Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

shutterstock 43614826
 
Mosjon og vin – en god kombinasjon
Et balansert konsum av vin i kombinasjon med regelmessig trening er positivt for helsen, viser studien «In Vino Veritas» (Sannhet i vin) som kardiolog Miloš Táborský ved Palacký Universitetssykehus i Tsjekkia står bak. I studien fikk deltakerne gjennom ett år drikke en liten mengde vin per uke, menn 3 dl i uka og kvinner 2 dl. Halvparten drakk Pinot noir og den andre halvparten Chardonnay Pinot. I tillegg registrerte man deltakernes kost og treningsvaner. Ifølge undersøkelsen fant man at det moderate inntaket av vin beskyttet de deltakerne som også trente regelmessig. For deltakerne i studien som ikke trente, hadde vinkonsumet ingen merkbar påvirkning på helsen.
 
shutterstock 197328728
 
Ekstra tid på nettet gir dårligere karakterer
Tenåringer som bruker en ekstra time om dagen på å surfe på internett, se på tv eller spille dataspill, risikerer å prestere to karakterer lavere på eksamen enn sine medelever. Dette viser en ny britisk studie. I studien som omfatter over 800 elever på mellom 14 og 15 år, har forskerne fra Cambridge også funnet ut at fysisk aktivitet ikke har noen innvirkning på akademiske prestasjoner.
 
shutterstock 171765842
 
Tetris – hjelper mot det meste
Problemer med sug etter godteri, alkohol eller sex? Ta fram mobiltelefonen og spill Tetris i tre minutter, er rådet fra australske forskere. Det er nemlig det som skal til for å dempe suget etter alt fra mat og drikke, trening, sex, soving og kaffe til alkohol og røyk. De australske forskerne viser til en ny studie:
– Når man spiller et visuelt spill som Tetris, er det nemlig vanskelig å se for seg andre ting samtidig, forklarer professor i psykologi ved Plymouth University, Jackie Andrade. Forskernes eksperiment gikk ut på at 31 studenter fikk en SMS sju ganger om dagen med beskjed om å fortelle hvilke sug de følte. Halvparten av studentene fikk så beskjed om å spille Tetris i tre minutter og så rapportere tilbake om hvilke sug de følte da. Studentene sa at de følte et sug etter noe i 30 prosent av tilfellene. To tredeler av dette dreide seg om mat og alkoholfri drikke. 21 prosent var i kategorien rusmidler, som inkluderte kaffe, sigaretter, vin og øl, mens 16 prosent var for aktiviteter som soving, dataspilling, være sammen med venner eller ha sex.
Forsøkspersonene som spilte Tetris derimot, fikk et svakere sug etter at de hadde spilt. Forskerne kom fram til at styrken i suget ble redusert med 13,9 prosentpoeng.
 
shutterstock 85837858
 
Nordmenn reiser mindre
Vi reiste mindre enn før i første halvår i år, både utenlands og innenlands. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Nordmenn foretok 11,4 millioner reiser i første halvår i år, fem prosent færre reiser i forhold til samme periode i fjor. Størst er nedgangen i innenlandsreiser, som falt med syv prosent. Reising til utlandet holdt seg mer stabilt.
I april, mai og juni var om lag 2,5 millioner nordmenn mellom 16 og 79 år på reisefot. Det er åtte prosent færre personer enn i samme kvartal i fjor. I andre kvartal i år foretok vi 3,3 millioner reiser innenlands, mot 4 millioner reiser i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 19 prosent. Vi reiste utenlands 1,8 millioner ganger, noe som er en reduksjon på 12 prosent. For hver reise utenlands, foretar vi nesten to reiser innenlands. Vi brukte over 36 milliarder kroner på å reise i 2. kvartal i år. Det var 8,5 prosent mindre enn samme periode i fjor. Delt på antall personer som reiste blir det 14.000 kroner per person, eller i underkant av 7.000 kroner per reise.
 
shutterstock 205799716
 
Lad bilen mens du kjører!
Britene er i ferd med å teste motorveibaner som gir el-bilene strøm i fart. Det statlige veiselskapet Highways England annonserte nylig at de i høst starter et halvannet år langt prøveprosjekt som kanskje en gang vil fjerne problematikken med ladestasjoner og flatt batteri for el-bilister. Planen er å grave ned elektriske kabler i asfalten. Disse danner et elektromagnetisk felt som fanges opp av en tennspole under bilen og omgjøres til elektrisitet. I første omgang skal forsøket utføres på lukkede testveier, men dersom det viser seg å være vellykket, står ordinære motorveier for tur. Tidligere har Sør-Korea bygd en 12 kilometer lang veistrekning hvor elektriske busser kunne lade mens de kjørte. Også her ble det brukt trådløs ladeteknologi. Britene har allerede gjennomført en studie om teknologien, og nå starter jakten på en entreprenør som kan bygge testbanen. Målet er at forsøkene skal starte til neste år eller i 2017.
 
Kilder: NTB, Reuters, NRK, forskning.no
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.