Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 117277891
 
Sprudlende sjampanje mot demens

Den sprudlende drikken er ikke bare populær, den har også positiv effekt på minnet. Ny forskning viser nemlig at sjampanje inneholder fenoler som forhindrer aldersrelatert glemsel. Det er en studie fra Universitetet i Reading som har sett nærmere sjampanjens effekter på minnet. Den viser at sjampanjen stimulerer signaler i hjernen og dermed kan påvirke minnet vårt. Sammenlagt med hvitvin, finnes det større mengder fenoler i sjampanje. Ett til tre glass sjampanje i uken er det som skal til, ifølge forskerne.
– Disse spennende resultatene viser for første gang at moderat forbruk av sjampanje har mulighet for å påvirke våre kognitive funksjoner, som for eksempel minnet, sier professor Jeremy Spencer. Tydeligvis har forskerne ved Universitetet i Reading en forkjærlighet for forskningen rundt sjampanje, for tidligere forskningsrapporter derfra viser at to glass sjampanje kan være bra for hjertet og blodsirkulasjonen. Det kan i sin tur minske risikoen for hjertefeil og slag.
 
 
shutterstock 243461293
 

Slik overlever du spanske sommernetter

Natta er 32 grader varm, lakenet er klamt, pyjamasen tung, du svetter og får ikke sove. Og ikke har du luftkondisjonsanlegg. Hva gjør du da?! Her er åtte tips til hvordan du sikrer nattesøvnen gjennom hete spanske sommernetter:

  1. Stille en vifte mot det åpne vinduet eller plasser en bolle full av is eller veldig kaldt vann foran viften for å kjøle luften ytterligere. Et stoff som er fuktet og hengt opp foran vinduet kan også hjelpe.
  2. Bruk en lys pysjamas eller sov naken. Ifølge undersøkelser er 57 prosent av alle som sover nakne lykkeligere i forhold til partneren.
  3. Legg våte kluter på de delene av kroppen som er mest utsatt for varme.
  4. Sove alene. Har du en madrass du kan legge på gulvet, vil temperaturen være lavere der enn i sengehøyde.
  5. Ta en varm dusj for å redusere kroppstemperaturen. En kald dusj setter i gang energiforbruket som gjør deg mer våken.
  6. Spis salat til kvelds. Unngå store, tunge og varme retter. Yoghurt, salat eller en kald gazpacho er ypperlig i sommervarmen. Drikk mye vann!
  7. Slå av alle lys og elektroniske gadgets. Det holder ikke å sette dem på standby, for de fortsetter å bruke energi og avgi varme.
  8. Har du mulighet for å sove i friluft, så gjør det. Sover du i nærheten av vann, vil fuktigheten i luften gi en kjølende effekt.
 
 
shutterstock 171367628
 
Slik blir du en bedre fotballspiller
Mindre enn en halvtimes sprinttrening i uka får profesjonelle fotballspillere til å løpe raskere i lengre tid når det er kamp. Det kan den danske førstedivisjonsklubben AB skrive under på. De ba om hjelp fra forskere fra Københavns Universitet. Treningen ble justert, og plutselig vant AB fire kamper på rad.
– Vi bruker fortsatt opplegget; alt annet ville vært idiotisk, mener Magnus Christensen, fysisk trener og avslutningstrener i AB. Treningsopplegget ble satt sammen av forskere, bl.a. en tidligere assistenttrener i den italienske storklubben Juventus. Dermed ligger det mer enn bare teori bak disse anbefalingene: Opptil 10 ganger 5 sekunders sprint (med ti sekunders pause), gjentatt 2–3 ganger, to ganger i uken.
13 spillere fra ABs førstelag ble testet med denne såkalte YoYo-testen. Etter fire uker hadde de bedret prestasjonene fra 2803 til 3127 meter i gjennomsnitt. Det er slike små forskjeller som kan snu fotballkamper, mener forskerne.
 
