Veldedighetsmiddag til inntekt for El Refugio de Burrito
Lørdag 6. september kl. 20.00 avholdes en veldedighetsmiddag til fordel for eslene i El Refugio del Burrito, på Restaurante Club Náutico i Puerto Deportivo Benalmádena. Alle gjester bys på en velkomstdrink, og etterpå vil det bli servert en middag der man kan velge mellom forskjellige forretter og hovedretter. Pris per person 25 euro, hvorav 3 euro går til El Refugio del Burrito. Gjestene kan også nyte underholdning med flamenco. Reservasjon kan gjøres ved henvendelse til yvonabelar@gmail.com – 654 513 380 (Inga) – 671 447 348 (Susan Jull) – thehunds@hotmail.com.
1,35 euro koster det å reise med metro´en. Prisen faller til 0,82 euro hvis man kjøper et klippekort «bonometro».
Metro´en kjører nå i Málaga Etter nesten ti års byggetid, investeringer på ca. 600 mill. euro og en måneds prøvekjøring, er Málagas metro nå offisielt innviet. Metro´en tar imot passasjerer på første del av rutene på linje 1 og 2 som dekker strekningene på Carretera de Cádiz, Cruz del Humilladero, Teatinos og María Zambrano-togstasjonen. Metro´en går fortsatt ikke til den gamle bydelen, men det forventes at metrorutene gradvis blir utvidet i 2016 og 2017, og at de står helt ferdige i 2018. De innviede metrorutene kjører i dag i de områdene der befolkningstettheten og trafikken er størst. Kommunen forventer at mellom fire og fem mill. passasjerer vil benytte seg av metro´en fram til nyttår og føre til at annen veitrafikken i byen går ned med 30 prosent.
Oljeboring i nordmenns ferieparadis Den spanske regjeringen er i ferd med å gi grønt lys til oljeboring i havet utenfor Kanariøyene, skriver Aftenposten som brukte både forsiden og to sider inne i avisen på å presentere saken for norske Kanariøy-farere. Antall norske turister på Kanariøyene har økt med 50 prosent siden 2010 og nådde 540.000 i fjor. Mange frykter for den framtidige turiststrømmen når oljeselskapene slipper til. – Motstanden mot oljeboring er utrolig stor, og det er protester hele tiden. Den store, svarte ulven er industri- og turistministeren i Spania, som har presset dette igjennom. På Lanzarote er han persona non grata, sier Ola Kjeldstad (63), nordmann og guide som har bodd på øya i 14 år. Olje står for nesten halvparten av Spanias energikonsum, men nær 98 prosent importeres, viser tall fra oljeselskapet BP og statistikkbyrået EIA. Feltene utenfor Fuerteventura og Lanzarote er av det spanske oljeselskapet Repsol anslått til å kunne produsere 100.000 fat pr. dag – noe som er nok olje til å dekke rundt 10 prosent av Spanias årlige oljeforbruk. Håpet er at økt oljeutvinning skal kunne bidra til å få fart på en skakkjørt spansk økonomi, men ikke alle kjøper denne argumentasjonen. – Det regionale parlamentet, de regionale myndighetene, kommunene og folket i gatene har alle sagt at de ikke vil at dette prosjektet skal gjennomføres. Det er udemokratisk, sier Petro Hernández, medlem i miljøverngruppen Ecologistas en Acción til avisen Financial Times.
Gaver til den kongelige familie vil også undergå kontroll i framtiden.
Felipe VI tar oppgjør med kongefamiliens skandaler I kjølvannet av prinsesse Christinas eventuelle involvering i mannen Iñaki Urdangarins pågående korrupsjonssak, implementerer Kong Felipe en ny lov som forbyr at hans nærmeste familie (foreldre, hustru og barn) kan arbeide for privat sektor. Dessuten sender han de kongelige budsjetter til revisjon, og de vil heretter bli administrert av et lag av jurister fra Intervención General de la Administración del Estado (IGAE) (sekretariatet som kontrollerer de statlige budsjetter). Han sender dermed et klart budskap til omverden og resten av den kongelige familie om at det er nye tider på vei innenfor det ellers så tradisjonsbundne monarkiet. I tillegg har han også valgt å beholde sin årlige lønnsinntekt som prins på 146.376 euro før skatt fram til 2015. Det betyr at hans far, Juan Carlos I, også beholder sin årlige lønn på 292.752 euro før skatt resten av 2014. Hvordan pengene framover skal fordeles, vil Kong Felipe først ta stilling til i november eller desember. De nye endringene skal sende et signal om at han har en mer ydmyk holdning til vervet som Spanias regent enn hans far som gjerne brukte mange penger selv i krisetider. Loven Ley de transparancia trer i kraft fra januar 2015.
Costa del Sol mottar i dag flere turister enn før krisen.
Turismen overstiger alle forventninger Costa del Sol har gjenvunnet sin posisjon som én av Europas foretrukne reisedestinasjoner. I juni har Málaga-provinsen mottatt litt over 500.000 turister, og det bringer det samlede «besøkstallet» opp på 2,5 mill. Det er det tredje høyeste antall feriegjester noen gang, og det lover godt for juli, august og september som jo tradisjonelt er årets beste turistmåneder. «Det er vanskelig å være pessimistisk fordi alt tyder på av vi når vårt mål om å passere 10 mill. turister i 2014,» uttaler Elias Bendodo, formannen for Turistrådet, til avisen MálagaHoy.
Pedro Sánchez har både en mastergrad i økonomisk politikk i EU fra ULB (Bruxelles) og en i offentlig ledelse fra IESE i Madrid.
PSOE: Sánchez skaper ny ledelse og større åpenhet Kort tid etter at PSOEs nye formann Pedro Sánchez overtok lederskapet, ble det varslet nye tider. Størstedelen av partiledelsen ble skiftet ut med nye og yngre politikere – og for første gang i historien er kvinnene i flertall. Og de 20 kvinnene og 18 mennene er nå de som, ifølge Sánchez, skal føre PSOE tilbake til makten ved parlamentsvalget høsten 2015. Men det er ikke bare politikerne som er nye i PSOE, også mere åpenhet karakteriserer lederskiftet. Sánchez meddelte nemlig tidligere i uken at PSOEs regnskaper framover blir offentliggjort hvert kvartal. Og dessuten vil også partitoppenes skatteforhold bli tilgjengelige for offentligheten. De nye politikerne og den nye åpenheten skal gjøre slutt på PSOEs dårlige rykte etter korrupsjonsskandalen ERE som ble avslørt i Andalucía.
Pedro Sánchez lover god politisk debatt framover.
Klart nei til valg i Catalonia Statsminister Mariano Rajoy og den nyvalgte formannen for PSOE, Pedro Sánchez, har hatt sitt første møte på tomannshånd. Begge var enige om at Catalonia ikke lovlig kan avholde valg om uavhengighet fra Spania. Partene er derimot ikke enige om hvordan debatten framover skal håndteres. Sánchez mener Spania omgående trenger en grunnlovsendring, som skal sikre mer nærdemokrati og åpenhet. Rajoy mener derimot at en grunnlovsendring må vente mens alle krefter nå brukes på å få Spania ut av krisen.
Jordi Pujol kalles for en løgner og ekstremt pengegrisk av sin tidligere svigerdatter, María Victoria Álvarez.
Tidligere regjeringsleder innblandet i stor korrupsjonsskandale Skattevesenet har lenge hatt den forhenværende regjeringslederen for Catalonia, Jordi Pujol, under mistanke for å ha store summer anbragt på konti i skatteparadiser. Jordi Pujol har tilstått og beklaget at han har 3,4 mill. euro plassert i Andorra, penger som han aldri har oppgitt til skattevesenet. Jordi Pujol har forklart at pengene stammer fra en arv fra hans far som døde i 1980. Saken har skapt stor forargelse blant politikere og ikke minst i Jordi Pujols parti, CiU, der han er ærespresident. Og Jordi Pujols tidligere svigerdatter, kaster nå mer bensin på bålet. I et intervju med Antena 3 har hun fortalt at familien har rundt regnet 100 mill. euro på konti i 13 forskjellige skatteparadiser. Ifølge svigerdatteren er det alt sammen svarte penger som familien har mottatt fra bygge bransjen. I samme intervju forklarer hun hvordan hun jevnlig kjørte med sin ekskjæreste over grensen til Andorra med svarte penger i bagasjerommet.
Messis far er også implisert i en svindelsak om salg av falske billetter til VM i Brasil.
Messi må i retten FC Barcelonas stjernespiller Lionel Messi, må sannsynligvis i retten i løpet av høsten. Han er, sammen med sin far, anklaget for omfattende skattesvindel. Det er statsanklageren i Gavá (Barcelona) som har anklaget Messis far. Og samme anklager mener at Messi har deltatt aktivt i, eller i det minste hatt kjennskap til, den massive skattesvindelen. Den verdenskjente fotballspilleren har frivillig innbetalt 30 mill. euro til skattevesenet i håp om å legge lokk på saken, men retten i Gavá har valgt å gå videre med prosessen.
Norsk politi med i aksjon mot menneskehandel Norsk politi deltok i et politisamarbeid med flere land da 66 personer ble arrestert i forbindelse med at et nettverk for menneskehandel ble avslørt. Nettverket ble avslørt etter et samarbeid mellom Interpol og Europol, samt politi i Spania, Norge, Danmark, Tyskland, Costa Rica, USA og India, skriver VG, som siterer den spanske avisen El Día. Spansk politi har ifølge et notat avslørt en gruppe av personer med indisk og pakistansk opprinnelse som har tjent rundt 2,6 millioner norske kroner ved å forfalske oppholdstillatelser og arrangere falske ekteskap. Presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos sier til NTB at Kripos bisto med informasjon til spansk politi i etterforskningen. – Dette er en spansk etterforskning, og det er spansk politi som må svare på det faktiske innholdet i saken. Det jeg kan bekrefte er vi har bistått med informasjon som ble etterspurt av dem, sier hun. Ifølge El Día tjente gruppen 12.000 euro eller i overkant av 100.000 norske kroner for arrangerte ekteskap mellom europeiske kvinner og indiske eller pakistanske borgere. Gruppen la også til rette for ulovlig innvandring til USA. Flere av de 66 arresterte er hovedansvarlige for de mistenkte handlingene. Etterforskningen startet i 2013.
Feriebolig i Spania mest populært Spania er mest populært for nordmenn som ønsker å kjøpe feriebolig i utlandet. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Sparebank 1. Nesten 50.000 nordmenn har planer om å bli eier av en spansk bolig, skriver NTB. Undersøkelsen ble gjort i juni i fjor, etter flere dårlige somre. Drømmeværet i Norge denne sommeren kan ha påvirket investeringsplanene. Sverige ligger på andreplass på lista over land nordmenn planlegger å kjøpe bolig i. Snaut 29.000 har svenske ferieboligplaner, fulgt av USA med 16.000. Mange har også planer om å kjøpe bolig i land som Italia, Tyrkia og Thailand. Drøyt 62.000 har planer om å investere i feriebolig i Norge. I alt har 200.000 nordmenn planer om å kjøpe feriebolig. Respons Analyse har også undersøkt hvor mange som har tilgang til eller eier feriebolig i dag. 49 prosent svarte at de har tilgang til eller eier feriebolig i Norge, fem prosent i Spania, fire prosent i Sverige og bare én prosent i USA. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn i selvangivelsen for 2010 oppga at de eide 46.395 eiendommer i utlandet. Da lå Sverige på topp med 15.299 eiendommer. I Spania hadde vi 12.848 eiendommer, mens det var 836 norskeide eiendommer i USA.
Arkitekttegning over den nye bydelen.
Kjempestort byggeprosjekt i Málaga Alt tyder på at første spadestikk for det store og svært ambisiøse byggeprosjektet i Málagas bydel «Martiricos» tar til september. Det er to store, etterlatte arealer bak fotballstadion La Rosaleda og sentralredaksjonen til avisen El Sur som er avsatt til byggeprosjektet. Her har man gjennom flere år arbeidet med en byfornyelsesplan med nye boliger, parker, næringsarealer, p-plasser og to skyskrapere på 30 etasjer. Første fase inkluderer oppføring av 224 leiligheter og en rekke butikker, bl.a. supermarkedet Mercadona som allerede har reservert 1.800 m2 til et nytt supermarked. I andre fase inngår de to skyskraperne som blir de første i Málaga. Det er likevel ikke satt noen dato for når denne fasen påbegynnes.
Regjeringens garanti for uendrede lufthavnskatter fram til 2025 betyr flere Ryanair-fly i Málaga.
Ryanair utvider i Málaga Det irske flyselskapet merker stor framgang i flytrafikken til og fra Málaga. Derfor utvider Ryanair fra oktober antallet fly til allerede etablerte destinasjoner, og dessuten åpner de helt nye destinasjoner. Antallet ukentlige avganger til London økes fra 10 til 14 fly, og det vil i tillegg bli satt inn flere fly på rutene til Roma og Brussel. Helt nye destinasjoner blir Milano i Italia og Nürnberg i Tyskland der Ryanair allerede flyr til Dortmund, Düsseldorf og Bremen. Ryanair er i dag Málaga lufthavns ledende flyselskap med 3 mill. passasjerer årlig, noe som tilsvarer hver fjerde passasjer.
Duran Lleida blir i CiU til neste valg, men trekker seg fra alle ledende poster.
Splittelse i det katalanske partiet CiU Talsmannen, og en av de ledende frontfigurene for det katalanske regjeringspartiet CiU, Josep Antoni Duran Lleida, har valgt å trekke seg fra alle ledende poster i partiet. Ifølge Duran Lleida og partiets formann Artur Mas, ligger det ikke noe dramatisk bak Duran Lleidas avgang. Likevel melder andre kilder i partiet om intern splittelse på grunn av den planlagte folkeavstemmingen om Catalonias selvstendighet som CiU og koalisjonspartiet ERC vil gjennomføre i november.
Presentasjonen av den spanske Michelin-guiden skjer 19. november på Hotel Los Monteros der rundt 300 personer forventes å delta.
Den spanske Michelin-guiden 2015 presenteres i Marbella Den viktigste gastronomiske event´en i Spania vil finne sted 19. november i Marbella. Byen er nemlig blitt utvalgt til presentasjonen av den spanske og portugisiske Michelin Guide for 2015. En viktig begivenhet som både nasjonalt og internasjonalt setter fokus på den spanske sørkyst. Byen er blitt valgt på grunn av sin status som viktig turistby som for øyeblikket gjennomgår en fantastisk utvikling. I avisen marbella24horas uttaler Ángel Pardo, ansvarlig for avdelingen Relaciones Externas de Michelin: «Arrangørene bak Michelin ønsker å støtte opp om turismen og spesielt turismen på Costa del Sol fordi man her har klart å klare seg godt i økonomiske vanskelige tider. Og akkurat som Michelin-guiden står Marbella for kvalitet, service og opplevelser som alle inneholder fundamentale verdier som sikrer at den reisende får det maksimale ut av sitt opphold.» Marbella er da også den by i Andalucía med flest Michelin-stjerner og går forbi både Málaga og Sevilla. Inntil videre har presentasjonen av guiden bare vært avholdt i Madrid, Baskerland og Barcelona, og Marbella blir derfor den første andalusiske byen som kan skrive seg inn i det fine selskapet.
Tross lån og støtte på i alt 12.624 mill. euro måtte Catalunya Banc selges.
BBVA kjøper Catalunya Banc Med et tilbud på 1.187 mill. euro overtar Spanias nest største bank, BBVA, den konkurstruede katalanske banken Catalunya Banc. Banco Santander og CaixaBank kom også med tilbud, men kunne ikke hamle opp med BBVA som satser sterkt på det katalanske markedet. Catalunya Banc var en fusjon mellom sparebankene Caixa Catalunya, Tarragona og Manresa, men tross flere lån og kapitalinnsprøytninger fra statens side, kunne banken ikke reddes og måtte selges til høystbydende.
En «chiringuito» i Málaga solgte 563 spyd med sardiner på én dag.
Sardiner for bare én euro De velkjente spydet med sardiner som kan nytes på nesten alle kystens «chiringuitos» (strandbarer), koster flere steder nå bare én euro. For bare to år siden kostet et spyd med fem-seks sardiner vanligvis fire euro, men strandbarene kjemper hardt om feriegjestene og vil gjerne ha sine restauranter fylt opp alle dager – både morgen, middag og kveld. De mange «chiringuitos» vil tjene penge på drikkevarer og ekstra bestilling av mat fordi sardiner ikke metter all verden og ofte bare spises som en forrett.
Laguna de Fuente de Piedra kan skryte av å ha den største kolonien av flamingoer på den iberiske halvøya og vøre den nest største i Europa.
Flere enn 400 frivillige fanger flamingoer i Laguna de Fuente de Piedra I midten av juli dro 430 frivillige ut til Laguna de Fuente de Piedra for å hjelpe til med å samle inn data over de nye flamingoene i området. Hver vår vender tusenvis av de rosa fuglene nemlig tilbake til stedet for å yngle, og innsamlingen av data er en del av et program som har vært i gang siden 1986 og som dokumenterer fuglenes og miljøets tilstand. I løpet av de nesten 30 årene som programmet har eksistert, er flere enn 17.000 flamingoer undersøkt, og denne gangen har man klart å registrere rundt 600 eksemplarer. De frivilliges oppgave består i å isolere de unge fuglene som ennå ikke kan fly, for deretter å kunne registrere dem. En etter en blir fuglene undersøkt og får påsatt en liten ring av metall på høyre ben og en plastring på det venstre. Blant annet blir vinger og nebb målt, de blir veid, får tatt prøver og settes deretter fri igjen. De frivillige kommer fra forskjellige vitenskapelige avdelinger som La Estación Biológica de Doñana, Departamento de Zoología de las Universidades de Málaga og Cadíz – og flere miljøinstitutter samt naboer til Fuente de Piedra. Det anslås at det i 2014 finnes ca. 7.000 ynglende flamingo-par og rundt 6.000 fugleunger i området, og antallet fugler og den suksessfulle reproduksjonen skyldes angivelig vannutviklingen i lagunen. Vandstanden lå i vår på ca. 70 cm, noe som skaper perfekte rammer for at flamingoene kan reprodusere seg med suksess.
Nordmenn vil til Spania
For nordmenn som søker sol og varme, er det Spania som gjelder i år, sier leder for internettreisebyrået Travellink, Hege Bergsløkken. Basert på 18.000 norske reisebestillinger slå selskapet fast at seks av ti nordmenn velger Spania på grunn av været. For nordmenn som vil ha storbyferie, er det London som trekker flest, ifølge undersøkelsen. – Mange vil være sikre på at de får så mange soltimer som mulig, og da er Spania et bra valg. Vår undersøkelse viser at i tillegg til været, er også kulturliv og severdigheter på destinasjonen viktige for sommerferien, sier Hege Bergsløkken til nettavisen boarding.no. Ifølge Travellink har flyprisene aldri vært så lave som de er nå, noe som resulterer i at nordmenn bestiller reiser som aldri før. Sammenlignet med forrige sommer har reisebookinger økt med 13 prosent. – Mange venter med å bestille sommerreisen for å se hvordan været blir her hjemme. Men selv om været har vært ustabilt og bookingene har økt de siste dagene finnes det fortsatt mange reiser igjen, sier Hege Bergsløkken.
Flotte priser til de to største spanske banker.
Priser til BBVA og Banco Santander Det engelske tidsskrift Euromoney har ved deres årlige prisutdeling gitt den spanske banken BBVA prisen for å være den banken som best har håndtert overgangen til digitale tider. «Europas banker er helt klar over den utfordringen de står overfor i disse digitale tider, men ingen annen bank enn BBVA har klart å få sitt internettbank-system integrert i bankdriften,» skriver Euromoney. Tidsskriftet har også utnevnt Banco Santander som beste bank i det vestlige Europa takket være bankens ekspansjon og store potensiale.
Skattevesenet har utenlandske pensjoner i kikkerten Det spanske skattevesenet har det siste året økt innsatsen for å kreve inn skatt på pensjoner fra utlandet. Skatteminister Cristóbal Montoro forteller at hans ministerium har åpnet 27.696 saker for å kreve inn skatt av utbetalte, utenlandske pensjoner med fem års tilbakevirkende kraft. Flesteparten av sakene retter seg mot spanjoler som tidligere har arbeidet i utlandet og dermed tjent opp pensjon. Men også utlendinger med residens i Spania er interessante for skattevesenet. Skattevesenets serviceavdeling anbefaler derfor borgerne å sjekke skatteavtalene mellom Spania og det land de får utbetalt pensjon fra. Den økte innsatsen mot ubetalt skatt av pensjoner fra utlandet er nå mulig takket være samkjøring av registre over landegrensene.
Tinsa: «Lave, stabile priser og mange utlendinger ligger bak framgangen på boligmarkedet».
Takstmenn: Eiendomsmarkedet i framgang Firmaet Tinsa som er spesialister på eiendomsvurderinger, melder i sin siste rapport om klar framgang i eiendomsmarkedet på Costa del Sol. Den spanske solkysten er sammen med Costa Blanca de to områdene i Spania som har den største veksten på boligmarkedet. De lave prisene og de mange utlendingene er faktorene bak den positive rapporten. Tinsa peker på Marbella og Estepona som de to byene der salget går best, men bemerker også at det i inneværende år også er gitt nye byggetillatelser i Mijas og Torremolinos. Firmaet forventer i år en økning i boligsalget på 15-25 prosent i forhold til 2013.
Bekymringen for arbeidsløsheten har falt fra 80,8 prosent til 76,8 prosent siden mai.
Spanjolene bekymrer seg mer for korrupsjon enn for landets økonomi For første gang i historien bekymrer flere spanjoler seg nå for korrupsjonen enn for Spanias økonomi. Det viser tall fra den siste meningsmålingen fra Centro de Investigaciones Sociológicas som undersøker befolkningens holdninger til landets økonomiske og sosiale situasjon. Siste undersøkelse ble laget i mai i år, og resultatet i forbindelse med korrupsjon avspeiler i høy grad to ting. En økende optimisme blant befolkning hva angår Spanias og krisen, og så er det ettervirkningen av flere store korrupsjonssaker som har sett dagens lys de siste måneder og år. Undersøkelsen viser at arbeidsløshet med 76,8 prosent stadig er det problemet som flest bekymrer seg for. På andreplass ligger korrupsjon med 38,8 prosent, og landets økonomi inntar i dag tredjeplassen med 28,4 prosent. Dessuten viser tallene også en økende skepsis i forbindelse med kongehuset og urolig nok at spørsmålet knyttet til den nye abortloven ikke lenger synes å få noen til å se rødt, men en prosentandel på 0,0 prosent.
Mijas er blant de tre beste badestedene i Spania Hele fjorten strende i Mijas kommune har fått miljøsertifikatet ISO 14.001 som er en internasjonal akseptert standard som definerer hvilke parametere strendene må oppfylle for at det skal bli balanse mellom menneskets tilstedeværelse og miljøbevaringen. Dessuten har åtte av strendene også fått stempelet Q (Calidad Turística), og det gjør området til et av de beste stedene å hoppe i havet. Det er Instituto para la Calidad Turística Espanola (ICTE) som står bak utnevnelsene, og de 14 strendene som lever opp til den internasjonale standarden er; La Luna-Royal Beach (markér), Algaida, Calahonda, Alcasur, Riviera (Markér), El Bombo (Markér), La Cala (Markér), Las Doradas (Markér), El Chaparral (Markér), Playamarina (nudiststrand), El Charcón (Markér), El Faro (Markér), Piedras de Cura og El Ejido. De åtte strende med stempelet Q er markert ovenfor. Mijas kommunes gode resultat kommer i kjølvannet av flere betydelige forbedringer innenfor serviceområdet. Det er for eksempel kommet nye standarder innenfor renhold, enkel tilgang til sanden, skapt nye områder for handikappede (El Bombo) og installert flere steder med dusj- og drikkefasiliteter. De eneste to byene som går forbi Mijas når det gjelder kvalitetsstrender, er Cartagena (Murcia) med hele tolv strender med sertifikatet Q, og S’Illot (De baleariske øyer) der ni strender har fått det ettertraktede kvalitetsstempelet.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.