Månedsmagasinet på Costa del Sol
Med el-bil tur-retur Norge – Spania – gratis!

Med el-bil tur-retur Norge – Spania – gratis!

tesla
Ikke ett øre i drivstoffutgifter fra Norge til Sør-Spania tur/retur, mer enn 6.000 km.
 
– Jeg er ganske sikker på at vi er de første som har kjørt fra Norge til Spania tur/retur med den nye Tesla S-modellen, sier Bjørn Torgersen (50) fra Hamar.
Bjørn og familien har dette året bodd på Costa del Sol. I februar var han og sønnen Magnus (13) i Norge for å hente familiens flunkende nye el-bil, en Tesla S P85D, verdens raskeste firedørers personbil.
Vel tilbake i Spania har Bjørn og familien brukt el-bilen til mange turer rundt om på Costa del Sol. Å bruke el-bil i Spania begynner nå å bli mye enklere, for ladestasjonene er i ferd med å poppe opp flere steder også her til lands.
Nå er familien Torgersen vel tilbake i Norge etter sitt ”friår i sola” og etter nok en tur gjennom Europa med el-bilen.
 
Finne ladestasjoner
– Jeg brukte ganske mye tid på å planlegge den første turen sørover fra Norge, faktisk mer enn to måneder. Utfordringen lå i å legge opp en rute som passet vårt behov for å lade batteriene, fra Norge, gjennom Tyskland, Frankrike og ned til Spania. Jeg søkte meg fram på internett.
Bjørn og sønnen Magnus har begge bildilla, men familien har ikke tidligere hatt el-bil. Da den amerikanske bilfabrikken Tesla i oktober varslet at en ny S-modell med firehjulstrekk og 700 hk var på vei, satte Bjørn seg umiddelbart på lista. 28. februar kl. 10 stod bilen klar for levering i Drammen.
 
”Rekkeviddeangst”
Samme dag kjørte far og sønn den flunkende nye Tesla´en rett til Oslo for å ta Kiel-ferja, og dagen etter, 1. mars, trillet de ut av den nordtyske byen.
Første stans var Hamburg der bilprodusenten Tesla har satt ut gratis superladere til sine el-biler. Med en halvtimes lading på disse nye ladestasjonene, kan man kjøre 270 kilometer.  
– Jeg er ikke plaget av ”rekkeviddeangst”, men du må ”lære” å kjøre el-bil, finne ut hvordan man kjører økonomisk og fornuftig, tenke på klatring og temperaturforhold i forhold til hvor mye strøm el-bilen har til enhver tid, forteller Bjørn som har beregnet seg fram til at hastigheter mellom 90 og 105 km/t gir mest økonomisk kjøring.
 
Supre superladere
Det store nettet av gratis ladestasjoner som Tesla nå bygger ut i Europa, er strategisk plassert langs de mest trafikkerte veiene, har 24-timers åpningstid og ligger nært andre servicetilbud som overnattingssteder, restauranter og bensinstasjoner.
I dag har Tesla satt opp 133 slike superlader-stasjoner i Europa. Systemet er best utbygd i Norge, Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Men det legges opp til en enorm utbygging de nærmeste to årene og særlig østover i Europa.
– Med nok superladere utplassert, er det ingen stor kunst å tilbakelegge 1.000 kilometer per dag på kontinentet, mener Bjørn.
 
Seks dagers tur
– Vi brukte seks dager på den mer enn 3.100 kilometer lange turen sørover til Solkysten, sier Bjørn som mener at når det nå kommer flere ladestasjoner i Spania, vil det neppe være noe problem å gjøre hele turen på tre dager.
Ifølge Bjørn kan han ved pen kjøring på tyske motorveier, autobahn, tilbakelegge 300 til 350 kilometer på ”full tank”.
Etter én-dags kjøring hadde Bjørn og Magnus ladet flere ganger og sammenlagt kjørt ca. 850 kilometer før de satte parkerte bilen til lading over natta i byen Nancy, nord i Frankrike.
Neste dag, 2. mars, gikk turen videre sørover. Ca. 800 kilometer senere kom de til byen Narbonne der Frankrikes sørligste ladestasjon står.
 
Verre i Spania
– Jeg anbefaler alle som har tenkt seg på langtur med el-bil om å investere i en slik ladeboks, sier Bjørn og viser fram boksen til 10.000 kroner som gjør at du med en 32 ampers trefase-kontakt kan lade el-bilen dobbelt så raskt dersom du ikke er i nærheten av Teslas egne superladere.
– Særlig i Spania som per i dag ikke har superladere,  var denne boksen svært nyttig, forklarer den ferske Tesla-eieren.
Tredje etappe av turen gikk over grensa til Spania og til Barcelona, der turens første uhell fant sted:
– Vi fikk et varsel om at lufttrykket i høyre bakhjul var dårlig. Da vi sjekket, viste det seg at dekket var nesten flatt. På verksted fortalte de at noen hadde skåret i dekket med en kniv. Mens bilen var på verksted, ble også en veske med datamaskinen min stjålet, forteller Bjørn.
 
Maks. 600 km per dag
På grunn av fortsatt dårlig tilbud på ladestasjoner i Spania, er det ikke mulig å kjøre mer enn til sammen 600 kilometer per dag, mener Bjørn. Han fikk mye hjelp til å finne fram til lademuligheter og overnattinger via websiden ”driveandream.com” som en idealistisk ire driver.
Via denne kontakten fikk Bjørn og Magnus ordnet overnattinger på hotell, kombinert med lading av bilen, både i Valencia, i Lorca og Granada før de den sjette dagen endelig kunne parkere bilen på Costa del Sol.
– Jeg er utrolig godt fornøyd med bilen. Å kunne kjøre bil hele strekket gjennom Europa uten å betale for elektrisiteten, er jo helt utrolig. På Hamar snakker vi gjerne om før og etter elgjakta. For meg har livet blitt et før og etter Tesla, avslutter Bjørn.
Bildetekster:
Tesla 9.jpg:
Etter mer enn 3.100 kilometer gjennom Europa, kunne Bjørn Torgersen og sønnen Magnus parkere på Solkysten. Foto: Arne Bjørndal
Vil du ha mer informasjon om å bruke el-bil i Spania? Ta kontakt med Bjørn Torgersen: info@torgersenbil.no

tesla-2
Fakta om el-bil og Tesla S-modell P85D
Bjørn Torgersens nye el-bil har en stiv pris: 900.000 kroner. – I ingen andre land selges Tesla så billig som i Norge, hevder Bjørn og viser til at prisene i for eksempel Tyskland på denne utstyrsmodellen ligger 250.000 kroner høyere enn i Norge. Forklaringen er norsk momsfritak og gunstige avgifter på el-biler. Her er noen andre fakta om den nye Tesla-modellen:
–    Motor på 700 hk
–    0-100 km/t på 3,4 sek
–    Dersom bil lades privat i Norge, har Bjørn regnet seg til at det koster 60 øre per 10 km distanse å lade bilen
–    Dersom el-bilen lader på de gratis ladestasjonene, sparer familien Torgersen 4.000 kr. i måneden på å kjøre el-bil
–    Bilen leveres med en stor trykkfølsom skjerm på 17 tommer der de fleste funksjonene styres fra
–    Med bilen følger 7 års gratis 3G, som bl.a. brukes av Tesla til programvareoppdateringer. Det betyr at bilen hele tiden har internettforbindelse som gir god kvalitet på for eksempel radio
–    Med en App på smarttelefonen kan bilen spores, aircondition/varme kan startes skrus på, osv.
–    De eneste løpende utgiftene på bilen er 400 kr. i årsavgift og årlig forsikring på 10.000 kr. for 20.000 km per år
–    Bjørn mener bilprodusentenes opplysninger om kjørelengder er misvisende, for på vinterstid i Norge kan du ikke kjøre en Tesla lenger enn 220 km på full tank. Tilsvarende kapasitet for Nissan Leaf er 100 km på vinterføre
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.