Måle, regne, telle og tegne. Med meterstokk og målebånd gikk elevene grundig til verks på årets mattedag ved Den Norske Skolen, Malaga. En hel dag proppfull med praktisk matte, aktiviteter og grublerier er gjennomført. Det ble observert like mange smil som oppgaver – rundt regnet. Matte er nemlig kjempegøy!
-Det ideelle for å vinne er å bruke en konstant fart, slik at rundetiden blir lik begge gangene, forklarer lærer Beate. Så deler hun elevene i lag. -Dere kan velge å gå fort eller sakte, men dere må gjøre det i akkurat samme fart begge gangene for å vinne. Kanskje man kan telle inne i seg, synge en sang eller noe for å holde kontroll på tiden? Beate har gode tips, og elevene velger hver sin strategi. Klar, ferdig, gå!
Lærer Mona Weimo har laget matte-orientering! Seks poster med mattespørsmål henger gjemt rundt i skolegården. Postene må letes opp og løses. Svar-tallet omgjøres til en bokstav ved å telle seg fram i alfabetet. Seks bokstaver blir til ordet… SIRKEL!
lærer Linda Sakseide byr på mattespill med kortstokk og eliminering. På hånden har hun tre kort som tilsammen blir et tall, for eksempel femten. Detektivarbeidet blir å finne ut hvilke tall/kort som er med i regnestykket. 7+3+5 foreslår en gruppe, men fikk ingen rett. Da vet vi at ingen av de tallene er med. Det tenkes, diskuteres og regnes. 8+6+1? JA!
Hos lærer Ørjan fikk man bygge hus med Minecraft på iPad. -Husk at alle må regne areal og omkrets på huset sitt, formaner Ørjan. Husets kriterier skisseres opp, og en kloss tilsvarer en kvadratmeter. Så er det bare å henge med så godt det går an. Minecraft er nemlig veldig populært, og elevene bygger hus på skjermene i en feiende fart. To og to samarbeider i sin egen «verden», på tvers av alderklasser og kjønn. Det går strålende. Har det gått en halvtime allerede?
-Det er ikke alltid at det vi tror stemmer helt, derfor må vi kunne måle, sier lærer Vibeke. Tenk om du skal kjøpe et teppe til stua di, også kommer du hjem med ett som er alt for stort. -Da kan du kanskje klippe det? foreslår en elev. -Ja, det kan du sikkert, ler Vibeke, men det blir kanskje penest om du kjøper ett i riktig størrelse? Da må du kunne måle stua di. Vibeke servere flere gode argumenter og får aksept før hun tar frem målebåndene. Vet du at du er like høy som du er brei, hvis du strekker armene ut til siden så langt du kan? Og at det er like mange centimeter fra skulderen til håndleddet ditt som det er rundt hodet? Elevene gjetter først, og så måler de hverandre opp og ned. Det er ikke alltid at det vi tror stemmer helt, derfor må vi kunne måle, sier lærer Vibeke. Størrelse 37 i sko, betyr ikke 37cm. Ikke nesten engang. Mål selv og se!
Det var en gang en keiser i Kina som fant på dette spillet, forteller Lærer Nina. -Han knuste en baderomsflis og moret seg med å sette den sammen igjen, forteller hun. -Så fant keiseren ut at han kunne lage mange figurer og mønstre med skårene, og slik ble dette spillet til. Geometriske figurer blir svaner, diamanter, hunder og mye annet gøy.
På alle fire åler og måler Adam seg frem med meterstokk langs trappegangen ute. Oppgaven er å finne ut hvor stor skolen er. Ja, hele skolen, med ganger og trapper, ballbinge og busslomme skal måles og tegnes! Det er heldigvis ikke bare Adam som skal gjøre det, da. Alle elevene i barneskolen får måle hver sin bit av skolen. Lærer Vigdis samler sammen målene og tegner det elevene har funnet ut.
Bjella har ringt og dagen er endt. På veien ut, i siste trappa ned mot inngangspartiet henger prosjektet ferdig tegnet. -Her! Dette målte jeg, sier en elev stolt og peker på sin lille bit av skolen vår. Skolen er ferdig målt, og nå «eier» elevene en bit hver av skolen sin. Skolen ingen kan måle seg med.
Fra den 1. April forventes igjen noe ledig kapasitet. Søk skoleplass nå!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001