turister. Unn deg selv å dra til Sitges; en uvurderlig, billedskjønn perle som vekker romantikeren og livsnyteren i enhver. 

Du vil oppdage det med det samme. Sitges er en by der folk kommer for å dyrke kunsten å gjøre så lite som mulig. Helst ingenting. Uansett om du lar sansene bli forført og går deg vill i byens smale, rustikke gater eller foretrekker å slentre langs den berømte strandpromenaden, vil du merke den helt spesielle atmosfæren som innhyller dette stedet som et blidt teppe.

Lyden av rulleskøytende, leende tenåringer blander seg med måkeskrikene. Den friske, salte lukten av hav skyller inn over kystlinjen. Våde hunder løper glinsende langs strandkanten i den sene ettermiddagssolen. Sangriaen er kald og perlende, servert av en tett, mørk spanjol som tar igjen på sjarmen det han ikke har i høyden. Her i homsenes paradis og livsnyternes paradis, flørtes det med livet og det synes ikke noensinne å ha eksistert en eneste bekymring.

Uunngåelig med sand mellom tærne

Sitges ligger 35 kilometer sørvest for Barcelona og har færre enn 30.000 innbyggere. Området har en stolt historie som strekker seg tilbake til før borgerkrigen, og det er velholdte, arkitektoniske lekkerbiskener, uansett hvor blikket lander. Det hersker ingen tvil om at Sitges rangerer blant de absolutte ”hot-spots” langs den katalanske kysten, ikke minst på grunn av de uendelige, hvite strendene og byens mange muligheter for å la musikken og nattelivet svinge.

Det finnes intet mindre enn 17 unike strender i og rundt Sitges. Mange av dem har sitt helt spesielle særtrekk. Byen har for eksempel to nudiststrender, Platja d’Aiguadolç og Platja dels Balmains. Det er også strender som primært appellerer til tusenvis av homsene som hvert år besøker byen. Platja de la Rodona er særlig kjent i homomiljøet. Flesteparten av byens strender har likevel både plass og aktiviteter for enhver smak, det er perfekte såvel for barnefamilien som en utflukt for venner eller par. Blant eksemplene på disse typer strender kan nevnes Platja de la Ribera, Platja de l’Estanyol og Platja de la Fragata som ligger med utsikt til byens vakre, karakteristiske kirke. For å få mest mulig ut av solbadingen og dypping av tær i havet, kan det være en god idé å gjøre litt  forundersøkelser hjemmefra hvis man har klare preferanser rundt for eksempel hvilken populær strand man gjerne vil slenge seg ned på.

For de som er interesserte i andre aspekter av  Middelhavet enn bar hud, bikinier og baderinger, kan det være verdt å dra ut til Port d’Aiguadolç der byens marina finnes. Uansett om du bare vil nyte å sitte på en av de mange restaurantenes utendørsterrasser og falle i staver over kritthvite båter og yachter så langt øyet kan se eller du vil snuse rundt i de mange forskjellige spesialbutikkene som finnes, så har du her muligheten.

Hvis du slapper best av ved å være i bevegelse, så fortvil ikke. Sitges er som skapt til vandring, uansett om du vil gå på egen hånd eller med en guide. Legg for eksempel turen forbi Parc Natural del Garraf eller Vilanova, eller hva med å få noen kilometer i beina mens du svinger køllen på en av byens to golfbaner?

Spansk kultur i internasjonal klasse

Byens ikoniske kjennetegn er ubetinget Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla, også kjent som “La Punta”, den berømte, asymmetriske kirken. Brudepar og turister valfarter dit for å bli foreviget foran den hvitkalkede bygningen med den vakreste utsikten over Sitges og byens strender. Det er den tredje kirken som er oppført akkurat på dette stedet i byen, fordi det tidligere både har vært en romersk og en gotisk kirke. Byggingen begynte i 1665, og den primære delen av kirken var ferdig i 1672 med flere sidebygninger etterhvert. Kirken er, i tillegg til å være et romantisk utkikkspunkt, også kjent for sitt orgel som er vurdert til å stamme helt tilbake fra 1690-tallet. Ikke bare er orgelet unikt på grunn av dets høye alder, men også et kunstverk fra en svunnen tid. Kirken er åpen for besøkende, men du kan også nøye deg med å gå rundt i gaten El Racó de la Calma som er et av byens trekkplastre.

Sitges huser syv museer i alt, hvorav flesteparten er sentrert i kunstens univers. Museu Cau Ferrat er verdensberømt, og her kan oppleves verker av blant annet Picasso og El Greco. Museu Palau Maricel kan også være et besøk verdt for de som har interesse i både gotisk og moderne kunst som symboliserer den historiske utviklingen i Catalonia.

Byen har, i takt med den økende, internasjonale interessen, nyte godt av en  strøm av spennende kulturelle tilbud de siste årene. Her kan nevnes i fleng en internasjonal filmfestival som i år avholdes fra 9.-18. oktober, Gay-Priden, en internasjonal tango-festival og et klassisk bilrally fra Barcelona til Sitges. På tross av de mange internasjonale tiltak, er Sitges fortsatt svært spansk og tilbyr også opplevelsen av for eksempel Santa Tecla Festival som er blitt avholdt årlig siden 1321 og som regnes for å være et av de viktigste tradisjonelle festivalene i Spania. Festivalen avholdes i år fra 15.-23. desember, og her kan du oppleve både akrobatikk, fyrverkeri og historiske parader gjennom byen.

Transportmuligheter:

Du kan komme til Sitges med både tog, bil eller fly. Den nærmeste lufthavnen er El Prat Llobregat i Barcelona, men Reus/Tarragona er også en fin mulighet for regionale flyruter. Med bil kan man kjøre enten langs C-31 eller C-32 som er raskere og mer komfortabel, men som til gjengjeld koster 5 euro. Endelig er det tog som tar 35 minutter fra Barcelona og som koster 3,60 euro. De fleste tog er direkte og går fire ganger i timen.

For mer info om Sitges kan det anbefales å besøke følgende hjemmesider:

Av Mona Møller Sørensen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.