 
shutterstock 183099326
Vi hadde bedre bein for 30.000 år siden
Europeiske skjeletter er blitt dårligere, men den negative utviklingen kan ha stoppet for 2.000 år siden. Forklaringen er at moderne mennesker sitter mye mer stille enn våre forfedre. For titusener av år siden måtte folk kjempe for maten sin. I det moderne, matproduserende samfunnet har de fleste av oss helt andre problemer.
En amerikansk og europeisk forskergruppe ville se hvordan skjelettene våre har blitt påvirket av samfunnsutviklingen over titusenvis av år. Forskerne fant at jordbrukslivet og mindre fysisk bevegelse i hverdagen sannsynligvis var den største årsaken til at vi har fått dårligere bein. For å komme fram til denne konklusjonen, undersøkte forskerne nesten 2.000 skjeletter fra forskjellige deler av Europa. De eldste beina er 33.000 år gamle, mens de ferskeste er fra 1900-tallet.
Jo mer du bruker beina, jo sterkere vil knoklene bli. Mye løping, løfting og gåing vil føre til at knoklene legger på seg mer kalsium og blir sterkere, slår forskerne fast.
 
 
shutterstock 150822116
 

Ikke enklere røykeslutt med e-sigaretter

Flere forskergrupper rundt om i verden undersøker effekten av de nye e-sigarettene. Til nå har ingen av disse funnet pålitelige beviser for at elektroniske sigaretter – på lang sikt – reduserer tobakksavhengighet bedre enn andre hjelpemidler.
– E-sigaretter kan etter en måned ha gjort det betydelig enklere å hanskes med abstinenssymptomene. Men det finnes så langt ikke beviser for at denne effekten er varig, sier forsker Riyad al-Lehebi ved Universitetet i Toronto i Canada. Forskerne i Toronto har sett nærmere på tilsammen 22 studier om røykeslutt-effekten og helseskader av e-sigaretter med mer enn 2.200 pasienter.
Rådet fra Toronto-forskerne til røykere som vil prøve å slutte, er å holde seg til røykeavvenningsmidler som nikotinsugetabletter, nikotintyggegummi og nikotinspray.
Bevisene for at disse midlene fungerer og er trygge å bruke, er nemlig mer robuste enn for e-sigaretter. Tørrhoste, halsirritasjon og kortpustethet er noen av de negative bivirkningene forskere har funnet ved e-sigaretter. Forskerne fant også at e-sigaretter inneholder acrolein og formaldehyd, begge stoffer som kan øke risikoen for lungekreft.
 
 
shutterstock 234064975
 

En tur hit kan ødelegge hjernen din

Den kosmiske strålingen i verdensrommet er så voldsom at den antagelig vil ødelegge cellene i astronautenes hjerner på veien til Mars. Den private romorganisasjonen Mars One har planlagt å sende den første gruppen mennesker mot planeten Mars i år 2026. Formålet er å starte en koloni. Det vil være en reise med mange utfordringer. Nå viser en ny undersøkelse på mus at den mengden ioniserende stråling som astronautene vil oppleve i de sju månedene det tar å fly til Mars, ødelegger betydelige mengder hjerneceller. Forskerne mener at det også vil gjelde mennesker. Forskerne tror hukommelse og evne til å ta komplekse beslutninger vil bli svekket. De vil få permanente symptomer som minner om Alzheimers.
Mars One-prosjektet vil bygge underjordiske hus på Mars som beskytter mot strålingen. De vil imidlertid også få andre problemer, for tyngdekraften er bare omkring 62 prosent av det vi har på jorden. Hvis du veier 100 kilo på jorden, vil du veie 38 kilo på Mars. Det får musklene til å svinne inn, blodkarene vil utvide seg, og du vil etter hvert utvikle en rekke dødelige sykdommer.
 
Kilder: GöteborgsPosten, El País, videnskab.dk, forskning.no,
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet