Månedsmagasinet på Costa del Sol
Rent-a-Car-industrien skifter gir

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 228951154

Boligmarkedet har vært gjennom en kjempestor omstillingsprosess. Det samme har luftfarten og flyselskapene. Og nå også bilutleieselskapene. Oppbrudd, nedskjæringer, nye markedsstrategier og forretningsområder har vært hverdagen de siste fem-ti årene i en bransje som nå endelig er i ferd med å skifte gir og få opp farten.
 

En ukes billeie for bare 99 euro. Tilbudene er gode – og det er masser av dem. Men kan man tjene penger på å leie ut biler for en slikk og ingenting?

Det er igjen mange gjester på Costa del Sol. Men det er også mange bilutleieselskaper. 185 selskaper kjemper om de mange turistene, og det har presset prisene helt til bunns.
«I dag er det billigere å leie bil på Costa del Sol enn for ti år siden. Og det til tross for at momsen i mellomtiden har steget.» Ordene kommer fra Ana María García som er formann for sammenslutningen av bilutleieselskaper i Málaga-provinsen (Aesva).
 
De gode gamle dager
De erfarne i bransjen husker med glede 1980 årene som var en gyllen tid for Rent-a-Car-selskapene.
«Den gangen kunne vi kjøpe inn billig. leie ut og siden selge til gode priser,» forteller Hans Hugo From fra Helle Hollis og utdyper:
«Som selskap ble vi fritatt for datidens vektavgift, og konkurransen på utleie var ikke i nærhet av å være så hard som i dag. Og like viktig var det at vi etter seks til 12 måneder kunne selge utleiebilene på bruktbilmarkedet her eller i utlandet.»
Slik er det ikke lenger. Prisene på bruktbilmarkedet er presset helt i bunns, bilene leies ut til svært lave priser og vektavgiften er i dag gjort om til en CO2-avgift som alle må betale – også bilutleieselskapene. Tross vanskelige vilkår er det likevel mulig å få regnskapene til å gå i pluss.
 
Mange bekker små
Hos Helle Hollis har godt gammeldags kjøpmannskap, struktur, god service og markedsføring vært nøkkelordene bak dagens suksess i en tøff bransje. Krisen i 2008 ble et vendepunkt for det danskeide selskapet.
«Det er viktig å kjøpe de riktige bilene til de riktige prisene og på det riktige tidspunktet. Din bilflåte må alltid ha den riktige størrelsen foran for sommer- og vintersesongen. Det er ikke alle som klarer det,» forklarer Hans Hugo From som i dag har ca. 1.000 biler i flåten, men bare halvparten når høysesongen er på hell. Noen biler selges tilbake til fabrikken til en på forhånd fastsatt pris, mens andre selges ut til bruktbilmarkedet som Helle Hollis, av forretningsmessige årsaker, ikke vil fortelle hvem er.
«Nye tilbud og service som leie av GPS, bærbar wi-fi, babysete og flyplassparkering har kommet til. Det er viktig for kundetilfredsheten, men også for oss nå da avansen på billeien er så liten,» forklarer Hans Hugo From som også avslører at Helle Hollis i dag er selvforsikret på kaskosiden.
«Vår firmastruktur har også endret seg. Vi er blitt en slankere organisasjon, men faktisk også mer fleksible,» forteller Hans Hugo From som ved omleggingen i 2008 mistet sin sekretær. Tilsvarende omlegginger har det vært i markedsavdelingen for Christine Fleischer som i dag står for både salg og markedsføring.
 
Helle-Hollis2
 
Den digitale verden
Omstilling, fleksibilitet og nytenkning har vært drivkraften i Christine Fleischers arbeid de siste årene.
«Trykte medier kan ikke lenger stå alene. Alt er i dag mer digitalt, og vi har satset hardt på en direkte toveis-kommunikasjon. Våre nyhetsbrev, Google optimering og aktivitet på Facebook og Twitter har i dag høy prioritet,» forklarer Christine Fleischer som har vært i Helle Hollis i 20 år og som nøye har fulgt den drastiske utviklingen i bransjen og endringene i folks reisevaner.
«Folk er blitt mer frittenkende og reiser individuelt. Tidligere satset vi tungt på samarbeid med turoperatører, men på grunn av den teknologiske utviklingen finner folk i dag selv sine reiser på nettet. Derfor satser vi nå på at differensiere oss overfor kunden og ikke en turoperatør,» sier Christine som i dag «leverer» mer salg og markedsføring for mindre budsjetter enn tidligere. Slik er det om man vil ha regnskapene til å henge sammen. Men det er ikke alle som er enige eller velger å følge med utviklingen. Fra bransjeorganisasjonen heter det nemlig at 20-25 prosent av bilutleieselskapene ikke er på Facebook eller har en hjemmeside der man kan bestille sin leiebil online.
 
Gode perspektiver – tross alt
Ana María García fra bransjeorganisasjonen regner med at bilutleieselskapene i år vil se en økning i utleie på fem prosent.
«Det er naturligvis positivt med den økende turismen, men det bekymrer meg at den økende etterspørselen ikke fører til økte priser. Marginene er fortsatt så små at jeg frykter noen selskaper ved årets utgang må vri om nøkkelen,» sier hun.
Hos Helle Hollis mener man at service spiller en viktigere rolle enn noensinne. «Bilen er den samme, uansett hvor man leier den, men vi kan putte noe ekstra inn i den som rengjøring, personlig service, kort ventetid, rettferdig drivstoffpolitikk, transparente priser og leieavtaler og andre gode ting,» avslutter Hans Hugo From som ser lyst på framtiden for Costa del Sol og bilutleieindustrien.
Etter en vanskelig tid er bransjen igjen skiftet gir. Bare tiden vil vise hvilke av de mange selskaper som nå kan holde farten oppe.
 
El-biler
De nye el-bilene får mer og mer omtale i mediene, og naturligvis er det også et varmt samtaleemne blant bilutleieselskapene. Men på Málaga flyplass er det fortsatt bare Europcar som leier ut el-biler. Og selskapet har kun to stykker i sin store flåte av biler.
«El-biler er framtiden, men jeg tror det vil gå åtte til ti år før gjennombruddet kommer. Det er fortsatt bare ganske få ladestasjoner, så det er fortsatt ikke praktisk turistene,» mener Hans Hugo From fra Helle Hollis.
 
Bla Bla Car og CarSharing
Nye ideer ser stadig dagens lys. Siste skudd på stammen er Bla Bla Car og Uber der folk, enkelt fortalt, via en plattform på nettet tilbyr hverandre kjøring til lave priser. CarSharing er et lignende initiativ der flere personer slår seg sammen om billeie. Disse nye konseptene har hatt stor suksess, men vil, ifølge Christine Fleischer fra Helle Hollis, ikke ramme Rent-a-Car-selskapene på Costa del Sol.
«Vi selger frihet og komfort. Med din egen bil kan du fra komme fra A til B når du selv ønsker det. De nye konseptene henvender seg mer til spanjoler eller fastboende.»
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet