Månedsmagasinet på Costa del Sol
Besøk tannlegen hvert år og spar penger!
shutterstock 142427935

I disse tider kan et tannlegebesøk ofte bli bortprioritert. Mange venter med å gå til tannlegen til det gjør vondt eller velger å få laget store fyllinger, selv om tannlegen anbefaler dyrere alternativer som kroner eller andre porselenserstatninger.
Først tegn på smerte er oftest at det er noe som ikke er riktig i kroppen din. Men det samme gjelder ikke alltid for munnen og tennene der infeksjoner ofte kan være symptomfrie.
Smerte pleier å være den første varselklokken på at noe ikke stemmer i kroppen din. Dessverre stemmer ikke dette alltid overens med munnen og tennene. De fleste infeksjoner i munnen er nemlig symptomfrie.
 
Tannløsning og tannkjøttinfeksjon kan være helt smertefrie. Vanligvis følges de av blødninger og dårlig lukt i munnen. Men det er ikke alltid at pasienten merker det selv. Oftest er det partneren som har begynt å klage over dårlig ånde. Den dårlige ånden kommer fra syren som bakteriene utsondrer i munnen og samlingen av plakk og tannstein rundt tennene og i tannkjøttlommene. Blødning ved tannbørsting oppstår når tannkjøttet er betent og kroppens forsvarsceller forsøker å kjempe mot denne infeksjonen. Røykere blør ikke like lett fra tannkjøttet pga. mindre blodtilførsel til tannkjøttet. Mange blir redde når de oppdager blod ved tannbørsting og slutter å børste i dette området. Dette fører bare til at infeksjonen tiltar og blir verre.
Løse tenner oppleves ikke alltid som løse i munnen. En mistet tann koster det mye mer å erstatte! Se derfor på regelmessig fjerning av tannstein som en investering. For å erstatte en tann må man enten lage en bro eller sette inn et implantat. Det sistnevnte pleier oftest være det beste alternativet, men også det mest kostbare.
Kjøp ikke katta i sekken! En billigbehandling blir oftest dyrt til sjuende og sist! Sørg for å skaffe deg skikkelig informasjon. Be om et komplett kostnadsoverslag der alt er inkludert i prisen for å unngå misforståelser. Velg ikke et billig alternativ. Tannlegekostnadene er høye. Om prisen er for lav, er kvaliteten og garantiene som oftest ikke så bra.
 
Tannlegen er ingen magiker! Om tannlegen anbefaler deg en krone, mens du velger å gjøre en komposittfylling som er en blanding av plast/resin og som dessuten er billigere, kan tannlegen ikke garantere at fyllingen kommer til å holde. Tennene utsettes for enormt høye belastninger når du tygger maten din og når du gnisser tenner om dagen og/eller om natten. Derfor må materialvalget tilpasses. Jo høyere belastning, desto sterkere materiale kreves. Tradisjonelle fyllinger er heller ikke like tette som en porselenskrone. Etterhvert blir det lekkasje og karies under fyllingen til tross for at tannlegen har gjort den best mulige fyllingen.
Bakterielle infeksjoner i kroppen behandles ofte med antibiotika. Infeksjoner i munnen kan aldri forsvinne med bare en behandling med antibiotika! Det er bare tannlegen som kan eliminere bakteriene som forårsaker bakteriene!
Karies (hull i tannen) merkes vanligvis ikke i det hele tatt! Mange karies bare sees via røntgen. Tannlegen må derfor regelmessige ta røntgen av dine tenner for ikke å miste noe. Pasienten blir mange ganger skuffet når tannlegen forteller at tannen har et stort kariesangrep. Pasienten har verken sett eller kjent at noe er feil! Tenk deg da om du ikke besøker tannlegen på mer enn ett år. Hva kan ikke skje…?! Akkurat, hullet vokser seg større og større. Når karies når nerven i tannen, må tannen enten dras ut eller rotbehandles ettersom tannen holder på å dø. Denne prosessen skjer oftest uten at pasienten merker noe. Rotbehandlingen er mer kostbar enn en fylling.
 
Jo lenger du venter, desto dyrere blir det. De fleste infeksjoner i munnen går ikke over av seg selv. Jo billigere alternativ du velger når tannlegen anbefaler noe annet, desto dyrere blir det etter hvert. Velger du et alternativ som koster litt mer, kan du også kreve garanti. Vanligvis kan man da gi to års garanti.
Slimhinneforandringer og cancer i munnen oppdages oftest først av tannlegen under den kliniske undersøkelsen. Prognosen avhenger oftest på hva og hvor tidlig den oppdages. Det er derfor svært viktig å bestille tid for en komplett undersøkelse minst en gang per år hos tannlegen. Denne må da undersøke slimhinnene dine, tennene og tannkjøttet. Husk at tannlegen ikke ser alt dette i løpet av den tiden de for eksempel lager enn fylling. Han/ hun er da fokusert på å gjøre en bra jobb med akkurat den aktuelle tannen. En komplett undersøkelse med røntgen pleier å ta minst 20 minutter (selvfølgelig varierer tiden fra person til person).
 
Skadede og nedgnissede tenner oppdages oftest av tannlegen og ikke av pasienten selv ettersom man oftest selv blir «blind» og venner seg til tennenes utseende uten å reagere på en langsom forandring gjennom årene. Om denne gnissingen fortsetter uten hjelp som en bittskinne, kan tennene dine til slutt bli svært korte. Tannlegen kan også se om du behøver å endre kostvaner som skader emaljen.
Helsen er det viktigste! Munnens helse er din helsa! Alla infeksjoner i munnen påvirker din allmenne helse ettersom bakteriene transporteres gjennom hele det kroppslige blodomløpet.
Bra kommunikasjon og forståelse mellom pasienten og tannlegen er alfa og omega! Jo mer informasjon du har om situasjonen, desto bedre beslutning kan du som pasient deretter ta. Ta til deg de rådene og anbefalingene tannlegen gir deg.
 
Ta kommandoen over din egen munnhelse!
 
Med vennlig hilsen
 
Tannlege Christina Radics
Nordic Dental Centre
Av Tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.